Girişimcilere özel 3 destek programını açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “1512/B programı ile iş fikri olan girişimciy...
Abone olGirişimcilere özel 3 destek programını açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “1512/B programı ile iş fikri olan girişimciye büyük firmalarla işbirliği fırsatı sunacağız” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Nisan ayında ilk defa çağrısına çıkılacak olan girişimcilere özel destek programlarını açıkladı. TÜBİTAK, Başbakanlık toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Işık, “Son 11 yılda gerçekten önemli bir seviye almış olsak da henüz milletimize yakışan noktada olmadığımızı gayet iyi biliyoruz. Yıllık 500 milyar dolar ihracat yapacaksak, üretimde yüksek teknolojinin payını en az yüzde 20 düzeyine çıkarmak durumundayız. Devletin parası çok ama artık ne olursa olsun boşa harcanacak bir tek kuruşumuz bile yok Biz Türkiye’de bir ürünün fikir aşamasından ticarileşmesine, tanıtımına ve piyasadaki denetimine kadar her aşamasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Özellikle teknolojik ürünlerde bir fikir varsa o fikrin bir projeye girişime, yatırıma dönüşmesine destek veriyoruz” ifadesini kullandı.
1512/B programın altını çizen Bakan Işık, “1512/B programı ile iş fikri olan girişimciye büyük firmalarla işbirliği fırsatı sunacağız. 1512/B programı ile tekno girişimcilere iş fikirlerinin ticarileşmesi için eğitimli iş rehberi ve 100 bin TL sermaye desteği veriyoruz. Bu güne kadar 239 girişimcimiz bundan yaralandı. Yeni açtığımız 1512/B programı ile destek verdiğimiz girişimcileri büyük firmalarla buluşturmaya başlayacağız. Çağrıya çıkarken TÜBİTAK ile ortak hareket eden büyük firmaların AR-GE ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirmiş olacağız. Böylece genç girişimcilerimiz de yapacakları iş birlikleri ile hem önemli destekler alacak hem de pazarda kalma şanslarını arttırmış olacaklar” diye konuştu.
1512 programına ortak olan 11 firma olduğunu belirten Işık, “Elemeyi geçen bundan sonra firmalara destek noktasında TÜBİTAK ile ortak hareket edecek 11 tane büyük firmamız var” şeklinde konuştu.
‘TÜBİTAK 1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı’na ilişkin sonuçları açıklayan Bakan Işık, şöyle devam etti:
“Erken aşama teknoloji firmalarının finansman sorununun çözümünde risk sermayesi ve girişim sermayesinin fonları gerçekten önemli. Geçen sene TÜBİTAK kanunda bir değişiklik yapıldı ve TÜBİTAK girişim sermayesi fonlarına destek vermesi TÜBİTAK’ın sağlanmış oldu. Programa fon yöneticileri ve aday fon yöneticileri başvurabiliyor. Girişim sermayesi fonlarına toplam fon büyüklüğünün yüzde 20’sine varan oranda azami fon başına 15 milyon TL hibe desteği TÜBİTAK olarak biz verebiliyoruz. Programın 2013 çağrısına 16 proje başvurusu yapıldı. Bunlardan iki fon yöneticisinin ve altı aday fon yöneticisini destekleme kararı aldık. Teklifleri kabul edilen fonların taahhüt ettikleri toplam fon büyüklüğü 430 milyon TL’dir. TÜBÜTAK katkısı ise maksimum 86 milyon TL olacak.”
Bir başka destek programı olan ‘1601 Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasitenin Artırılmasına Yönelik Destek Programı’ ile ilgili bilgi veren Bakan Işık, şunları kaydetti:
“Bu programla TÜBİTAK, AR-GE kapasitesini arttırmak isteyen firmalara mentör desteği verecek. Mentörlük çağrı konusu iki aşamadan oluşturuldu. Mentörlük mekanizmasının oluşturulmasını; ikici aşamada ise oluşturulan mekanizmanın 15-25 arasında KOBİ’de uygulayıp sonuçları değerlendirmeyi içeriyor. Birinci aşama mentörlük sistemini geliştiren danışmanlık şirketlerine en fazla 100 bin TL’lik bütçe hibe desteği vereceğiz. İkinci aşamada danışmanlık sistemlerinin belirlenen KOBİ’lere uygulanması için ilk aşama ile birlikte toplam 400 bin TL’yi geçmeyecek şekilde destek vereceğiz. Bu çağrıya 33 başvuru yapıldı, bunlardan 6 tanesi desteklenmeye uygun bulundu.”
(İHA)