BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

G.KORE’YE GÜMRÜK VERGİSİ KALDIRILIYOR

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Kore ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Mayıs 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini bel...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Kore ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Mayıs 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini belirterek, “Türkiye’nin, halihazırdaki sanayi ürünleri ihracatının yüzde 93’ü anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Güney Kore’ye gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleşecektir" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada 1 Ağustos 2012 tarihinde Ankara’da imzalanın ve 27 Mart 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4407 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan “Türkiye Cumhuriyeti ile Kore Cumhuriyeti Arasında Mal Ticareti Anlaşması” uyarınca, söz konusu Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için tarafların ulusal mevzuatlarında öngörülen bütün gereklerin yerine getirildiğini açıkladı. Bu kapsamda, bu anlaşmanın 1 Mayıs 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini bildiren Çağlayan şunları kaydetti:
"Söz konusu anlaşma çerçevesinde; karşılıklı olarak tüm sanayi ürünleri ile bazı tarım ürünlerinde miktar sınırlaması olmaksızın gümrük vergisi indirimi ve/veya muafiyeti şeklinde taviz tanınması hükme bağlanmıştır. Bu itibarla, Kore Cumhuriyeti menşeli sanayi ve tarım ürünlerinde tanınmış olan söz konusu tavizlerin “İthalat Rejimi Kararı”na yansıtılması amacıyla, 30 Nisan 2013 tarihli ve sayılı 28633 Resmi Gazete’de “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar” yayımlanmıştır. Güney Kore tarafının da gerekli iç düzenlemeleri yapmış olması nedeniyle Anlaşma her iki tarafın gümrüklerinde bugünden itibaren uygulanmaya başlanacaktır. 1 Mayıs 2013’ten itibaren serbestleşmeye başlayacak mal ticareti kapsamında, tarafların 10 yılda kademeli olarak tüm tarife satırlarının yüzde 90’ında gümrük vergilerini sıfırlamaları kararlaştırılmıştır. 1 Mayıs 2013 tarihinde tarife satırı bakımından, Kore tarafı gümrük vergilerinin yüzde 80’ini, Türkiye ise yüzde 65’ini sıfırlayacaktır. Sanayi ürünleri bakımından, halihazırdaki ihracatımızın yüzde 93’ü, Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Güney Kore’ye gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleşecektir. Buna karşılık, sanayi ürünlerinde; Güney Kore’den ithalatımızın yüzde 22’sine tekabül eden birtakım elektronik, demir-çelik, tekstil ve otomotiv ürünlerinde gümrük vergisi indirimi için 7 yıllık bir takvim uygulanacaktır. Tarım ürünlerinin yüzde 52’sinde 10 yılın sonunda gümrük vergileri kaldırılacaktır."
Çağlayan, Türkiye’nin Uzakdoğu’daki ilk STA ortağı olan Güney Kore’nin 2011 yılında 520 milyar dolar ile dünyanın en büyük 5. ithalatçısı (AB-içi ticaret hariç tutulduğunda) ve 1,5 trilyon dolarlık milli gelir ile dünyanın en büyük 15. ekonomisi olduğuna işaret etti. Kişi başına gelirin 31 bin doları aştığı Güney Kore’nin, Türk ihracatçılar için önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Çağlayan, "AB ve ABD’li üreticilerin ardından, ülkemiz de söz konusu pazara tercihli giriş imkanı kazanmıştır. Güney Kore’nin 2012 yılında sadece tarım ürünleri ithalatı 26 milyar dolar civarındadır. ABD’nin tarım ürünleri ihracatında en büyük beşinci pazarı olan Kore’ye ticarette Türkiye’nin önemli ihraç ürünleri olan fındık, zeytinyağı, tütün, kuru üzüm, buğday unu, şeker mamulleri, çikolatalı mamuller, makarna gibi ürünlerde taviz alınmıştır. Üreticilerimiz, ihracatçılarımız pazarın özelliklerini dikkate alarak, bu pazara odaklandığında istatistiki hesapların çok ötesine geçen başarı hikayelerine ulaşacaklardır. Ayrıca, mal ticaretinin gelişmesinin yatırımlar ve üçüncü ülkelerdeki işbirliği olanakları üzerinde doğrudan etkili olduğu yürürlükte olan STA’larımızla tecrübe edilmiştir. 2011 yılı itibariyle tüm dünyada yaklaşık 160 milyar dolar doğrudan yatırımı bulunan Güney Kore’nin ülkemizdeki yatırımları henüz 688 milyon dolar civarındadır. Ülkemizde 200’ün üzerinde Kore sermayeli şirket faaliyet göstermektedir. Söz konusu STA ile bu rakamların artması öngörülmektedir. Ayrıca, hizmet ticareti ve yatırımlara ilişkin olarak müzakerelerin yürütülmesine yönelik yol haritası da belirlenmiştir. Bugün itibariyle yürürlüğe giren“Çerçeve Anlaşma” ile iki ülke arasında hizmet ticareti ve yatırımlar konusundaki müzakerelerin Mal Ticareti Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içinde tamamlaması hedeflenmektedir. Bu çerçevede, Koreli muhataplarımızla bir araya gelinerek müzakerelerin vakitlice başlaması için tarih belirlenmiştir. Bu alanlarda müzakerelerin tamamlanması ile Kore ile aramızda derin ve kapsamlı işbirliğinin temelleri sağlamlaştırılacaktır. Anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye aleyhine seyreden dış ticaret rakamlarının dengeli bir yapıya kavuşturulması; işadamları arasındaki işbirliği imkânlarının güçlendirilmesiyle Kore yatırımlarının Türkiye’de artırılması hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.
(İHA)