Gizemli kazının perde arkasında neler olmuş neler?
Mersin'in Tarsus İlçesi'nde bulunan 82 Evler Mahallesi'nde bir gecekonduda, özel harekât polisleri gözetiminde 1 yıl süren gizemli kazının gizemi hala ortadan kalkmadı. Kazı sürerken müze yetkilileriyle emniyet ve istihbaratçılar karşı karşıya gelmiş.
Mersin'in Tarsus İlçesi'nde bulunan 82 Evler Mahallesi'nde bir gecekonduda, özel harekât polisleri gözetiminde 1 yıl süren gizemli kazının gizemi hala ortadan kalkmadı. Kazı sona erdi, alanın kapatıldığı brandalar da söküldü, kazılan yerler iş makinalarıyla kapatıldı ama iddialar hala tam olarak cevap bulamadı. Şimdi de o kazı yapılırken nelerin yaşandığına ilişkin çarpıcı bir iddia gündeme geldi. Kültür varlıklarının korunması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na o kazı ile gelen rapora göre kazı müze ile Emniyet’i karşı karşıya getirdi. 'İstihbarat koordineli kazı' tanımlaması yapılan gizemli kazı ile ilgili o iddialar şöyle...
BAKANLIĞIN BİLGİ NOTUNDA NELER VAR? Kültür varlıklarının korunması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Tarsus’taki gizemli kazı ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bilgi istedi. Gönderilen notta bir yıllık kazının müze ile Emniyet’i karşı karşıya getirdiği ortaya çıktı. Hürriyet'in haberine göre, o bilgi notunda kazının perde arkasıyla ilgili şu bilgiler paylaşıldı:
KAÇAK KAZI İHBARI: TESCİLSİZ eski metruk taşınmazda kaçak kazı yapıldığı ihbarının bildirilmesi üzerine Tarsus Müzesi Müdürlüğü uzmanlarınca alana gidilerek gerekli incelemeler yapılmıştır. Yapılan incelemelerde; tek katlı, betonarme bir bina içerisinde açılan çukurda -2.30m. derinliğe inildiği, bu seviyeden kuzeye ve güneye doğru iki farklı yönde galeri şeklinde kazı çalışmalarının devam ettiği, mimari olarak herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığı tespit edilmiştir.
3. DERECEDE SİT ALANI: İnceleme sonrasında hazırlanan müze uzman raporu, ilgili birimlere yasal işlemler yapılmak üzere iletilmiştir. Kaçak kazı alanında açılan kazı çukuru ve hafriyat toprağı içerisinde amorf durumda yoğun kültür varlığı ile karşılaşılması nedeniyle de tespit ve tescil işlemleri için konu Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na iletilmiş, kurulun 22 Temmuz 2015 tarihli kararı ile söz konusu parselinde içerisinde yer aldığı parselleri ve çevresini kapsayan alan III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.