Esenler Belediye Başkanı Göksu, yerel basın ile yaptığı kahvaltılı basın toplantısında, uygulanacak ‘Kentsel Yenileme’ çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Abone olTOKİ, Kiptaş ve Esenler Belediyesi olmak üzere 3 tip Kentsel Yenileme uygulayacaklarını belirterek, “Vatandaşa mali külfet getirecek hiçbir uygulamaya imza atmayız” dedi.
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler’de ön çalışmaları devam eden Kentsel Yenileme çalışmaları konusunda yerel basını bilgilendirme toplantısı yaptı. Esenler Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ramazan Özkan’ın da hazır bulunduğu toplantıda, Kentsel Yenileme çalışmalarının hassas bir konu olduğunu ve çok kolay speküle edildiğini kaydederek sözlerine başlayan Göksu, “Esenler’de çarpık yapılaşma değil, vahşi bir yapılaşma var. Nefes alacak bir yer yok. Binalarımızın ortalama yaşı 18. Zeminde problemimiz yok ama binalarda çok büyük sıkıntı var. Bu sebeple, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, Esenler’i pilot bölge seçti. Deprem ölçekli dönüştürme yapmamız gerekiyor. Şu anda 16 mahallemizde sondaj çalışması yapılıyor. Esenler’in bir fotoğrafını çıkaracağız” dedi.
3 KOLDAN YÜRÜYECEK
Esenler’de Kentsel Yenileme çalışmalarının TOKİ, Kiptaş ve Esenler Belediyesi olarak 3 koldan sürdürüldüğünü belirten Göksu konuşmasına şöyle devam etti: “TOKİ ile 2 çalışma yapacağız. Birisi Çiftehavuzlar, diğeri de Oruç Reis Mahallesi’nde. Çiftehavuzlar’da yürütülecek yenileme çalışması İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden oy birliği ile geçti. Böyle bir karar, ilk defa oy birliği alındı. Çiftehavuzlar Mahallesi’nin yüzde 33’ü kamuya ait. Burada oturan vatandaşlar yüksek miktarda ecr-i misil parası ödüyorlar. Bunu ödemekte vatandaşların zorlandığını görüyoruz. Mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyordu.
Teknik çalışmalara başlandı. Ekspertiz raporları çıktıktan sonra vatandaşlarla görüşmeye başlayacağız. Hazineye ait arazi üzerinde oturanlar ile kendi malı üzerinde oturanlar ayrı ayrı değerlendirilecek. Gerekirse, belediyeye ait yollardan doğacak hakkımızdan vazgeçebiliriz. Bize verilecek daireleri vatandaşa devredebiliriz. Yeter ki vatandaşlar mağdur edilmesin. Hazine üzerinde oturanlara uzun vadeli ödemelerle daire vermeyi, kendi mülkü üzerinde olanlara da daireye karşı daire verebilmenin gayreti içinde olacağız. Önce inşaatları yapacağız, sonra vatandaşa (buyurun dairenize geçin) deyip binasını yıkacağız. Uygulama yapılacak alan toplam 63 bin metrekare. Bunun 24 bin metrekaresinde bina yapılacak. Geri kalanında ise şehir parkı yapacağız. Buradaki ana hedefimiz, tüm projeksiyonumuz ‘kimden ne alırız?’ değil, ‘kime ne veririz?’ üzerine yoğunlaşmıştır”.
ORUÇ REİS’DEKİ UYGULAMA
TOKİ ile yürütülen diğer bir çalışmanın Oruç Reis Mahallesi’nde olduğunu anlatan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu bu konuda da şu açıklamalarda bulundu: “Bu mahallemizde çok ciddi bir mülkiyet sorunu var. 1052 hanenin tapusu yok. Çok sayıda ortakları var, ortaklarını bilemiyorlar. Binalarına çivi dahi çakamıyorlar. Mahallemizde 3 tip mülkiyet problemi var. Bazılarının ellerinde tapusu var, toprağı yok. Bir kısmının toprağı var, tapusu yok. Bir kısmının da tapusu var ama Bağcılar’ın herhangi bir mahallesinde çıkıyor. Problemi çözmek için çok çalıştık, bir türlü içerisinden çıkamadık. Sonunda konuya Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ilettik. TOKİ’ye problemin çözülmesi talimatını verdi. Ve böylece çalışma başladı, TOKİ Türkiye’de ilk defa 75 dönüm araziyi kamulaştırmasını yapacak. Teknik çalışma devam ediyor. Tapular satın alınacak, isteyen vatandaşa daire, isteyen vatandaş parası verilecek. Bu arazinin de 30-35 dönümünde yapılaşma, kalanında şehir parkı yapılacak”.
KİPTAŞ ve BELEDİYENİN ÇALIŞMALARI
Kentsel Yenilemede bir diğer çalışmanın Kiptaş ile birlikte yürütüldüğünü söyleyen Göksu, “Bu çalışmamızın ilki Kazım Karabekir Mahallesi’nde olacak. Mahallenin 2 noktasında rehabilitasyon çalışmaları yapılacak. Planlamalar yapıldı, çalışmalar sürüyor” dedi.
Son olarak Kentsel Yenilemede Esenler Belediyesi’nin çalışmalarına değinen M. Tevfik Göksu, “Bu çalışma da; planlamayla dönüşüm yapmak. Şu anda 150 metrekare arsası olan bina yapabiliyor. Biz bunu en az 250 metrekareye çıkaracağız. Bundan aşağı olana imar izni vermeyeceğiz. Alan büyüdükçe emsali de artıracağız. Hedefimiz daha büyük alanlarda, bitişik nizam değil, bahçeli ayrı nizam binaların yapılmasını sağlamak. Bu çalışmalar Esenler için hayati öneme haiz çalışmalar” şeklinde konuştu.