BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,63
ALTIN 3.008,25
HABER /  GÜNCEL

Gezegen yutan yıldız 'yakalandı'

Gökbilimciler bundan milyarlarca yıl sonra Dünya'nın da başına gelecek bir olayın, bir gezegenin kendi Güneş'i tarafından yutulmasının kanıtlarını buldu.

Abone ol

Gökbilimciler bundan milyarlarca yıl sonra Dünya'nın da başına gelecek bir olayın, bir gezegenin kendi Güneş'i tarafından yutulmasının kanıtlarını buldu.

Amerikalı, Polonyalı ve İspanyol bilim insanları, BD+48 740 yıldızının kimyasal bileşimini inceledi.

Ekip bu inceleme sırasında yıldızın "yediği" gezegenin izlerine rastladıklarını söylüyor.

Astrophysical Journal Letters dergisinde yayınlanan makaleye göre BD+48 740, kırmızı dev yıldızlar sınıfından bir gök cismi.

Teksas'taki McDonald Gözlemevi'nde Hobby Eberly telekopuyla incelenmiş.

Yaşlanan yıldızlar olan kırmızı devler, çekirdeklerine yakın bölgede sıcaklığın artması ile büyüyor ve bu süreçte yakınındaki gezegenler yok oluyor.

ABD'deki Pensilvanya Devlet Üniversitesi'nden Profesör Alexander Wolszczan "Bundan beş milyar yıl sonra Güneş bir kırmızı deve dönüştüğünde, büyüyüp Dünya'nın yörüngesine ulaştığında bizim güneş sistemimizin iç gezegenleri de aynı kaderi paylaşacak." diyor.

Kilit madde lityum

Kayıp gezegenle ilgili ilk ipucu, yıldızın kimyasal bileşiminde bulunmuş.

BD+48 740'ın spektroskopik analizi, yıldızda normalin kat kat üstünde lityum olduğunu ortaya koymuş.

Lityum çoğunlukla 14 milyar yıl önceki Büyük Patlama sırasında ortaya çıkan ve bugün az bulunan bir madde.

Yıldızlarda kolayca tahrip olduğu için, üstelik yaşlanan bir yıldızda yüksek miktarda bulunması alışılmadık bir olay.

Profesör Wolszczan "BD+48 740'taki lityum büyük olasılıkla gezegen boyutlarında büyük bir cismin buraya çarpmasıyla ve sindirimi sırasında yıldızın ısısını artırmasıyla oluşmuş." diyor.

Gökbilimcilerin bulduğu ikinci kanıt ise bu kırmızı dev yıldız etrafında dönen bir gezegenin tam bir elips biçimli yörüngesi.

Jüpiter'in 1,6 katı büyüklüğündeki bu gezegen yeni keşfedilmiş.

Makalenin yazarlarından, Polonya'nın Torun kentindeki Nicolaus Copernicus Üniversitesi'nin öğretim görevlisi Andrzej Niedzielski elips şeklinde yörüngelere pek sık rastlanmadığını vurguluyor ve "BD+48 740'ın gezegeninin yörüngesi, bugüne dek rastladığımız en mükemmel elips biçimi." diyor.

Gökbilimciler kayıp gezegenin kendi Güneş'ine doğru çekilmesiyle oluşan enerjinin, hayatta kalan gezegeni elips şeklinde bir yörüngeye ittiği görüşünde.

İspanya'daki Bağımsız Madrid Üniversitesi'nden Eva Villaver "Bir gezegenin yıldız tarafından yutuluşunu görmek hemen hemen imkansız, çünkü bu olay nisbeten hızlı gerçekleşiyor. Ama yıldızın kimyasına yaptığı etkiye bakarak, bu tür bir çarpışmanın varlığını ortaya koyabiliriz." diyor.