Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, Gezi Parkı eylemlerine değinerek, eylemin ilk kez Kürtler ve Türkleri birbirine...
Abone olHalkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, Gezi Parkı eylemlerine değinerek, eylemin ilk kez Kürtler ve Türkleri birbirine dokundurduğunu söyledi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından Diyarbakır’da düzenlenen ‘Rojava’dan Gezi’ye Kadın Devrimi ve Direnişi’ paneline katılan HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, Gezi Parkı eylemlerini değerlendirdi. Kayapınar ilçesinde bulunan Cegerxwin Kültür Merkezi’nde Gülsev Kaya, Ramzia Muhammad, Sezin Uçar, Zeyno Pekünlü’nün de konuşmacı olarak katıldığı panelde Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler ve Gezi Parkı eylemleri tartışıldı.
Panelde konuşan Sebahat Tuncel, Gezi eylemlerinde Kürtler ve Türklerin ilk kez birbirine dokunduğunu anlatarak, Gezi eylemlerinin hala devam ettiğini ifade etti. Türkiye’de ilk kez böylesi bir eylemin yapıldığını hatırlatan Tuncel, "Gezi direnişi, Türkiye’nin ilk kez rastladığı durumdu. Biz Kürtler, bölgede direnişlerle çok karşılaştık, bundan dolayı Kürtler direnişe yabancı değil. Devletin politikalarına karşı bölgede çok direnişler sergilendi. Ama Türkiye’de ilk kez bir halk ayaklanmasından söz ediyoruz. Bu konuda güçlü bir değerlendirme yapmak geleceğimiz açısından önemlidir. Aslında bu sadece Türkiye’nin meselesi değildir. Geniş bir tabloya baktığımızda aslında Ortadoğu’da ciddi bir değişim süreci yaşanıyor. Ortadoğu halkları baskıcı rejimlere artık hayır diyerek, sesini yükseltiyor. Bu örneği, Mısır’da, Tunus’ta, Libya’da, Suriye’de gördük. Biz halkların artık bu baskıcı rejimlere karşı çok güçlü bir ses çıkardığını gördük. Gezi eyleminde herkes isyanını alıp gelmişti. Gezi direnişini en iyi böyle ifade edebiliriz. Çünkü orada herkes vardı" dedi.
"KATILANLARIN YÜZDE 51’İ KADINDI"
"Normalde yan yana durmayan birçok kesimi orada görmek mümkündü" diyen Tuncel, şöyle devam etti:
"Herkes aslında bu sistemden rahatsızlığını ifade etti. Gezi eyleminde Türkiye’de bir şey kırıldı. Türkiye’nin baskıcı, otoriter, antidemokratik uygulamalarına halk artık dur dedi. İlk kez Türkiye halkı, bölge 30 yıldır yaşanan savaşa, çatışmaya, devletin uyguladığı zor politikalara bakma zorunluluğunu hissetti. Gezi eylemlerinde Türkiye’de AK Parti, CHP ve hatta BDP’ye mevcut bu haliyle siyaseti devam ettiremeyeceklerini yeni bir siyasetin gerekli olduğunu ifade etti. Gezi eylemlerine katılanların yüzde 51’i kadındı. Gezi eylemleri bize, kadınların eylemlerin şekillerini değiştirdiğini gösterdi. Gezi eylemlerine bakarken, hükümetin ifade ettiği, faiz lobileri değil, Gezi eyleminde bir itiraz vardı. Herkesin itiraz nedeni farklı olabilir, ama herkes itirazını orada etti. Dünyada birçok yer Gezi’ye bakmaya başladı. Türkiye’de olmaz denilen isyan bir kez daha gelişmiş oldu. Orada ilk kez Kürtler ve Türkler birbirine dokundu. Aynı barikatta devlet şiddetine karşı direndiler. Gezi’de başka bir dünyanın mümkün olduğunu gördük. Gezi eylemleri sadece Gezi’de kalmadı. Bayburt ve Bingöl dışında bütün ülkeye yayıldı. Milyonlarca insan sokağa çıktı. Şimdi yeni bu durumu nasıl sürdüreceğiz konusu önemli. Gezi eylemleri devam ediyor. Gezi, ortaya çıkardığı dinamikle Türkiye’de siyasetin yönünü değiştirmiştir. AK Parti hükümeti bile Gezi eylemlerini dikkate almak durumunda kaldı."
Panel, konuşmaların ardından soru ve cevaplarla devam etti.
(İHA)