Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının avukatlığını yapan Halit Çelenk'ten çarpıcı açıklamalar
Abone olAnkara Barosu tarafından oluşturulan Türkiye'nin ilk hukuk müzesi, Avukatlar Günü kapsamında düzenlenen törenle açıldı.
Ankara Barosu Eğitim Merkezi'ndeki müzenin açılışına, Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Çoşar'ın yanı sıra Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Ünsal Toker, baronun yönetim kurulu üyeleri, avukatlar ve hukuk fakültesi öğrencileri katıldı.
Ünsal Toker, müzenin açılışında yaptığı konuşmada, Ankara
Barosu'nun bundan 35 yıl önce adliye içerisindeki küçük bir büroda faaliyet gösterdiğini, geçen sürede çok büyük aşama kaydederek aralarında müzenin de bulunduğu pek çok tesisin oluşmasını sağladığını söyledi.
Daha sonra müzenin açılış kurdelası avukat Halit Çelenk
tarafından kesildi.
Müzenin kurucusu, avukat ve tarih koleksiyoneri Argun Bozkurt da yaptığı konuşmada, hukuk yaşamında kullanılan tüm obje, belge ve eşyalara yer verdikleri müzenin, zamanla gelişip daha da büyüyeceğini ifade etti.
ÇELENK'İN SÖZLERİ
Müzede kendisi için oluşturulan özel bölümde büstü ve avukatlığını yaptığı Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yargılandığı mahkemelerde giydiği cüppesi sergilenen Halit Çelenk, daha sonra basın mensuplarının Gezmiş ve arkadaşlarının yargılanmasıyla ilgili sorularını yanıtladı.
Gezmiş ve arkadaşlarının sivil bir mahkemede yargılanmadığına işaret eden Çelenk, şunları söyledi:
''Bugün yargılansalardı alacakları ceza 5 yıl olurdu. Daha fazla bir ceza verilmesi onlara mümkün değildi. Askeri Yargıtay'da bile bazı hakimler karara karşı çıktılar. Bu kararın yanlış olduğunu, bozulması gerektiğini söylediler, ama azınlıkta kaldılar. Çoğunluk bu kararın onaylanması neticesinde oy kullandı. O nedenle infaz yapıldı. Olay
yargısız bir infazdır.''
Müzenin kurulmasını, ''savunma mesleğinin geçmişine yönelik bir kadirşinaslık'' olarak nitelendiren Çelenk, savunma mesleğinin ahlak ve meslek kurallarına uygun olarak yapılması halinde kutsal bir meslek olduğunu belirtti. Çelenk, her insanın savunmaya ve savunma mesleğine ekmek, su kadar ihtiyacı olduğunu vurguladı.
DİSK, TÖB-DER, TİP, TSİP, Barış Derneği, Dev-Yol gibi yüzlerce sanıklı davalarda avukatlık yaptığını anlatan Çelenk, kutsal saydığı avukatlık mesleğini yapmaktan onur duyduğunu, bir kez daha hayata gelse mesleğini yapmaktan tereddüt etmeyeceğini kaydetti.
Çelenk, müzede Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan, Hüseyin İnan'ın
yargılandığı davada Askeri Yargıtay'a sunduğu infazın ertelenmesine ilişkin dilekçenin de sergilendiğini belirtti.
MÜZEDEKİ EŞYALAR
Kurulması aşamasında heykeltıraşlar, sahne tasarımcıları,
grafikerler, mimarlar ve mühendislerin ortak bir çalışma yürüttükleri müzede, ilk hukuk ders kitapları, duruşma defterleri, avukat kartvizitleri, adliyede kullanılan pullar, avukatlık ruhsatnameleri, daktilolar, diplomalar, kadı, müftü, avukat, savcı ve yargıç cüppeleri, fermanlar, önemli hukuk adamlarının heykelleri, madalyonlar, mühürler, önemli duruşma tutanakları, önemli hukukçuların
heykelleri ve el yazmalarının aralarında bulunduğu yaklaşık bin parçalık koleksiyon sergileniyor.
Müzede, ilk hukuksal metinleri kil tabletlere kazıyan Hititler'e de özel bir bölüm de yen alıyor.