Bilim adamlarınca ''gizemli yaratıklar'' olarak adlandırılıyorlar. 7 yaşına geldiklerinde Meksika'ya göç ediyorlar.
Abone olTürkiye, Yunanistan ve Avrupa'nın diğer bazı ülkelerinde genellikle iç sularda yaşayan, bilim adamlarınca ''gizemli yaratıklar'' olarak nitelendirilen yılan balıklarının 7-12 yaşlarına geldiğinde üremek için Meksika yakınlarındaki Sargossa Körfezi'ne göç ettiği ve burada üreme aşamasından sonra öldüğü bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan, Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik konusunda dünyanın önemli ülkeleri arasında yer aldığını söyledi. Bu çeşitlilikte çok sayıda iç su balık türünün de bulunduğunu ifade eden Yıldırımhan, bu balıklar arasında en ilgincinin ise dünyadaki birçok bilim adamının üzerinde çalıştığı yılan balıkları olduğunu bildirdi.
Bursa'nın Karacabey ilçesinin Marmara Denizi'ne kıyısı olan Yeniköy'deki Dalyan Gölü'nün de yılan balıklarının yaşam alanı olduğunu dile getiren
Yıldırımhan, şunları kaydetti:
''Yılan balıkları normalde tatlı sularda yaşıyor. Türkiye'deki tatlı suların yanı sıra Yunanistan ve bazı Avrupa ülkelerinde de bu balıklar yaşamlarını sürdürüyor. Bu balıkları ilginç kılan ise tatlı sularda yaşadıkları halde denizde üremeleri ve binlerce kilometre yol gitmeleri. Söz konusu balıklar, 7-12 yaşlarına geldiğinde bir şekilde bulundukları tatlı sulardan denize geçerek, uzun bir yolculuğa başlar. Düşünün, Dalyan Gölü'nden Marmara Denizi'ne geçiyorlar ve 7 bin kilometreden fazla yol giderek, Meksika kıyılarındaki Sargossa Körfezi'ne ulaşıyorlar. Bu uzun yolculuğu 500 metre derinlikten yapıyor.''
Dişi yılan balıklarının Sargossa Körfezi'nde yumurta bıraktığını ve ardından bütün yaşlıların öldüğünü anlatan Yıldırımhan, yavruların ise bir süre bu körfezde yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Yıldırımhan, yavru balıkların 1-2 yaşına ulaştıklarında tersine göç ile Meksika kıyılarından okyanus ve denizleri aşarak ebeveynlerinin yaşadığı Dalyan Gölü gibi iç sulara geldiğini ifade ederek, ''Bu balıklarla ilgili birçok çalışma yapıldı ve bazıları halen sürüyor. Bilim adamları tam anlamıyla çözemedikleri bu balıkları 'gizemli yaratıklar' olarak nitelendiriyor. Gerçekten de bu balıkların binlerce kilometrelik yolunun gizemi çözülmüş değil. Neden bunu yaptıkları, yavrularının neden geri döndüğü bilinmiyor'' diye konuştu.