BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,43
ALTIN 3.005,03
HABER /  SAĞLIK

Genital bölge siğillerine dikkat kansere dönüşebilir

Cinsel yolla kolayca bulaşan genital siğillerin vakit geçirmeden tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Dermatolog Karaca, tedavisi güç viral bir hastalık olan genital siğillerin en çok 18-28 yaş arasında görüldüğünü söyledi.

Abone ol

Türkiye’de ve batı ülkelerinde cinsel yolla bulaşan enfeksiyon sayısının giderek arttığına dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, dünyada her yıl 20 milyon insanın bu enfeksiyonlara maruz kaldığını söyledi. 

Tedavi süresince hastaların yeni bulaş kaynağı olduğuna vurgu yapan uzman, bu hastalıklar arasında insan papillomavirüsünün (HPV) neden olduğu genital siğillerin 18-28 yaşlarındaki genç erişkinlerde sık görüldüğünü anlatarak şunları aktardı: 

KANSERE NEDEN OLABİLİR!

“Cinsel aktivitenin ilk 10 yılında bu enfeksiyon %25 oranında görülürken yaşam boyu bu risk %80'lere ulaşabilir. Kondilom olarak da bilinen bu enfeksiyonun etkeni olan virüs tiplerinin sayısı 150'yi aşkın olmasına rağmen genital siğiller gibi iyi huylu oluşumların %90'ını tip 6 ve 11 neden olur. Kansere neden olan tipleri de vardır.” 

Bu virüsler çok kolay ve hızlı bulaşmalarının yanı sıra tedavilerinin de zaman alıcı ve zahmetli olduğunu anlatan Dr. Karaca, “Tedavi edilmediklerinde bir kısmı geriler, bir kısmı öylece kalır, bir kısmı ise büyümeye ve yayılmaya devam eder. Ancak unutulmamalıdır ki her zaman bulaşıcılığı devam edebilir. Bulaşma için risk faktörleri çoklu partner, sigara kullanımı, korunmasız cinsel yaşam ve daha önce cinsel yolla bulaşan hastalık varlığıdır. Genital siğil varlığı sonucu, kişide damgalanma, utanç, kirlilik ve tiksinti hissi oluşturması nedeniyle psikolojik etkileri, medikal etkilerden çok daha önemlidir. Özellikle ülkemizde sosyal ve kültürel yaşam tarzımız bu hastalığı olan bireylerin tedaviye yönelimini zorlaştırmaktadır. Bu yaklaşım hem tedaviyle iyileşecek enfeksiyonun yaygınlaşmasına neden olmakta hem de tedaviyi güçleştirmektedir” dedi. 

GENİTAL SİĞİLLER NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalığın tedavi yaklaşımlarının farklılık gösterdiğini anlatan Dr. Karaca, şunları söyledi: 

“Bir kısım tedaviler siğillerin cerrahi, dondurarak, yakarak veya kimyasallarla temizlenmesini sağlarken bir kısım tedaviler de vücudun bağışıklık sisteminin desteklenmesi yoluyla yapılır. Hangi tedavi tercih edilirse edilsin, önemli olan hızlıca arınma yoluna gidilmesidir. Böylece hem kişinin kendisini hem de partnerini koruma altına alması en önemli noktadır. Bu virüslere karşı hem rahim ağzı kanserini hem de genital siğilleri önleyen iki türlü aşı piyasada kullanımdadır. Bu virüsle ilgili en önemli konu da, erkeklerde ağız, yutak ve penis kanserlerine, kadınlarda görülen en sık 2. kanser olan serviks (rahim ağzı) kanserine de neden olmasıdır. Bu nedenle risk altında olan 30 yaşını aşkın kadınların mutlaka belli aralıklarla jinekolojik muayene yaptırmalı önerilir. Özetle; genital siğiller cinsel temasla en kolay bulaşan, nadirde olsa erkek ve kadında kansere neden olabilen, tedavisi ve aşısı bulunan ve önlenebilen viral bir hastalıktır. Şüpheli temas veya lezyon varlığında gecikmeden ilgili hekime başvurulması istenmeyen sonuçların gelişimini önlemek açısından tavsiye edilir.”