BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,27
ALTIN 2.839,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Girişimci nesiller TÜBİTAK sayesinde yetişecek

TÜBİTAK'ın eğitim desteğiyle meslek lisesi öğretmenlerine 3 yıl içinde 15 bin sertifika verilmesi hedefleniyor.

Abone ol

TÜBİTAK, TÜSSİDE tarafından kurulan Türkiye’nin en büyük girişimcilik okulunda, meslek lisesi öğretmenlerine, öğrencilere girişimcilik ruhu kazandırmak amacıyla uygulamalı eğitim veriliyor.

TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) tarafından kurulan Türkiye’nin en büyük girişimcilik okulunda, meslek lisesi öğretmenlerine, öğrencilere girişimcilik ruhu kazandırmak amacıyla uygulamalı eğitim veriliyor.

Yaklaşık 8 bin öğretmenin girişimcilik, iş fikri oluşturma, pazarlama stratejileri ve iş modelleri konularında eğitim aldığı proje dahilinde, 3 yıl içinde 15 bin sertifika verilmesi hedefleniyor.

TÜBİTAK TÜSSİDE Akademiler Koordinatörü Dr. Harun Güzeldere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin girişimcilik faaliyetleri konusunda kendi kategorisinde, gelişmekte olan ülkeler arasında alt sıralarda yer aldığını söyledi.

Özellikle nitelikli girişimcilik konusunda çok mesafe katedilmesi gerektiğinin bilinen bir husus olduğunu belirten Güzeldere, “Ülke ekonomisine katma değer sağlayacak, ihracatımızı arttıracak, girişimcilik fikirlerine yoğun ihtiyaç duymaktayız. Özellikle 2023 vizyonu kapsamında hedeflediğimiz en büyük 10. ekonomi, 60 milyar dolar ihracat gibi konuma gelebilmemiz için girişimcilik çok önemli hale gelmiştir” diye konuştu.

Gelişmekte olan seviyesinden gelişmişliğe yükselen ülkeler incelendiğinde, girişimcilik ve eğitim faaliyetlerinin birlikte ele alındığını ve bu şekilde nitelikli girişimciliğin artarak çok büyük katkılar sağladığına dikkati çeken Güzeldere, “Bildiğiniz üzere ülkemizde de devletimizin de desteğiyle girişimcilik faaliyetleri yoğun şekilde devam etmektedir. Özellikle son dönemde bu destekler ve faaliyetlerin içinde yer almaktayız. Türkiye’nin en büyük girişimcilik faaliyetlerinin yürütüldüğü merkez konumunda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

“Şu ana kadar 8 bine yakın hocamız eğitime katılıp sertifika almıştır”

Güzeldere, her hafta en az 150 meslek lisesi öğretmeniyle girişimcilik, iş planı hazırlama uygulamaları yürüttüklerini anlattı.

Bir haftalık programda iş fikri oluşturma aşamasından pazarlama stratejilerine kadar iş modeli için ihtiyaç duyulan konuların aktarıldığına değinen Güzeldere, “Girişimcilik programımız tamamen uygulama şeklinde yürütülmektedir. Küçük simülasyon şeklinde yürüttüğümüz uygulamada, hocalarımız iş fikri oluşturarak iş planı hazırlamakta ve programın son günü fikirlerine ilişkin hazırladıkları sunumları katılımcılara sunmaktadır” ifadesini kullandı.

Sertifika alan öğretmenlerin okullarına döndüklerinde bu programı genişletilmiş şekilde öğrencilerine aktarmalarını beklediklerini vurgulayan Güzeldere, şunları kaydetti:

“ Girişimcilik programı 3 yıllık bir proje olup yaklaşık 15 bin meslek lisesi hocamızın bu eğitim uygulamalarına katılması beklenmektedir. Şu ana kadar 8 bine yakın hocamız eğitime katılıp sertifika almıştır.Girişimcilik kültürünün ülkeye yayılması amacıyla başlatılan projenin etkilerinin 5 yıl içinde ortaya çıkması beklenmektedir. Bu etkiler meslek lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve sunulan iş planlarının, kurulan iş yerlerinin ve bu iş yerlerinde çalışan sayısı ile çalışan kalitesinin artması olarak nitelendirilebilir.”

“İnsanlara nasıl örnek olabileceğimize dair fikir sahibi olduk”

Sertifika almaya hak kazanan Sultanbeyli Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Cihan Turan da eğitime başladığında önüne seminer programı konulduğunu söyledi.

Programdaki slaytları incelediğinde konuların bilindik olduğunu, ‘niye buradayız’ diye sorgulamaya başladığını ifade eden Turan, “Bu, ilk anlardaki izlenimlerimdi. Dersler devam ettikçe buradaki hocaların bu işi gerçekten bilimsel yaklaşımla yaptıklarını ve bize model olduklarını fark ettim. Dersler ilerledikçe insanlara nasıl örnek olabileceğimize, nasıl yol çizebileceğimize dair fikir sahibi olduk. Atölye çalışmalarına katıldım. Burada yıllarca kitaplarda okuduğumuz teorik bilgilerin bilimsel açıdan nasıl uygulandığını, sınıf ortamında bunların nasıl uygulamaları olduğuna dair örnekler görme fırsatı bulduk” değerlendirmesinde bulundu.

Gültepe Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden Yılmaz Yıldız da velilerin çocuklarını 15 yaşında kendilerine teslim ettiklerini belirterek, onları iş hayatı için yetiştirmeye çalıştıklarını anlattı.

Bunun çok büyük mesuliyet olduğunun altını çizen Yıldız, eğitim sayesinde belirli konuları değerlendirmesinin ardından kendisini yenileme fırsatı olduğunu kaydetti.

Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Pazarlama ve Sigortacılık Öğretmeni Jülide Öztürk de seminerin öğretmenlikten emekli olduktan sonra bulunacağı girişim için rehber olacağını dile getirerek, öğrendiklerini öğrencilerine aktararak farkındalıklarını yükseltmeye çalışacağını vurguladı.