BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.958,90
HABER /  EKONOMİ

Geri dönüşümden 5 milyar lira!

Bakanlık yönetmelikte yapacağı değişiklikle evsel atıkların ayrıştırılmasını sağlayacak sistemi, iskânda zorunlu hale getiriyor.

Abone ol

Planlı Alanlar Tip İmar yönetmeliğinde yapılacak değişiklikle, üç ve daha katlı binalarda evsel atık ayrıştırma sistemi olacak.erdoğanbayraktar.20130604154630.jpg

Sistem devreye girdiğinde çöpler; evsel atık, plastik, cam, kağıt ve bitkisel atık yağ olmak üzere 5 kategoride toplanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini belirterek, 2023 yılına kadar atıkların geri dönüşümünden 5 Milyar liralık gelir elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.

ÇÖPLER YERİNDE AYRIŞTIRILACAK

Çöpleri yerinde ayrıştırarak çevreye verilecek zararları önlemeyi ve ekonomiye kazandırmayı hedefleyen Bakanlık, çöp kovası ve bina önlerindeki çöp toplama alanlarının oluşturduğu görüntüleri ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Yeni binalarda zorunlu olan çöp ayrıştırma sistemi eski binalar tarafından da uygulanabilecek.

Atık baca sistemi 3 kat ve üstündeki yeni binaların planında uygun olan bölüme binanın bütünlüğünü bozmadan konulacak. Birkaç borunun içinde olacağı bacaya, dairelerde bir elektronik sistem monte edilecek. Elektronik sitemin üzerinde cam atığı, kağıt atığı, evsel atık, plastik atık ve bitkisel atık yağ butonları yer alacak. Atık yağlarını dönüştürmek isteyenler, bitkisel atık yağ butonuna basarak açılan hazneye boşaltacak. Atılan yağ, yağ borusundan binanın altına kurulacak atık toplama merkezine gönderilecek.

Atık toplama merkezinde ayrı toplanacak çöpler, lisanslı kuruluşlar tarafından haftada bir gün toplanacak. Bu sayede isteyen bina yönetimi apartmanın çöpünü maddi olarak değerlendirebilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından pilot bölge olarak Tokat’ta uygulanan sistem düşük bir maliyetle kurularak kısa sürede yapılan harcamayı geri getiriyor.

''GERİ DÖNÜŞÜMDEN 5 MİLYAR LİRA KAZANACAĞIZ''

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini belirterek, “Atık yönetiminde istihdam edilen iş gücü sayısı 60 bin kişiyi geçerken sağlanan katma değer ise yıllık 1 Milyar lirayı aşıyor. 2023 yılına kadar bu rakamı 5 Milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’de 2012 yılı sonu itibarı ile; 706 adet ambalaj atığı toplama ve geri dönüşüm tesisi ile yılda 2 milyar 250 milyon tonun üzerinde ambalaj atığı, 26 adet bitkisel atık yağ geri kazanım tesisi ile 100 bin ton bitkisel atık yağ, 38 geri kazanım ve 35 ek yakıt tesisi ile 45 bin ton madeni atık yağ, 19 geri kazanım tesisi ile 60 bin ton atık akü, 19 adet geri kazanım tesisinde 50 bin ton ve 21 enerji geri kazanım tesisinde 40 bin ton ömrünü tamamlamış lastik, 201 adet geri kazanım tesisinde 610 bin ton tehlikeli atığın geri kazanımı sağlandı.