BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Göksu deresi islah ediliyor

Tarih boyunca adına şiirler yazılan İstanbul Boğazı’nın incisi Göksu Deresi ıslah ediliyor.

Abone ol

Tarih boyunca adına şiirler yazılan İstanbul Boğazı"nın incisi Göksu Deresi ıslah ediliyor, dere yeniden eski güzelliğine kavuşuyor.

İSKİ tarafından yürütülen Küçüksu Çevre Koruma Projesi kapsamında Göksu Deresi bölgesinde eksik olan 60 km uzunluğunda atıksu kanalı inşa ediliyor. Bölgede açık kazı yapılarak trafiği olumsuz etkilememek ve çevreye rahatsızlık vermemek amacıyla mikrotünel yöntemiyle 600 ve 1400 mm çaplarında atıksu kolloktörü inşa ediliyor, Göksu Deresi"ne karışan atıksular, atıksu arıtma sistemine alınıyor. Yürütülen çalışmalarda şu ana kadar 1400 mm çapında toplam 2500 m atıksu kollektörü inşa edildi. 600 mm çapında 2500 m daha atıksu kollektörü inşa edilecek ve Göksu Deresi"ne karışan atıksular atıksu arıtma sistemine alınacak.

Ayrıca Göksu Deresi"nin tabanında biriken çamur da İSKİ tarafından temizleniyor. (Yaklaşık 56 yıldır ihmal edilen ve hiçbir temizlik çalışmasının yapılmadığı) Göksu Deresi"nin tabanından şu ana kadar 8 bin metreküp teressubat çıkartıldı. Proje kapsamında Göksu"nun tabanından toplam 15 bin metreküp çamur taranarak uzaklaştırılacak.

Göksu Deresi"nde yürütülmekte olan inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla günde 80 bin metreküp debiyle İstanbul Boğazı"na atıksu taşıyan Göksu Deresi"nin atıksuları Küçüksu Atıksu Ön Arıtma Tesisi"ne ulaştırılacak, atıksular burada çevreye zararsız hale getirilikten sonra deşarj edilecek.
Toplam 291 milyon YTL"ye mal olacak olan ve 16 farklı işten oluşan Küçüksu Çevre Koruma Projesi kapsamında ıslah edilen ve temizlik çalışmaları yürütülen Göksu Deresi"ndeki çalışmaların tamamlanmasıyla Göksu Deresi tarihi hüvviyetine kavuşacak, İstanbullular önemli sayfiye mekanlarından birisine yeniden kavuşacaklardır.