BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Gereksiz ilaç kullanımına mudahale!

Türkiye, tedavi için ilaca Avrupa ülkelerinin iki katı oranında para harcıyor.

Abone ol

Araştırmalar gereksiz ilaç kullanımının, adeta hastalığa dönüştüğünü ortaya koyuyor. SGK, bu durumun önüne geçmek için eğitim atağı başlatıyor. Kurulan özel ekip, yaklaşık 2 milyon aileyi gereksiz ilaç kullanmanın zararları konusunda bilgilendirilecek.

İLAÇ KULLANIMI BAĞIMLILIK OLDU

Türkiye, ilaç kullanımının en yaygın olduğu ülkelerin başında geliyor. Bu sebeple AB ülkelerinde ilaç gideri tedavi harcamalarının içinde yüzde 15'lik bir bölümü oluştururken Türkiye'de bu oran yüzde 30 civarında. Her yıl ilaç için 16 milyar lira ödeniyor. Yapılan araştırmalarda, Türkiye'de ilaç kullanmanın adeta tedavi edilmesi gereken bir hastalık haline geldiğini gözler önüne seriyor. Bu tablodan yola çıkan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gereksiz ilaç tüketimini ortadan kaldırmak için eğitim atağı başlatıyor. Bu kapsamda en çok ilaç kullanan ve hastaneye giden 2 milyon aile bilgilendirilecek. SGK'da kurulan özel bir ekip bu görevi üstlenecek. SGK Başkanı Fatih Acar, aşırı ilaç almanın yanı sıra MR ve film gibi tetkiklerin de büyük zararlara yol açabildiğini belirtiyor. Bu sebeple hem gereksiz ilaç kullanımının hem de tetkiklerin önüne geçmek için bilgilendirme kampanyası başlatacaklarını dile getiriyor.

SAĞLIK HARCAMALARI SÜREKLİ ARTIYOR

SGK'nın verilerine göre sağlık harcamaları sürekli artıyor. 2001 yılında 4,5 milyar TL olan sağlık harcamaları, 2011 yılında 42 milyara ulaştı. 2012 yılının ilk altı ayında ise 22,3 milyarı buldu. Bu harcama içinde en önemli kalemi ilaç giderleri tutuyor. 2012'nin altı ayında da 7,1 milyar oldu. Yıl sonu toplamının 14 milyarı aşması bekleniyor. Bu artışta hızla yükselen reçete sayısı etkili oluyor. 2007 yılında 270 milyon reçete yazılırken bu sayı 2011 yılında 306 milyon 461 bin oldu. Bu rakam bu yılın ilk beş ayında ise 148 milyon olarak gerçekleşti. Kurumun tedavi giderlerinde de benzer artışlar dikkat çekiyor.

AKILCI İLAÇ KULLANIMI REŞVİK EDİLECEK

Bu tablo, SGK'yı yeni tedbirler almaya zorluyor. Uzun süredir ilaç ve sağlık harcamalarındaki artışın sürdürülebilir olması üzerinde çalışan SGK, yeni bir adım atıyor. Akılcı ilaç kullanımı için 2 milyon aile ve 8 milyon kişiye ulaşılacak. Yılda 10'un üzerinde hastaneye giden hastalara, aşırı ilaç kullanımı, fazla film ve emar gibi tetkiklerin yol açabileceği yan etkiler anlatılacak. Bu yolla akılcı ilaç kullanımı teşvik edilecek. SGK Başkanı Fatih Acar, gereksiz ilaç kullanımının ve tetkiklerin fayda yerine büyük yan etkilere yol açabildiğine dikkat çekiyor. Ancak bunun farkında olunmadığını belirten Acar, farkındalık oluşturmak için çalışma başlattıklarını söyledi. Özel bir ekip kurduklarını kaydeden Acar, "Bu ekip akılcı ilaç kullanımı, fazla ilacın zararları ve gereksiz tetkiklerin yol açabileceği riskler konusunda çalışma yapacak. Bu konuda hazırlanacak kitap ve diğer dokümanlar, aşırı ilaç kullanan, yılda 10'dan fazla hastaneye giden 2 milyon aileye ve 8 milyon kişiye ulaştırılacak. Bu yolla akılcı ilaç kullanımını teşvik edeceğiz." dedi.

SGK'nın çalışmasında hastalara önemli mesajlar verilecek. Hazırlanan metaryallerde şu sloganlar yer alacak; Aşırı ilaç kullanımı şifa yerine zarar getirir. Gereksiz film ve emar sağlığınızı bozar. Ülkemizde her yıl en az 35 bin kişi tıbbî hatalardan dolayı hayatını kaybediyor. Çok ilaç kullanımı değil akılcı ilaç kullanımı sizi sağlığınıza kavuştur. Dünyada her yıl ilaçlara bağlı nedenlerle 1 milyondan fazla insan ölmektedir. Gereksiz alınan her ilaç, kalp yetmezliğinden ölüme kadar çeşitli yan etkilere sahiptir. Hastane enfeksiyonlarından korunun.