BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  EKONOMİ

Gimada 206 kişi mağdur

Korsanlarının perakende zinciri Gima'nın bilgi işlem merkezine yaptığı saldırının ilk mağdurları.

Abone ol

Bilgisayar korsanlarının perakende zinciri Gima'nın bilgi işlem merkezine saldırarak müşteri bilgilerim ele geçirmesi ve ardından kredi kartlarını kopyalaması ile ilgili gelişmeler büyüyor. Bankalararası Kart Merkezi Başkam Sertaç Özinal, 9 bin 229 adet kredi kartının
kopyalandığından şüphe edildiğine işaret ederek, "Sahte işlem gerçekleştirilmiş kredi karti adedi 206" dedi. Olaylar sonrası değerlendirmede bulunan Özinal, tüketicilerin günlük hayatında kredi kartlarını kullanmaktan çekinmemelerini belirterek, "Gima mağazalarındaki kart bilgileri, manyetik şeritle işlem yapılan kartlardan alılnmış durumda. İşlemlerin cip ile şifre girerek yapılması durumunda böylesi bir sahtekarlık söz konusu olmayacaktır" dedi.

Gima mağazalarına gerçekleşen saldırının, Gima özelinde bir durum olup, tüm kartiı ödeme sistemleri için bir tehdit olarak görülmediğini de ifade eden BKM Başkanı Özinal, Gima'da da gerekli işlem değişikliği yapıldığını ve olayın önüne geçildiğini vurguladı.

Özinal, "Kopyalanan bilgilerle bundan sonra bir şey yapılabilir mi?" sorusunu yanıtlarken de, "Hayır, çünkü kopyalandığından şüphe edilen kartlar için gerekli önlemler alındığı için zaten ileride olası bir sahtekarlığın da önüne geçilmiş oldu. Bundan sonrası için bu bir sorun olmayacak" şeklinde konuştu.
Suç duyurusu yapıldı
Diğer yandan, Gima, hiçbir müşterisinin kredi kartlarının kopyalanmasıyla ilgili sahtecilik olayının sonuçlarına katlanmak zorunda kalmayacağını taahhüt ettiğini duyurdu. Gima'dan dün iMKB'ye yapılan açıklamada, 17 Mayıs 2006'da yapılan sahte kredi karti işlemlerinin iptal edildiği ifade edilerek, "Korsan saldırının gerçekleştiği sistem süratle ve tamamen kullanıma kapatilmıştir" denildi. Kart sisteminin 'tamamen güvenli' olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Gima yönetiminin Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunduğu ifade edildi.

Vatan