Konya'da yerel bir gazete ilginç bir iddia ortaya attı. Habere göre gıda sektöründe çoğu mal haram!
Abone olKonya'da yerel bir gazete ilginç bir iddia ortaya attı. Merhaba gazetesinde Çetin Oranlı imzalı "Bu vebal taşınmaz" başlıklı haberde, gıda sektöründe bazı ürünlerde kullanılan jelatinlerin dörtte üçü domuz mamullerinden elde ediliyor. Habere göre gıda sektöründe çoğu mal haram!
------------
Bu vebal taşınmaz
Gıda sektöründeki domuz hilesini gazetemize çarpıcı ifadelerle anlatan Tüketiciler Birliği Gıda Komisyonu Başkanı Doç. Dr. H. Kâmil Büyüközer, Türkiyede firmaların yılda 3 bin ton jelatin ithal ettiğini, bunun sadece dörtte birinin sığır jelatini olduğunu ifade etti. Domuz mamullerinden elde edilen jelatinlerin katkılı yoğurtlarda, pastalarda, dondurma ve yumuşak şekerleme ürünlerinde kullanıldığını dile getirdi.
Helal gıda standardı gerekli
Avrupada jelatin üretiminde kullanılan domuz, sığır, koyun kemikleri ve derilerinin mezbahalardan karışık olarak toplanarak işlendiğini hatırlatan Büyüközer, Firmalarımız bu ürünleri ülkeye sokarken, üzerine sığır jelatini etiketi yapıştırıyor. Burada büyük bir sahtekârlık var dedi. Ünlü markaların da garanti olmadığını belirten Büyüközer, Acilen helal gıda standardı oluşturulmalı ve sığır jelatini tesisi kurulmalı diye konuştu.
Gıda denetiminde büyük başıboşluk
Türkiyeye sağlıksız toplum yapısının dayatıldığını vurgulayan Büyüközer Tarım Bakanlığının 30 bin gıda imalatçısından sadece 15 binini denetleyebildiğini, Türkiyedeki 100 domuz çiftliğinde yılda 1 milyona yakın domuz yetiştirildiğini dile getirdi. Büyüközer, domuz etlerinin bazı üreticilerce sucuk, salam ve sosislere katıldığını, otellerde et mamulü olarak sunulduğunu bildirdi.
Sağlıksız yaşam tarzı dayatılıyor
Sağlıksız toplum yapısının dayatıldığını açıklayan Doç. Dr. Hüseyin Kâmil Büyüközer: Tüylerimizi diken diken edecek dehşette bir toplum yapısı oluşuyor.
Helâl gıda uzmanı ile
Tüketiciler Birliği Gıda Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Kâmil Büyüközer, uzun yıllardır ülkemizde helâl gıda standardının oluşturulması için çaba sarf ediyor. Helal gıda uzmanı olarak nitelendirebileceğiz Büyüközer, gıda mühendisliği alanında doçent. Uzun yıllar boyunca akademisyen olarak çalışan Doç. Dr. Büyüközer, 1970li yıllarda Milliyetçi Cephe Hükümetleri döneminde Sanayi Bakanlığı Müsteşarlığı ve Ağır Sanayi Koordinatörlüğü yaptı. Konya ziyareti esnasında görüştüğümüz Doç. Dr. Büyüközer, helal gıda ile ilgili sadece tespitlerde bulunmakla, öneriler sunmakla yetinmiyor, yaşamında da bunları tavizsiz bir şekilde uyguluyor. Doç. Dr. Büyüközer, bu alandaki sorularımızı da açık yüreklilikle yanıtladı.