BIST 9.616
DOLAR 34,57
EURO 36,26
ALTIN 2.971,78
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Googleye karşı Eurogoogle

İnternet arama motorları arasında bir dönem, Altavista ve Yahoo'nun baskın rolü vardı.

Abone ol

Google hızlı bir tırmanışla, rakiplerini alt etti ve sektörde hâkim konuma geldi. Artık 'İnternet=Google' diyecek duruma gelmiştik. İnternette neye ihtiyaç duysak, Google'da arıyor; ona danışıyorduk.

Google'ın büyümesi, her şeyde olduğu gibi bu alanda da bir tedirginliği doğurdu. Google'dan başka internete giriş noktası tanımayanlarda 'google bağımlılığı' bir 'rahatsızlık' olarak literatürde yer alırken, Google'ın görmediklerinin gözardı edilmesi ya da sansürlenmesi gibi kötü bir sonuç doğdu.

AB'Lİ ŞİRKETLER ŞİKÂYETÇİ
Google'ın indekslemediklerinin ciddi bir sorun olmasının yanında, ABD şirketlerinin arama sonuçlarında üst sıralarda listelendiği yönündeki iddialar, Avrupalı şirketlerin karşı refleks geliştirmesine neden oldu.

Avrupa, Quaero adlı bir arama motoru geliştirilmesi için kolları sıvadı. Quaero, Latince 'arıyorum' anlamına geliyor. Fransa ve Almanya'nın desteklediği proje, öncelikle Fransızca ve Almanca olarak hazırlanacak. Kelime aramasının yanısıra, resim, video gibi arama seçeneklerinin de bulunması planlanan Quaero hakkında şimdilik fazla bilgi verilmiyor.

Ancak bilinen şu ki, Jacques Chirac'ın "Rakiplerimizin meydan okumasına karşı koymamızın zamanı geldi." cümlesi, 'Eurogoogle' olarak nitelendirilen 'Quaero'culara ilham oluşmuş durumda.

Dünya genelinde şu anda ABD'li arama motorlarının ezici üstünlüğü var. Google'ın yanısıra, Yahoo, Altavista, MSN ve AskJeeves gibi pek çok arama motorunda arama sonuçları listelenirken ABD'li şirketlerin ön sıralarda yer aldığına yönelik iddialar Avrupa'da ciddi bir rahatsızlık kaynağı. Avrupalı şirketler, Google'da ABD'li rakiplerinin ürününü tesadüfen de olsa ilk sırada görmeye tahammül edemiyor.

2 MİLYAR AVROLUK BÜTÇE
Fransa devlet başkanı Jacques Chirac'ın desteklediği ve başlangıç olarak 2 milyar Avro bütçe ayrılan Quaero projesine, Thomson, France Télécom, Siemens AG, Thales, Bertin Technologies, Exalead, Jouve, Synapse Développement, LTU Technologies, Vecsys ve Empolis şirketlerinin yanı sıra, Inria, CNRS, Clips Imag, RWTH Aachen, University of Karlsruhe gibi enstitüleri katkı sağlıyor. Chirac, proje için Başbakan Dominique de Villepin'in de desteğini almış durumda.

Yeni Şafak