BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.865,00
HABER /  GÜNCEL

Gökkafes mahkemelik

Başbakanlık raporunda, EPDK Yönetimi hakkında soruşturma açılması talep edildi.

Abone ol

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından incelemeye alındı. Başbakanlığın 3'lü denetiminde ise müfettişler, EPDK yönetimi hakkında soruşturma açılmasını istedi. 

daha önce Sermaye Piyasası Kurumu, Telekomünikasyon Kurumu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu gibi üst kurullarda genel denetim yapan Devlet Denetleme Kurulu, bu defa EPDK'nın faaliyetleri konusunda genel inceleme başlattı.

DDK denetiminde, EPDK'nın 2003, 2004 ve 2005 yılı hesapları, bu dönemdeki çalışmaları ile bu kurumun gerçekleştirdiği doğalgaz dağıım
ve hidroelektrik santral ihaleleri tek tek incelenecek. İnceleme sonrasında hazırlanacak raporda, EPDK'nın faaliyetlerinin yanı sıra enerji piyasasına dönük de kapsamlı bir araştırma ortaya konulmuş olacak.

-3'LÜ DENETİMDE GÖKKAFES SORULARI-

Bu arada 4743 Sayılı Kanun uyarınca, Başbakanlık tarafından gerçekleştirilen üst kurullara yönelik 3'lü denetim sonucunda hazırlanan raporda da, EPDK Yönetimi hakkında soruşturma açılması talep edildi.

Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu'ndan birer müfettiş ile Yüksek Denetleme Kurulu temsilcisinden oluşan 3'lü Denetim Komisyonu raporunda, EPDK'nın ''İstanbul Gökkafes'teki irtibat ofisi alımında devletin zarara uğratıldığı'' öne sürüldü.

Raporda, Eylül 2002'de İstanbul irtibat ofisi olarak Gökkafes'de 13 trilyon 101 milyar 419 milyon 435 bin liraya satın alınması için sözleşme imzalanan yer için, şu ana kadar 795 milyar 723 milyon lira ortak gider katılım payı ödendiği kaydedildi. Böylece kurum kasasından her yıl katkı payı olarak ortalama 300 milyar liraya yakın para çıktığı belirtildi.

Raporda, ''Balgat'taki başkanlık binasına yıllık brüt 992 bin 300 dolar kira ödenirken, Gökkafes'de alınan bu yer aktif hale getirilmemiştir. Buraya yıllık 300 milyar liraya yakın katılım payı ödenmesi, kurumun gerçekçi bir gayrımenkul politikası izlemediğini gösteriyor'' görüşüne yer verildi.

3'lü Denetim Komisyonu raporunda, daha sonra Gökkafes'deki ofisle ilgili yanıt istenen konular da şöyle sıralandı: ''-Bu yerin, hangi sebep ve hangi araştırmalar sonucu alındığı -EPDK için uygun konumda olup olmadığı,
-Özellikle Gökkafes'teki bu gayrımenkulün alınması için bir sebep bulunup bulunmadığı

-Bugüne kadar yıllık 300 milyar TL'ye yakın ortak gider katılım payı ödenmesine karşılık, buradan neden istifade edilmediği -Buranın başka kurum ve kuruluşlara ya da firmalara neden kiraya verilmediği veya satılmadığı,

-Maliye Bakanlığı'na ne sebeple bedelsiz olarak devredilmek istendiği...'' Bu arada 3'lü komisyonun, EPDK'da 2005 yılı hesaplarına ilişkin incelemelerini sürdürdüğü belirtildi.

-EPDK NE DİYOR?-

Öte yandan EPDK yetkilileri, İstanbul Gökkafes'teki irtibat bürosunun, başbakanlığın izni ile satın alındığını ifade ettiler. Satın alma işlemleri sonrasında piyasasının gelişimi açısından irtibat bürosunun faaliyete geçirilmesi yönünde çalışma yapıldığını belirten EPDK yetkilileri, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundular:

''Ancak o dönemde TBMM gündeminde bulunan düzenleyici kurumlarla
ilgili kanun tasarısında, irtibat bürolarının sınırlandırılacağı yönünde hüküm ve denetim raporlarında bu büronun satılması veya kiralanması yönünde öneriler olması nedeniyle, kurumumuz tarafından bu büronun bedelsiz olarak Maliye Bakanlığı'na devri, ardından satışı ve kiralanmasına yönelik işlemler yapılmıştır.

Gayrimenkulün edinilmesi, kullanılması, satınalınması ve başkasına kiralanması gibi işlemlerde, mevzuat ve denetim raporlarındaki hususlar çerçevesinde hükümler yürütülmüştür. Zaten Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun daha önceki raporunda da, bu büronun satın alınmasında mevzuata aykırı herhangi bir husus bulunmadığı ve büronun piyasa rayicinin altında bir bedelle satın alındığı tespit edilmiştir.''

EPDK yetkilileri, Gökkafes'teki irtibat bürosunun kiralanmasına dönük çalışma yapıldığını da ifade ettiler.