BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Goldman piyasaların kabusu mu oluyor?

Goldman Sachs hakkında ortaya atılan sahtekârlık iddiaları bu haftaya da damgasını vuracak...

Abone ol

Geçen hafta başta JP Morgan, Bank of America ve General  Electric’ten gelen ve tahminleri aşan olumlu ilk çeyrek bilanço verileri küresel piyasaları coşturdu. Cuma günü öğle saatlerine kadar çıkışlarını sürdüren endeksler öğleden sonra ABD’den gelen Goldman Sachs’ın sahtekârlık haberi nedeniyle bir anda düşüşe geçti.

ABD’nin sermaye piyasası kurulu SEC (Securities and Exchange  Commission), Wall Street’in önde gelen bankalarından Goldman Sachs’ı mortgage temelli bir yatırım aracı ile ilgili bilgileri yatırımcılardan saklayarak Paulson & Co. adındaki iş ortağına büyük miktarda kazanç sağladığı gerekçesiyle sahtekârlıkla suçladı.

Haberle birlikte endeksler hafta boyu elde ettikleri kazançların neredeyse tamamını geri verdi. Haftayı yüzde 2’lik çıkışla kapamaya çalışan Dow Jones Endeksi gelen haberle haftayı yüzde 0.19’luk artışla kıl payı artıda kapamayı başardı. S&P 500 Endeksi ise geçen hafta yükseldiği bin 200 puan üzerinde tutunamayarak yüzde 0.19’luk düşüşle bin 192 puana geriledi.

PİYASALARIN ŞİŞİ BİRAZ İNDİ

Yapılan tahminlere göre bu hafta gerek ABD’den gelecek bilanço rakamları ve gerekse Avrupa ve Asya’dan gelecek diğer ekonomik veriler Goldman Sachs olayının gölgesinde kalacak. Piyasalarda yaşanan en büyük endişe ise SEC’nin başlattığı soruşturmanın hangi çerçevede devam edeceğiyle ilgili.

Eğer soruşturma suçlamayı Goldman’da çalışan birkaç kişi üzerinden değil de şirketin geneline yayarak örgütlü suç kapsamına alacak olursa piyasalarda oluşacak etkinin daha yıkıcı olacağı ilerisürülüyor. Ancak yaşananların piyasalar açısından olumlu olduğunu düşünenlerde yok değil. Buna göre piyasalarda son 6 haftadır gözlemlenen aralıksız yükselişin ardından bir düzeltme hareketi bekleniyordu. Düzeltmenin gecikmesi ise olası düşüşün çok daha sert olacağı yönündeki beklentileri körükledi. Yaşanan bu düşüşle birlikte piyasalarının şişinin biraz alındığı ileri sürülüyor.

YUAN TARTIŞILACAK

Diğer yandan İzlanda’da patlayan yanardağın etkileri başta ulaşım olmak üzere Avrupa’yı etkilemeye devam ediyor. Havayolu şirketlerinin iptaller nedeniyle günde 150 milyon dolar zarar yazdığı belirtildi. Ayrıca Çin’in para birimi yuan üzerindeki baskıları kaldırabileceği
yönündeki spekülasyonlar da bu hafta gündemde yer alacak. Haftanın son iki gününde ise Washington’da toplanacak G-20 maliye bakanları dünya ekonomisindeki son gelişmeleri tartışacak.

‘Reform paketi onaylanmazsa çok daha büyük krizler yaşarız’

ABD Başkanı Barack Obama, finans sistemine yönelik reformların gecikmeden hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Obama halen Kongre’de onay bekleyen yasanın sorunları ortadan kaldıracağını belirterek, “Yasanın geçmediği her gün, bizi bu noktaya
getiren çarpık finans düzenine yeni sorunlar için gerekli zemini hazırlıyor. Eğer harekete geçmezsek yeni felaketlerin yaşanması kaçınılmaz olacak” dedi. Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD Kongresi'nde olan ve finansal sistemin güçlü bir şekilde
denetlenmesini öngören yasa tasarısının, vergi verenleri, finansal sektörde dolandırıcılığa ve suiistimale karşı koruyacağını bildirdi.

‘TASARI GEÇER’

Geithner ABD'de NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, yasa tasarısının gelecekte olası bir finansal krize karşı vergi verenleri koruyacağını belirterek, Kongre'nin üst kanadı Senato'da yapılacak oylamada Cumhuriyetçi Parti senatörlerinin muhalefetine karşın, yeterli oyu alarak tasarının geçeceğine inandığını kaydetti. Geithner, ABD'nin sermaye piyasası kurumu olan Securities and Exchange Commission'nun (SEC) dünyanın önde gelen yatırım kuruluşlarından Goldman Sachs hakkında aldığı karar konusunda yorum yapmadı. Yapılan açıklamalara göre Goldman Sachs ile yaşanan son usulsüzlük olayı yasanın hayata geçmesi yönünde açıklamalarda bulunanlara büyük destek sağlayacak. Yasanın geçmesi halinde ise büyük endişelere neden olan türev piyasalarına yönelik kapsamlı sınırlamalar gelecek.