Taksim'de Gezi parkı sebebiyle başlayan eylemlerin mali kaynağının nereden geldiği belirlendi.
Abone olMaliye, Gezi eylemleriyle ilgili tam 2 milyon lira harcayan 10 patronu tespit etti. İnterneti de kullanarak yürütülen tezgahın tüm ayrıntıları raporlar halinde savcılığa iletildi.
Türkiye'yi tam bir aydır meşgul eden Gezi olaylarının üzerindeki sis perdesi aralandı. Ülkeyi kaosa sürüklemek için sürdürülen eylemlerin finansörleri nihayet belirlendi.
Takvim'in haberine göre Ankara Cumhuriyet Savcılığı, olaylarla ilgili soruşturmasını sürdürürken Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da, harekete geçti. MASAK, Gezi olayları öncesi eylemleri organize edenlerle ilgili araştırma yaptı.
MASKELERİ DÜŞTÜ
Yurt dışından para transferlerinin yapıldığı şüpheli isimlerin hesap hareketlerini masaya yatırdı. İnternet üzerinden İstanbul ve Ankara'da belirli hesaplara yüklü miktarlarda para aktarıldığını ortaya çıkardı.
Bu paraları, 10 işadamının gönderdiği belirlendi.
Yaklaşık 2 milyon lirayı bulan havalelerin, eylemlerin finansmanında kullanıldığı ve organizatörlerin hesaplarına yatırıldığı bilgisine ulaşıldı. MASAK, eylem organizatörlerinin eşleri ve çocuklarının mal varlıklarını da tek tek takibe aldı. İlk incelemelerde, organizatörlerin yakınlarının hesaplarında da yüksek oranlı para giriş ve çıkışları saptandı. Tüm bu tespitler, rapor haline dönüştürüldü.
Raporun bir bölümünün Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na iletildiği öğrenildi. Bir bölümünün tamamlanması için hala çalışmaların devam ettiği bildirildi.
ATÖLYE'DE PROVA
Bu arada istihbarat birimleri de araştırmalarını sürdürdü. Buna göre, devrim danışmanlarını hedef ülkeye gönderen ABD destekli OTPOR adlı "pasif direniş" hareketi ve bazı örgütlerin, İstanbul ve Ankara'da atölye açtığını tespit etti.
İki ilde açılan ve 'Workshop' olarak bilinen atölyelerde bu örgütlerin, "sivil darbe" dersleri verdikleri öğrenildi. Profesyonel danışmanlarla eğitilen organizatörlerin, patronlardan gelen talimatları, Skype aracılığıyla aldıkları bilgisine de ulaşıldı. Eylem organizatörlerinin, aldıkları emirleri ise yurt içinde baskonuş uygulaması olan Zello ile sokaktaki göstericilere ilettikleri belirtildi.
REKLAMCILARA İNCELEME
Maliye Bakanlığı, vergi müfettişlerini de Gezi Parkı olaylarıyla ilgili görevlendirdi.
Özellikle bazı reklam ajanslarının para akışı takibe alındı. Elde edilen ilk bilgilere göre, çeşitli reklam ajanslarının bazı basın-yayın organlarını, eylem haberlerini yayınlamadıklarını iddia ederek, reklam vermemekle tehdit ettiklerini de belirledi. Bu ajansların adlarının yakında açıklanacağı öğrenildi.