BIST 10.069
DOLAR 35,33
EURO 36,82
ALTIN 2.998,55
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Girişimci mucitler 'Çekirdek'ten yetişiyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent bünyesindeki kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek, girişimcilerin önünü açıyor.

Abone ol

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent bünyesindeki kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek, teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerinin inovatif ve ticari faaliyete dönüştürülebilir olduğuna inanan binlerce girişimciye maddi ve manevi destek vererek, çalışma ve projelerini geliştirme imkanı sağlıyor.

Her yaş ve eğitim durumundan girişimcinin projelerini ortaya koyduğu merkezde, beğenilen ve katma değer sağlayacak projelerin geliştirilmesi için önce uzman akademisyenler ve gönüllü ekiple çalışmalar yürütülüyor.

Girişimcilere laboratuvar desteğinin de verildiği merkezde iş fikirleri, her yıl kasım ayında düzenlenen girişimcilik yarışması "Big Bang"de sergileniyor. Burada dereceye giren projeler, para ödülüne hak kazanmanın yanı sıra kamu ve özel şirketlerin bünyesinde değerlendiriliyor.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin adeta bilim ve teknoloji yuvası olduğunu söyledi.

Karaca, İTÜ Çekirdek'in, alanında Türkiye'nin medar-ı iftiharlarından biri olduğunu belirterek, "Burası Teknokentin içinde ön kuluçka merkezimiz. Dördüncü yılımızı tamamladık. İlk başta çok az sayıda proje geliyordu. Yediden yetmişe, yaşı ne olursa olsun aslında herkese proje imkanı veriyoruz. Burada bilimden ziyade teknolojik projeler var. Ürüne, faydalı modele dönüşebilecek, ülkemize katma değer katabilecek projelere öncelik verdik." diye konuştu.

Proje sayısının günümüzde 6 bine ulaştığını, bunları elemenin kendileri açısından çok zor olduğunu aktaran Karaca, İTÜ Çekirdek'ten ilginç projelerin de çıktığını kaydetti.

Karaca, arada kaybolan projelerin de olabileceğini dile getirerek, bu projelerin başka platformlarda yine filizlenebileceğini ifade etti. 

İnsanları cesaretlendiren mekanizmaların çoğalması gerektiğine işaret eden Karaca, "Dünyada da yerimiz var. Burası, Avrupa'da 8. kuluçka merkezi, Türkiye'de tek, 2015'e göre dünyada 18'incidir." dedi.

Karaca, seçilen projelere ilk başta "işlik" ve "can suyu" desteklerinin verildiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Burada 4 yılda ciddi sponsor ağımız oluştu. 1-2 vakıfken bugün ciddi şirketler ve sanayi odaları bilfiil partner olarak çalışıyor. Bunların önünü açmanın, can suyu olmanın ötesinde büyümekte olan şirket formuna geçmelerinde de ciddi katkılar sunuyoruz. Gerçekten ortaokul, lisede olan öğrencilere, kafasında fikri ya da çekirdek projesi olana ciddi destek sağlanıyor. İlginç ve uç projeler, sosyal bilim, sanat projesi de olabilir, hepsinin bugünün dünyasında birer karşılığı var. Çünkü dünya çok hızlı gelişiyor.

Özellikle icadı ve fikri olan arkadaşlara ön ayak oluyoruz. Biz yönlendirmede aracı kurumuz. Projeyi yapan yine gençler, iş çıkartan yine gençler. Biz onlara moral ve parasal destek olmaya kadar işi götürdük. Bu sene onlara proje desteği olarak, yarattığımız katma değere baktığımızda, 5-6 milyon lirayı geçti. Bunlar ceplerine giren paradır. Diğer yan destekler hariç. Burada prototip üretilirken yine destek oluyoruz. Akademik olarak üniversiteden destek çıkıyoruz. Akademisyen olarak danışmanlık yapan hocalarımız var. Bunların büyümesinde ciddi anlamda bir itici güç olarak sistem içinde varız."

Merkezde bir projenin hayata geçirilmesinden sonra bunun fikri mülkiyeti ve ürünün pazarlanması hakkında da girişimcilerin bilgilendirildiğini ifade eden Karaca, seçilen projeleri diğerinden ayırmadıklarını vurguladı.

Karaca, drone üretiminden otoparka kadar geniş yelpazedeki projelerin hayata geçirildiğini, bütün projelerin aynı anda maddi ve manevi anlamda desteklendiğini bildirdi.

GİRİŞİMCİNİN İLK ÖNCE İHTİYACI FİZİKSEL ORTAMDIR

ARI Teknokent Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Arzu Eryılmaz, İTÜ Çekirdek'in erken aşama kuluçka merkezi olduğunu söyledi.

Eryılmaz, teknoloji tabanlı, ticarileşebilecek projesi olan her yaş grubundan girişimcilerin buraya başvurabileceğini dile getirerek, "Önce internet üzerinden, daha sonra yüz yüze jüri sunumunun ardından İTÜ Çekirdek'e girişi kabul ediliyor. Bu ortamı girişimciler 7/24 kullanabiliyor. Çünkü bir girişimcinin ilk önce ihtiyacı fiziksel ortamdır. Burada mekanik-elektronik laboratuvarımız var. Eğer yetmezse İTÜ'nün altyapısını kullandırıyoruz." diye konuştu.

Her yıl kasım ayında düzenlenen Bing Bang'e kadar girişimcilerin oluşturulan prototipin kime, nasıl, hangi kanallarla ve finansal yöntemlerle satılacağının eş zamanlı öğrenebildiğini anlatan Eryılmaz, 250 gönüllü mentorun girişimcilere destek verdiğini bildirdi.

Eryılmaz, yılın sonunda kabul edilen 300 girişimin yarışmaya doğru ilerlediğini anlatarak, "Bing Bang yarışmasında da en başarılı 70 projeyi alıp 50'sini fuayede, 20'sini sahnede kamu, yatırımcı ve teknolojiseverlerle buluşturuyoruz. 2016'daki Bing Bang'de sahnede 5 milyon lira değerinde yatırım ve ödül dağıtıldı." dedi.

YAPAY ZEKA UYGULAMASI: LİSA

İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü mezunu Tarık Demir, arkadaşıyla oluşturduğu "Lisa" projesiyle dünyada aktif olan, görüntü işleme, makine öğrenme teknolojisi ve yapay zekayla ilgili bir uygulamayı hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Demir, sosyal medya üzerinden böyle bir ihtiyaç olduğunu fark ettiklerini ifade ederek, "Lisa projesiyle sosyal medyada, hangi görselin daha fazla etkileşim alabileceğini, insanları etkileyebileceğini öngören bir algoritma yaptık. Proje; görüntü işleme ve makine öğrenme teknolojisini kullanarak, milyonlarca fotoğraftan binlerce özelliği analiz ederek, onların hangi özelliğinin, hangi objelerin ve renklerin insanları daha fazla etkileyebileceğini, onlar arasında hangisini paylaşmanız gerektiğini, bunların markanıza veya kimliğinize fayda sağlayacağını öngörüyor." dedi.

Akıllı telefon ve bilgisayarlardaki elektronik markete 3 hafta önce koyulan uygulamanın 40 farklı ülkeden kullanıcılar tarafından indirildiğini kaydeden Demir, sosyal medyadaki fenomenlerin, ünlü fotoğrafçıların ve bazı markaların bu programı kullandığını bildirdi.

Sanal gerçeklikte hareket deneyimini artıran "WalkOVR" projesine imza atan İTÜ mezunu Tuğra Şahiner, projeyle tüm vücut hareketlerinin dijital platforma aktarılabildiğine dikkati çekti.

Şahiner, geçen yıl Bing Bang'de finale kaldıklarını ve ödül sıralamasında üçüncü olduklarını dile getirerek, "Bugün, mobil ve bilgisayar oyunlarının içerisinde hareket etmek için klavye, mouse ve gamepad gibi günümüz teknolojilerini kullanıyorsunuz. Onun yerine biz, 'kendi vücudunuzu kullanın' diyoruz. Sanal gerçeklik gibi olağanüstü deneyimle Türkiye'de binlerce kişinin deneyimlediği o üstün teknolojiyi 'Neden kendi vücudumuzu kullanarak, hareketlerinizi kendi yaptığınız gibi yaparak, hareket etmeyesiniz?' dedik. Bu projeye başladık." ifadelerini kullandı.

Şahiner, projenin kullanılması için dünyaca ünlü oyun firmalarıyla irtibat halinde olduklarını, insanın yer aldığı medya, film, emlak, inşaat, turizm, askeri sanayi, sağlık ve eğitimde de bunun kullanılacağını anlattı.

DRONE HER ALANDA KULLANILIYOR

Barış Karacaoğlu da üç arkadaşla kurdukları şirketin "drone" projesinin çok beğenildiğini, İTÜ Çekirdek'ten maddi desteğe hak kazandıklarını ifade etti. 

Karacaoğlu, 2016'da ürettikleri projenin satışına başladıklarını dile getirerek, "Endüstriyel alanlarda haritalamadan tutun da fabrika bölgesindeki bacaların incelenmesine kadar ya da yüksek gerilim hatlarındaki hasara uğramış yapıların incelenmesine yönelik uygulamalar için drone satışlarına başladık. Şu anda ileri aşama kuluçka merkezi İTÜ Magnet'te ofisimiz bulunuyor. " değerlendirmesini yaptı.