BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Gidişat hiç de iyi değil

1993-2002 yıllarında ABD'li çocuk ve ergenlerde güçlü antipsikotik ilaç kullanım oranı beş kat arttı.

Abone ol

Columbia Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre 1993-2002 yıllarında ABD'li çocuk ve ergenlerde güçlü antipsikotik (şizofreni, manik depresyon, paranoya gibi ağır ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar) kullanım oranı beş kat arttı. 1993'te 100 bin çocuk ve ergenden 275'ine yeşil ya da kırmızı reçeteli antipsikotik yazılırken, 2002'de bu sayı 100 bin ergen ve çocukta 1438'e yükseldi.


Patlamanın nedenleri
Daha önceki araştırmalar, ergen ve çocuklarda Ritalin gibi uyarıcı ve Prozac gibi antidepresan kullanımlarının arttığını göstermişti. Ancak bu, ağır antipsikotik kullanımında artışı belirleyen ilk çalışma.
Patlamanın nedenlerinden biri, önceden yetişkinlere özgü olduğu düşünülen teşhislerin çocuklara da konulmaya başlanması. Bir neden de psikoz tedavisinde kullanılan yeni nesil ilaçların çok daha etkili ve daha az zararlı olmasının doktorları daha fazla ilaç yazmaya teşvik etmesi. Uzun süreli psikoterapi ve hastane tedavisinin giderek daha masraflı hale gelmesi de ilaç kullanımındaki artışın nedenleri arasında.
Ancak antipsikotik ilaçlar da belli riskler taşıyor. Araştırmacılar, bu ilaçların hızlı kilo kaybı ve diyabete yol açma riskinin bulunduğunu belirtiyor. Uzmanlar özellikle çocuk ve ergenlerde antipsikotik kullanımıyla ilgili çok az çalışma bulunduğunu vurguluyor. Duke Üniversitesi'nden çocuk ve adolesan psikiyatrisi uzmanı Dr. John March, "Bu ilaçları yazıyoruz ancak bunların çocuklar ve ergenler üzerinde etkili olup olmayacağını, eğer etkili olursa da bunun nasıl bir maliyeti olacağını bilemiyoruz" diyor. Birçok başka doktor ise antipsikotiklerin psikoz yaşayan çocukların tedavisi için en uygun yöntem olduğunu söylüyor. Kısacası tıp dünyasında da bu türden ilaçların çocuklarda kullanımıyla ilgili tartışmalı bir ortam hüküm sürüyor.


Türkiye'de kesin veri yok
Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı psikiyatr Can Cimilli, "Genelde FDA'nın onayladığı ilaçlar ülkemizde de hemen ruhsat alıp reçete ediliyor" diyor. Cimilli, tedaviyle beraber ilaç kullanımının da hemen başlatıldığına dikkat çekerek, "Siz mutsuzluğu da bir psikiyatrik hastalık olarak nitelendirip ilaç verirseniz bu, ilaç kullanımını artırıyor. Ülkemizde de çocuklara yönelik özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite ilaçları yaygın kullanılıyor. Ancak istatistiksel veriler yetersiz olduğu için oran söylemek güç" diyor.

Kaynak:Radikal