Karadeniz’in yaşanabilir tek adası olan Giresun Adası’nda hala kaçak define kazıları yapılıyor ve kuşlarla savaş devam ediyor.
Abone olMitoloji’de “Altın post aranan ve Argonatlar’ın kuşlarla savaştığı” ada olarak anlatılan Karadeniz’in yaşanabilir tek adası olan Giresun Adası’nda hala kaçak define kazıları yapılıyor ve kuşlarla savaş devam ediyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu Başkanı Hakan Adanır, adada kaçak define kazılarının yanı sıra koruma altındaki kuşların yumurtalarına zarar veren bekçi köpeğinin olduğunu söyledi.
Adanır, gezi yasağı sona eren Giresun Adası’nın turizm planı yapılan nadir turizm noktalarından biri olduğunu söyledi. Eko-turizm planına alınalı iki yıl olan Giresun Adası’nın resmi alt yapılarının tamamlanmasının söz konusu olduğunu belirten Adanır “Giresun Belediyesi koruma amaçlı imar planı hazırladı.
Koruma amaçlı imar planının bu zamana kadar olmaması büyük bir eksiklikti. Bugüne kadar Giresun Adası’nın nesini tanıtacağız, nesini turizme açacağız konusunda tarihi bilgilerimiz yetersizdi. Bu manada turizm planında arkeolojik araştırmalar öngörülmüştür.
Giresun Valiliği, Konya Selçuk Üniversitesi ve Giresun Belediyesi koordineli olarak arkeolojik çalışmalarını eylül ayında başlatmaları bekleniyor. Yapılacak inceleme ve araştırmaların ardından Giresun Adası daha iyi korunan ve turizm açısından daha değerli hale gelecektir” dedi.
Giresun Adası’nda turizm adına olumlu gelişmelerin yanı sıra olumsuz yaklaşımlarında bulunduğuna dikkat çeken, eko turizm planı onaylandığından beri geçen iki yıllık süreçte adada bulunan koruma altındaki kuşların yumurtalarına zarar veren bir bekçi köpeğinin hala adadan çıkartılmadığını belirten Adanır “Bir tarafta kuşların üreme döneminde adaya insan çıkma yasağı uygulanırken, diğer tarafta bekçi köpeğinin kuş yumurtaları katliamına duyarsız kalınmaktadır. Ayrıca adadaki kaçak define kazısının geçen yıllara göre arttığını da gördük. Adanın bu sahipsizliği bizleri üzüyor” diye konuştu.
Giresun Adası’nın 12 ay boyunca turizme açık olabilecek konumda bulunduğunu da belirten Adanır, “Giresun Adası’na çıkış yasağı bilimsel bir temele dayanmamaktadır. Buna rağmen neden uygulandığı ve adaya çıkış yasağı sürelerinin neden ve neye göre seçildiği tam olarak bilinmemektedir.
Oysa Giresun Adası turizm planında adanın hangi bölgelerine hangi aylarda yasak konulabileceği, hangi dönemlerde kaç kişilik kapasite kaldırabileceği hesaplanmış ve turizm planında bahsedilmiştir. Ayrıca kuşların üreme alanı olarak kullanılan bölümler, adada kültür varlıklarının bulunduğu bölümlerle aynı değildir.
Yani kuşların üreme dönemlerinde, üreme bölgeleri yerine kültür varlıklarının bulunduğu bölümler gezilebilir. Bunları göz önünde bulundurursak turizm planına göre Giresun Adası 12 ay turizme açık tutulabilecek durumdadır. Adaya gezi yasağı yerine yapılması gereken, adaya 12 ay giriş-çıkış denetimidir. Denetimlerin yapılmaması eko sisteme de, kültür varlığına da zarar vermektedir” şeklinde konuştu.
Adanın mitolojik hikayesiyle günümüzde hala bağlantı kurulduğunu da ileri süren Adanır, “Adanın içinde bulunduğu mitolojik hikayede ‘Adada altın post aranmış ve Argonotlar kuşlarla savaşmıştır’ deniliyor. Öyle enteresandır ki 2010 yılında hala Giresun Adası’nda kuşlarla savaşıyoruz ve adada define avındayız. Giresun Adası için daha gerçekçi koruma ve turizm yaklaşımları tüm canlı türlerini barış içinde yaşatabilecektir” ifadelerini kullandı.