BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,58
ALTIN 3.010,02
HABER /  GÜNCEL

Gezi protestoları Hollanda Meclisi'nde

AKP hükümetine yönelik desteğiyle bilinen Hollanda Hristiyan Demokrat Partisi, Gezi Parkı protestoları sonrasında tutumunu değiştirmeye başladı. Gözaltılar ve 'basın özgürlüğü önündeki engeller' parti tarafından Hollanda Parlamentosu'na taşındı.

Abone ol

Türkiye'deki AKP hükümetine yönelik desteğiyle bilinen Hollanda Hristiyan Demokrat Partisi (CDA) Gezi protestoları sonrası bu tutumunu değiştirmeye başladı.

Türkiye'de Gezi protestolarına katılanlara yönelik gözaltılar ve “basın özgürlüğü önündeki engeller” CDA tarafından Hollanda Parlamentosu'na taşındı.

CDA'lı parlamenter Pieter Herman Omtzigt, Gezi protestoları sırasında yaşanan olayların özel oturumda parlamentoda ele alınmasını sağlayan isimlerden biriydi. Hristiyan Demokrat üye bu kez Türkiye'deki son gelişmeleri Hollanda Parlamentosu'na taşıdı.

'Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi'

Omtzigt, Dışişleri Bakanı Frans Timmemans'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye'de basına yönelik "hükümet kaynaklı baskı" iddialarını gündeme getirdi. Omtzigt, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün raporuna göre Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda 154’ncü sıraya gerilediğini anımsattı.

CDA'lı parlamenter, "Türkiye'nin 'dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi' olarak anıldığından haberiniz var mı?" diye sordu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın açıklamasında Gezi protestolarına destek veren 22 gazetecinin işten atıldığını, 37 gazetecinin de istifaya zorlandığını belirten Omtzigt, şöyle devam etti:

"Türkiye'de şu anda kaç gazeteci cezaevinde? İran ve Çin'deki cezaevinde bulunan gazeteci sayısı ile Türkiye’dekiler arasında bir kıyaslama yapabilir misiniz?"

Pieter Herman Omtzigt, önergesinde Gezi protestolarına katılanlara yönelik gözaltılara da dikkati çekti. CDA'lı parlamenter, "Protesto gösterilerine katılan kaç kişi gözaltına alındı? Hollanda ve Avrupa Birliği (AB) diplomatik kanalları aracılığıyla kesin rakamı öğrenebilir misiniz?" dedi.

Omtzigt, Dışişleri Bakanı Timmermans'a, "Türkiye’nin AB ile ilişkilerden sorumlu bakanı Egemen Bağış'ın, protestocuları 'terörist' olarak gördüğü gerçeğini biliyor muydunuz?" sorusunu yöneltti.

'Ankara'nın attığı adımlar yetersiz'

Omzigt, terörle mücadele yasası gerekçe gösterilerek protestolara katılan ya da sosyal medyadan destek verenlere yönelik baskı uygulandığını kaydetti. CDA'lı milletvekili, haklarında herhangi bir şikayet olmamasına karşın çok sayıda kişinin terörle mücadele yasası uyarınca gereksiz yere gözaltında tutulduğunu öne sürdü.

Hollandalı parlamenter, gezi olaylarında yaşamını yitiren, kalıcı biçimde sakatlanan ya da yaralananlardan Türk devleti ya da hükumetinin "özür dileyip dilemediğini" de sordu. Omtzigt, protestoculara yönelik şiddet uygulayanlar hakkında soruşturma açılıp açılmadığına ilişkin bilgi istedi.

Pieter Herman Omtzigt, gezi olayları ile ilgili olarak Türkiye'nin başlatma sözü verdiği, "bağımsız ve tarafsız soruşturma"ya ilişkin bilgi verilmesini talep etti.

Dşişleri Bakanı Timmermans, 25 Haziran’da parlamentonun Gezi protestolarına ilişkin özel oturumunda sorulan sorular üzerine Meclis Başkanlığı'na bir mektup gönderdi. Timmermans, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanında Türkiye'nin attığı adımların yetersiz olduğunu vurguladı.

Timmermans, “basına, savunma hakkına ve gezi protestoları sırasında görevin yapan hekimlere yönelik baskıları” eleştirdi. Hollandalı bakan, “polisin orantısız güç kullanımı başta olmak üzere rahatsızlık duydukları bütün konuları Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu'na ilettiğini” açıkladı.

Hollanda, Gezi olayları ile ilgili tarafsız soruşturma yapılmadan ve halka şiddet uygulayanlar cezalandırılmadan, AB'nin Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmamasını savunuyor.