BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,32
ALTIN 2.842,20
HABER /  GÜNCEL

Gıda krizine çözüm aranıyor

Dünya liderleri, BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün ev sahipliğinde gıda krizine çözüm arayacak.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü'nün ev sahipliğinde bugün İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya gelecek dünya liderleri, küresel gıda krizine çözüm arayacak.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Moon'un burada yapacağı konuşmada, bir dizi öneride bulunması bekleniyor.

Genel Sekreter'in Amerika Birleşik Devletleri'ne, biyoyakıt üretimine yönelik destekleri kaldırma çağrısı yapacağı belirtiliyor.

BİYOYAKIT ÜRETİMİ

Toprağın gıda yerine biyoyakıt üretimi için kullanılması, üretimin azalması ve fiyatların yükselmesinden sorumlu tutuluyor.

Gıda ve Tarım Örgütü, eğer sanayileşmiş ülkeler hasat arttırıcı önlemler almaz, ticaretin önündeki engelleri kaldırmaz ve muhtaç durumdaki insanlara gıda sağlamazlarsa, dünyayı küresel bir felaketin beklediği uyarısında bulunuyor.

100 MİYON İNSAN AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA

Son kriz nedeniyle, varolanlara ek olarak 100 milyon insanın da açlıkla karşı karşıya kaldığı tahmin ediliyor. Yoksul ülkelerin gıda ithalatının faturası ise, bu yıl yüzde 40 civarında artacak.

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün gıda tüketimi uzmanlarından Abby Abbassian, faturanın yoksul ülkelerin daha fazla tüketmesinden kaynaklanmadığının altını çiziyor.

Abbasssian, "İthalat açısından baktığınızda, ülkelerin çoğu aşağı yukarı geçmişteki kadar gıda ithal etmiş. Sonuçta bunlar da temel gıda maddeleri. Ama, iki kat daha fazla harcamaları demek bu. Zira, gıda fiyatları yüzde 100 arttı." diyor.

YATIRIM

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün başkanı Jacques Diouf ise sorunun çözülmesi için kararlı adımlar atılması gerektiğinin altını çiziyor ve krizin çözümü için ciddi yatırımlar gerektiğini vurguluyor:

"Kısa vadede, 750 milyon dolar tutarında bir gıda yardımı gerektiğini belirttik. Ayrıca, yoksul ülkelerin çiftçilerine destek için, tohum, gübre ve hayvan yemi satın alabilmelerinde yardımcı olabilmek amacıyla 1 milyar 700 milyon dolar gerektiğini söylüyoruz."

Ama soruna kökten bir çözüm bulabilmek için, yani şu anda 6 milyar olan ve 2050 yılına kadar 9 milyarı bulacak olan dünya nüfusunu besleyebilmek için üretimin iki katına çıkması gerekiyor.

Bunu sağlamak için de, yılda 30 ila 50 milyar dolar civarında yatırım gerekiyor.

Öte yandan, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya gelen İslami Kalkınma Bankası üyeleri, yükselen gıda fiyatları ile baş edebilmeleri için yoksul Müslüman ülkelere beş yıl içinde 1,5 milyar dolar yardımda bulunma kararı aldı.

Bu çerçevede, Afganistan, Bangladeş, Nijerya ve Moritanya gibi ülkelere kısa dönemde gübre ve tarım makinaları satın almaları için yardım edilecek.

Uzun vadede ise araştırma ve geliştirmeye ağırlık verilmesi hedefleniyor.

BBC