BIST 9.953
DOLAR 35,21
EURO 36,71
ALTIN 2.974,90
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

General Motors'dan 2.4 milyon geri çağırım

ABD'li otomotiv devi General Motors 2.4 milyon aracını geri çağırma kararı aldı.

Abone ol

ABD'li otomotiv devi General Motors, emniyet kemerlerindeki hata nedeniyle 2009 ve 2014 yıllarında üretilen bazı modellerdeki 2.4 milyon aracını geri çağırdı.

BD'li otomotiv şirketi General Motors (GM), 2.4 milyon aracını geri çağırdı.

Şirketten yapılan açıklamada, 2009 ve 2014 yıllarında üretilen bazı modellerin ön koltuklarında bulunan emniyet kemerlerindeki bir hata nedeniyle araçların geri çağrıldığı belirtildi.

General Motors, belirlenen hatanın önemli olduğunu kaydederek, hatalar giderilene kadar bu araçların sıfır model ve ikinci ellerinin satılmamasını istedi.

General Motors, hataların giderilmesinin şirkete ek maliyet getireceğini belirterek, ikinci çeyrekteki maliyetin 400 milyon dolar olacağını duyurdu.

Böylece, GM'nin yıl başından bu yana dünya genelinde geri çağırdığı araç sayısını 13 milyonun üzerine çıkarmış oldu.

1908 yılında ABD'de kurulmuştur. İsmi General Motors'un kısaltmasıdır. Dünya çapında çalışan sayisi 244.500'dür. 2007 yılı cirosu 181,1 Milyar Dolar'dır. 77 yıl boyunca sürdürdüğü dünyanın en büyük Otomobil üreticisi ünvanını Toyota'ya kaptırmıştır. Şirket en büyük şanssızlığını küresel ekonomik kriz öncesinde teknoloji ve sanayi yatırımı yapmasına ve bu suretle likiditesini bitirmesiyle yaşamıştır. Alternatif enerji kaynaklı motor teknolojileri ile araç güvenlik ve inovasyonunda dünya lideridir.

General Motors tarihçesi

Firma 2008 yılında yaşadığı mali kriz neticesinde ABD hükümetinden destek talebinde bulunmuş ve göreve gelen ABD başkanı Barack Obama'nın isteği üzerine GM CEO'su Rick Wagoner 29.03.2009 tarihinde istifa etmiştir. GM grubun elinde tuttuğu SAAB firması 20.02.2009 tarihinde, olası bir satılma durumunda ticari ve hukuki süreci kısaltmak amacıyla, GM grubundan bağımsız hareket etme kararı almıştır. GM 1 Haziran 2009 tarihinde iflas koruması için mahkemeye başvurmuştur. Birleşik Devletler ticaret hukukuna göre en fazla 90 gün sürebilen iflas koruma programında yönetim kurulu kararları, ilgili mahkeme hakimliğinin onayına bırakılmakta, bunun yanında şirket bir nevi ticari dokunulmazlıkla iflas sürecini engellemeye çalışmaktadır.

Amerikan Hükümeti ile GM yönetiminin üzerine anlaştığı yeniden yapılanma programına göre, Amerikan ve Kanada Hazinelerinin yaklaşık 40 milyar dolarlık yardımıyla GM'in yaklaşık % 60'ı Amerikan hazinesine, % 15'i Kanada Hükümetine, % 15'i GM işçi sendikaları birliğine (Sendika bunun karşılığında 2015 yılına kadar greve gitmeme ve yönetim kurulunda oy hakkı olmaması anlaşmasına imza atmıştır), % 10'u ise mevcut hissedarlarda olacaktır. GM'in küresel operasyonları yenilenen GM'e aktarıldığı bu günlerde, GM Avrupa Operasyonlarına ait Opel'in çoğunluk hisselerini Magna International liderliğindeki Rus Sberbank'ında yer aldığı konsorsiyuma satmıştır. Opel'in %35'ni GM, %35'ni Rus Sberbank, %20'sini Magna International, %10'nunu da Alman devleti kontrol edecek, tasarım-mühendislik desteği GM tarafından verilmeye devam edecek, yeni durumun GM küresel pazar yönetimine ait hakim kararlar statüsü korunacaktır.

GM iflas sonrası Pontiac ve Saturn markalarının üretimini durdurmuştur. Saab markası ise satılmıştır. Hummer firmasını da Çinli Sichuan Tengzhong Heavy Industries şirketine satmıştır. Fakat sonrasında satış Çin hükümeti tarafından desteklenmeyince satış gerçekleşmemiş ve GM Hummer'ı kapatmıştır. İflas koruma esnasında yeniden yapılanan GM; Cadillac, chevrolet, Buick ve GMC markalarına odaklanmıştır.