BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,18
ALTIN 3.001,31
HABER /  GÜNCEL

Gizli anayasa çete liderinde

Sauna Çetesi lideri Kasım Zengin'de 2002'de hazırlanan İç Güvenlik Strateji Belgesi çıktı.

Abone ol

Milli Güvenlik Kurulu Siyaset Belgesi (MGSB) çerçevesinde 2002 yılında hazırlanan ve önümüzdeki günlerde ufak değişiklere uğrayacak İç Güvenlik Strateji Belgesi, sauna çetesine yönelik operasyonda ele geçti. Sauna çetesine yönelik polisin düzenlediği Küre Operasyonu'nda çetenin lideri Kasım Zengin'den ele geçirilen 2 CD'nin dökümünde ortaya çıkan 2 bin belgeden en ilgi çekeni İç Güvenlik Strateji Belgesi oldu.

Sadece devletin en üst yetkililerinde bulunması gereken, ülkenin geleceğini planlayan ve çok gizli olan belgenin Ekim ayında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınan ve Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmesiyle yürürlükten çıkacağı belirtildi.

Ülkenin geleceğini planlayan ve Türkiye'nin önünde bulunan iç ve dış tehlikelerle bunların önlenmesine yönelik tedbirlerin en ince ayrıntısına kadar yer aldığı gizli belge, amaç ve kapsam belirtildikten sonra, yasal dayanak olarak da Bakanlar Kurulu'nun 10.07.2001 tarih ve 2001-2717 sayılı Milli Güvenlik Siyaset belgesini tutuyor.

MGKGENSEK:0500-166-01(MGSB-OIB) kayıtlı toplam 32 sayfadan oluşan belge iç tehdit unsurları ve iç güvenliği etkileyen diğer faktörleri değerlendiriyor. Belgede iç tehdit unsurları olarak bölücü faaliyetler, yıkıcı faaliyetler, irticai faaliyetler ve din istismarı ile azınlıklar başlığı yer aldı.

Bölücü faaliyetler başlığı altında PKK'nın yurt içi ve yurt dışındaki silahlı varlığını ve siyasallaşma çabaları, yıkıcı faaliyetler başlığı altında 30'a yakın sol örgütün ve bunların öğrenci, gençlik, işçi ve memur arasındaki faaliyetleri ayrıntılarıyla ele alındı. Belgenin 3 sayfayı aşkın bölümünde ise irticai faaliyetler ve din istismarıyla ilgili sorunlarla öngörülen çözümler yer aldı. Diğer faaliyetler başlığı altında ise Türkiye'deki azınlıkların ve etnik oluşumlar irdelendi.

Belgede Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri, yolsuzluk, karapara, yasadışı göç ve toplu sığınma, ve cezaevleri de işlendi. Belgede ayrıca toplumsal şiddet, suç ve suçlu ile bunları besleyen etkenler başlığı altında klasik suçların yanı sıra gelişen teknolojinin yeni suç tiplerini ortaya çıkardığı ifadesi yer aldı. Belgede trafik, kapkaç, hırsızlık, gasp gibi suçların adalet sisteminin yavaş işlemesi, sık çıkarılan aflar, suçluların genellikle tutuklanmaması, cezaların yetersizliğinin toplumda devlete güveni azalttığının da altı çizildi. Belgenin son bölümünde ise bu sorunların nasıl çözüleceği madde madde ortaya konuldu.