BIST 9.765
DOLAR 35,22
EURO 36,81
ALTIN 2.979,33
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Google ve Facebook'un ortak yatırımı sizi şaşırtacak

Sahte haberlerin gündemi sık sık meşgul ettiği günümüzde durumu daha da kötüleştirebilecek bir teknoloji geliştirildi.

Abone ol

Bilimciler, bir kişinin konuşmasını bir başka kişinin ağzından çıkıyormuş gibi gösteren videolar üretebilen Photoshop benzeri bir tekniği tanıttı.

Washington Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen algoritma, bir kişinin önceki videolarını inceleyerek dudak hareketlerini taklit edebiliyor. Bu teknikle hazırlanan videolarda, herhangi bir ses dosyası sanki kişinin ağzından çıkıyormuş gibi gösterilebiliyor. Araştırmacılar örnek olarak eski ABD Başkanı Barack Obama’yı kullandı. Yüksek kaliteli pek çok videosuna kolaylıkla erişilebilen Obama bu teknik için ideal bir örnekti.

Gerçekçi bir ağız yapısı oluşturulabilmesi için sistem Obama’nın daha önceki konuşmalarını inceleyerek topladığı dudak hareketi verilerini üst üste yerleştirdi. Daha sonra bu hareketler daha yumuşak geçişlerle doğal hale getirildi. Hazırlanan ağız yapısı, Obama’nın bir başka videosundan alınan görüntünün üzerine yerleştirilince insan gözüyle algılanamayacak kadar başarılı bir taklit ortaya çıktı.

Amaç iletişimi güçlendirmek
Bu tekniğin ilk akla gelen kullanım alanı, önemli kişilerin ağzından sahte konuşmalar yayınlayarak yapılacak yalan haberler olabilir. Ancak araştırmacılar tekniğin pek çok farklı alanda kullanılabileceğini düşünüyor. Özellikle sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ortamlarında kişinin gerçekçi bir görüntüsü ile aynı anda birden fazla noktadaymış gibi hareket etmesi sağlanabilir. Araştırmacılar bu teknolojinin amacının insanlar arasında daha iyi bir iletişim kurmak olduğunu ifade ediyor.

Video konferans uygulamalarında da internet bağlantısının kesintisiz video göndermek için yeterli olmadığı durumlarda, bu teknoloji sayesinde kişinin önceki görüntüsünün üzerine uygun dudak hareketleri eklenerek akıcı bir iletişim sağlamak mümkün olabilir.
 
Robotlara gerçekçi yüzler
Ayrıca bu teknik sayesinde Siri gibi akıllı asistanlara dilediğiniz kişinin yüzünü verebilir, hayranı olduğunuz ünlü birisini asistanınız olarak kullanabilirsiniz. Aynı şekilde, navigasyon uygulamanız artık bir yüze sahip olabilir. Ancak araştırmacılar asıl amacın bu tarz eğlence amaçlı uygulamalar olmadığının altını çiziyor. Burada asıl hedeflenen insanların kişiliklerini sanal ortama aktarabilmek. Daha sonra bu insan özellikleri robotlara aktarılarak gelecekte hayatımızda daha fazla yer alması beklenen insansı robotların doğal hareket etmesi sağlanabilir.

Samsung, Google, Facebook ve Intel gibi teknoloji dünyasının önde gelen şirketleri, bu teknolojinin geliştirilmesine katkıda bulunmak için projeye yatırım yapmış. Bu da projenin gelecekte geniş uygulama alanları olabileceğinin bir kanıtı gibi.

Sahte videolar ayırt edilebilecek
Sistemin kötüye kullanılması da elbette muhtemel ancak araştırmacılar böyle bir durumda videonun gerçek mi sahte mi olduğunu ayırt etmenin çok kolay olacağını belirtiyor. Belki insan gözü sahte videoları fark edemeyebilir ancak hazırlanacak bir yazılımla ağız çevresinin incelenmesi, videonun kaynağının anlaşılması için yeterli olabilir. Ayrıca videolar için hazırlanacak bir veri tabanı da yeni videoları doğrulamak için kullanılabilir.

Yine de gerçekçi gibi görünen bir videoyu incelemek çoğu kişinin aklına gelmeyebilir. Aklına gelenlerin de bu videoları doğrulamak için gerekli kaynaklara erişimi olmayabilir. Ancak araştırmacılar, böyle bir teknolojinin varlığından haberdar olan insanların artık her gördükleri videoya inanmayacağı görüşünde. Günümüzde sosyal medyada gerçek olduğu iddiasıyla paylaşılan ancak üzerinde oynandığı bariz bir şekilde belli olan görselleri düşününce, araştırmacıların sözlerine güvenmek biraz zor.