BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Göbek fıtığına yamalı çözüm

Göbek fıtığı ameliyatlarında geliştirilen yeni yamalar sayesinde hastalığın tekrarlama riski azalıyor.

Abone ol
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Kalaycı, göbek fıtıkları ameliyatlarında geliştirilen yeni yamalar sayesinde hastalığın tekrarlama riskinin son derece azaldığını belirtiyor.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Kalaycı, göbek fıtıkları ameliyatlarında geliştirilen yeni yamalar sayesinde hastalığın tekrarlama riskinin son derece azaldığını belirterek "Bu operasyonlarda daha küçük bir kesi yapıldığı için ameliyat daha kısa sürer, ameliyat sonrası ağrı daha azdır ve hasta da aynı gün taburcu edilebilir" diyor.

Göbek fıtığı nasıl bir hastalıktır?

Karın içi organ veya dokuların göbek deliğinden dışarı doğru çıkmasıdır. Fıtığın çıktığı açıklık, bebek anne karnındayken, anne ile arasındaki kan akışını sağlayan kordonun karın duvarına girdiği yerdir. Çok küçük, kişinin fark edemeyeceği boyutta olabileceği gibi, dev boyutlara da ulaşabilir.

Göbek fıtığı neden olur?

Göbek fıtıkları doğumsal veya sonradan oluşur. Kadınlarda daha sık görülür. Şişmanlık ve tekrarlayan gebelikler sıklıkla zemin hazırlar.

Göbek fıtığının tedavisi nasıldır?

Erişkinde tüm göbek fıtıklarının tedavisi cerrahi işlemdir. Teşhis konduğunda ihmal edilmeden ameliyat olunması gerekir. Çünkü fıtıklarda boğulma riski vardır. Fıtık boğulması, daha önce karın içine girip kaybolabilen fıtığın, içeri girmeyip, şiddetli ağrı oluşturması ile kendini belli eder. Eğer fıtık içine barsak girdiyse birkaç saat içinde ameliyat olunması gerekir ve acil ameliyatların riski her zaman planlanarak yapılan ameliyatlardan yüksektir.

Göbek fıtığı ameliyatının çeşitleri var mıdır? Göbek fıtıkları açık veya kapalı yöntemle (laparoskopik) ameliyat edilebilir. Açık yöntemde değişik cerrahi teknikler vardır. En kabul gören teknik yama kullanılarak yapılan fıtık tamirleridir. Yama ile onarılmayan göbek fıtıklarının zaman içinde yüksek oranlarda tekrarladığı görülmüştür.

Yama tekniği nasıl bir tekniktir?

Ameliyatta yamalar karındaki fıtığın olduğu bölgenin üzerine veya altına yani karın içine konulur. Karın içine konularak yapılan fıtık ameliyatlarında tekrar riski son derece düşüktür. Bu yöntemde yeni geliştirilmiş, özel dizayn edilmiş farklı bir yama çeşidi kullanılabilmektedir. Bu yamanın iki tarafı farklı materyal ile kaplıdır. Yama karın içine konur. Karın içiyle temas eden yüzeyin özel bir yapısı olduğundan barsaklara yapışmaz. Yama karın içinden konulduğu için tekrar neredeyse yok denecek kadar azdır. Çünkü karın içine konan yama karındaki küçük kesiden karın içine sokulup şemsiye gibi içerde açılarak yerleştirilir ve fıtık bölgesinin kenarlarından daha uzak alana kadar defekti kapatır. Bu yöntemde ameliyat yaklaşık 3 cm.'lik mini kesiden yapıldığı için ameliyat sonrası son derece az ağrı olmaktadır ve ameliyat süresi son derece kısadır. Cilt altı dokusu serbestleştirilmediği için cilt altında serum benzeri sıvı birikimi olmamaktadır. Genel olarak ameliyat günü hastayı evine taburcu etme şansımız vardır. Hastalar kısa süre içinde normal yaşamlarına ve işlerine dönerler.