Görme engelli çocuklara okul öncesi eğitim verilmesi amacıyla İzmir'de görme engelliler ana sınıfı açıldı
Abone olOkul Müdürü Hüseyin Çarboğa, okul öncesi eğitimin, çocukların ilköğretime hazırlanırken, paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrenmeleri açısından önemli olduğunu belirtti.
Engelli ailelerinin aşırı koruyucu yapıları nedeniyle, çocukların temel yaşam becerilerini kazanmada geç kalabildiğini, ilköğretim birinci sınıfa gelen çocukların yemek yeme, tuvalet ihtiyacını giderme, oturma gibi temel bazı becerileri bile kazanamadığını gözlemlediklerini söyleyen Çarboğa, eğitimlerinin küçük yaşta başlamasının, onların gelecekte kendi ayakları üzerinde durabilmeleri açısından değer taşıdığını vurguladı.
Bu bilinçle yola çıktıklarını anlatan Çarboğa, ''İzmir'in ilk görme engelliler ana sınıfında 10'a yakın öğrenciyle eğitime başladık. Okulda minik öğrencilerimiz için bir sınıf, oyun odası, dinlenme odası oluşturduk. Bazı eksiklerimiz var, onların da kısa sürede tamamlanacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.
''Engelli çocukların ana sınıfıyla yaşama bir adım önce başlayacağını'' ifade eden Çarboğa, şöyle konuştu:
''Kişisel gelişimleri sağlanacak, öz güvenleri oluşacak. 3-6 yaş aralığını, ilköğretim 1. sınıfa adapte olmakta güçlük çekebilecek engelli çocuklarımızı düşünerek 3-7 yaş arasına yükselttik. Bu yaşlar, kişinin karakterinin oluşacağı çağdır. Okul öncesi eğitim, çocuğa beceriler kazandırma, sosyal yaşama uyumu erken yaşta başlatma gibi kazanımların yanı sıra, akademik bilgilerin verilmesi için daha fazla zamana sahip olmayı sağlayacak.''
Okul öncesi eğitim çağındaki çocukların tespit edilmesi için, aileleri tek tek telefonla aradıklarını, bazı velilerin önce çekinmesine rağmen sonra çok memnun kaldıklarını ifade eden Çarboğa, İzmir'in tüm ilçelerinin yanı sıra İzmir dışından da öğrenci kabul edebileceklerini kaydetti.
İzmir'in ilk görme engelliler ana sınıfının öğretmeni Tuğba Kılıç da üniversiteden bu yıl mezun olduğunu, ilk görev yerinde görme engelli çocuklarla buluşmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Okul öncesi eğitimde çocuklara okuma yazma gibi faaliyetlerin yerine görsel bazı materyallerle temel bilgilerin verildiğini anlatan Kılıç, bu nedenle görme engelli çocukların eğitimin daha zor olduğunu, ancak onlarla olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
"ŞİMDİ GÖZLERİNİZİ KAPATIN"
Ana sınıfın konukları minikler, okulda daha çok oyun odasında zaman geçiriyor. Öğretmenlerinin gözetiminde çeşitli eğitsel oyuncaklarla oyunlar oynayan çocuklar eğlenceli vakit geçirirken, kişisel gelişimleri için önemli bilgiler de kazanıyor.
Heyecanla oyun odasını tanıtan 4 yaşındaki Fahri Bağcı, ''Şimdi gözlerinizi kapatın, sürprizim var'' diyerek konuşmaya başladı.
Görememesine rağmen yerini kolaylıkla bulabildiği gitarı gösteren minik Fahri, ''İşte en sevdiğim oyuncak'' dedi. Oyuncakları, ellerini üzerinde gezdirerek tanıyabilen Fahri, kukla ayı ile de kısa bir gösteri sundu. Odadaki masasını, kullandığı eşyaları anlatan Fahri, sınıfa oyuncak bilgisayarın geldiğini de sevinçle paylaştı, oyuncaklarla oynamaktan keyif aldığını, öğretmeninin oynattığı ''deve-cüce'' oyununu çok sevdiğini söyledi.