BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.040,71
HABER /  DÜNYA

Giffords 'Göç Yasası' kurbanı mı?

ABD'de Arizona eyaletindeki göç yasalarını ağır dille eleştiren Demokrat Partili Gabrielle Giffords, süper markette silahlı saldırıya uğramıştı.

Abone ol

ABD'de Arizona eyaletindeki göç yasalarını ağır dille eleştiren Demokrat Partili Gabrielle Giffords’ın seçmenleriyle buluştuğu bir süpermarkette uğradığı silahlı saldırı, dikkatleri oldukça tartışmalı göç konusuna çekti. 

Aralarında Arizona’nın Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Gabrielle Giffords’ın da bulunduğu 19 kişi dün silahlı bir şahsın Giffords’ın seçmenleriyle buluştuğu bir süpermarkete düzenlediği saldırıda kurşunların hedefi oldu. Arizona Eyaleti Başyargıcı John M. Roll, dokuz yaşında bir kız ve Pima Şerifi Clarence Dupnik dahil altı kişi hayatını kaybetti.

Yetkililer Giffords’ın saldırının asıl hedefi olduğunu ve durumunun kritik olduğunu duyurdu. ABD Başkanı Barack Obama şüphelinin gözaltında olduğunu doğrularken, FBI Direktörü Robert Mueller’ın Arizona’ya gittiğini belirtti.

Saldırının ardında olası siyasi gerekçelerle ilgili soru işaretleri doğarken Şerif Dupnik, Arizona’daki zehirli siyasi ortamı suçladı.

Olay dolayısıyla Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler bu hafta yapılması planlanan bütün oylamaları erteledi. Bunlar arasında sağlık yasasının yeniden değerlendirilmesi de bulunuyordu. Temsilciler Meclisi çoğunluk lideri Eric Cantor, vekillerin “bu trajedinin ışığında ne yapılması gerekiyorsa” yapmasını istedi.

ARİZONA YASASINA KARŞI ÇIKMIŞTI

Sekizinci Bölge temsilcisi olan Giffords, eyalette geçerli olan ağır göç yasalarını açık bir dille eleştirmişti. Arizona göç yasaları yasadışı göçmenlerin tespitini, yargılanmasını ve sınır dışı edilmesini öngörüyor. Giffords ayrıca sağlık yasası lehine oy kullandığı için de eleştirilmişti.

Dostları Giffords’ın son zamanlarda ölüm tehditleriyle karşı karşıya olduğunu da söyledi. Yargıç Roll da aynı şekilde göç davalarına bakıyordu ve ölüm tehditleri alıyordu.

2006 yılında Temsilciler Meclisi’ne giren birçok Demokrat’tan biri olan Giffords, geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan seçimleri kıl payı farkla kazanmıştı. Her iki partiden de Kongre liderleri saldırıya öfke kusan açıklamalar yaparken Giffords ve ailesi için de kaygılarını ve dualarını sundu.

CUMHURİYETÇİLERDEN KINAMA GELDİ

Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı John Boehner, “Kongre üyesi Gabrielle Giffords ve ekibine düzenlenen anlamsız saldırıdan dolayı dehşete düşmüş durumdayım. Halka hizmet eden birine yapılmış bir saldırı halka hizmet eden herkese yapılmış demektir. Kamu çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının ve tehditlerin toplumumuzda hiç yeri yoktur. Dualarımız Kongre Üyesi Giffords’la, ekibiyle ve olayda yaralanan diğer herkesledir. Bu ülkemiz için çok üzücü bir gün” dedi.

Arizona’nın Cumhuriyetçi Senatörü John McCain ise en güçlü açıklamayı yapan isim oldu: “Hiçbir adalet ya da şefkat duygusu olmayan bir kişinin Temsilci Gabriel Giffords’a ve diğer birçok masum insana düzenlediği şiddet saldırısı beni dehşete düşürdü. Gabby ve diğer kurbanlar için dua ediyorum, ölenlere rahmet, ailelerine sabır diliyorum.”

McCain olayın faili kim olursa olsun, gerekçesi ne olursa olsun, Arizona için, ABD için ve insan ırkı için bir utanç kaynağı olduğunu söyledi.

MERKEZCİ BİR DEMOKRATTI

Giffords tartışmalı Arizona yasasına karşı çıkmakla birlikte Kasım’daki seçimlerde silah haklarını savunması, daha sıkı göçmen kontrolü istemesi ve sınır kontrollerinin güçlendirilmesi yönündeki talepleriyle dikkat çeken merkezci bir Demokrattı.

Geçen yıl Mart ayında Demokratların sağlık yasasını onaylamasının ardından Giffords’ın Tucson’da bulunan ofisinin camları taşlanmıştı. Ancak benzer olaylar diğer Kongre üyelerinin başına da geldi. Ağustos 2009’da sağlık yasasına karşı ülke genelinde eylemler düzenlenirken, Giffords’la dünkü gibi bir süpermarket toplantısında bir araya gelen bir protestocu kolunun altındaki silahın yere düşmesi üzerine fark edilmiş ve polis tarafından uzaklaştırılmıştı.

Bu hafta içi verdiği bir röportajda Giffords, Temsilciler Meclisi’nde anayasayı yüksek sesle okuyan Cumhuriyetçiler çoğunluğuna katılmış bir Demokrat olmaktan dolayı heyecan duyduğunu söylemişti. Özellikle ifade özgürlüğüyle ilgili Birinci Değişiklik’i okumaktan büyük keyif aldığını belirten Giffords, “Burada olmak istedim, bence bu çok önemli. Partiler üstü bir tavırla anayasa üzerine düşünmek yıla başlamak için çok iyi bir yol” demişti.

Bir Demokrat olarak çoğu zaman Cumhuriyetçilere oy veren Arizona için Gifford bir anormallikti. Geçtiğimiz yıl Cumhuriyetçi rakibi karşısında kazansa da seçmenlerin Kongre’deki Demokratlardan yana memnuniyetsiz olduğunun farkındaydı.