BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay'ın şüphe duyduğu 4 konu

Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır Silvan'da 13 askerin şehit olduğu saldırıya ilişkin raporunu açıkladı

Abone ol

İNTERNETHABER

Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır Silvan'da 13 askerin şehit olduğu saldırıya ilişkin raporunu açıkladı.

Açıklamaya göre, "Geçici Üs Bölgesi askeri taktiklere uygun mu seçildi?", "Bölgedeki mevzilenilen yer taktik kurallara uygun mu?", "Terörist ikazının alınmasından sonra, alınan ilave tedbirler yeterli oldu mu?" ve Helikopterler zamanında hazır oldu mu, insansız hava araçları zamanında bölgeye ulaştı mı?" konularında tereddüt yaşanınca bu 4 iddia aydınlatılması için yargıya taşındı.

Medyada yer alan haberlere yanıt niteliği taşıyan açıklamaya göre terörist saldırıdan bir kaç dakika sonra atılan el bombaları kuru otların tutuşmasına neden oldu ve yangın rüzgarın da etkisiyle askerin  mevzilerini kapsayacak şekilde yayıldı.

Saldırının karargaha bildirilmesinden 1 saat 6 dakika sonra silahlı helikopter olay yerine gitti. Ancak helikopter ulaştığında çatışma bitmişti. Helikopter de yoğun duman nedeniyle teröristleri tespit edemedi, ancak muhtemel kaçış istikametlerini ateş altına aldı.

Genelkurmay'a göre pusu söz konusu değil. Çatışma sırasında uçak kullanılmadı. Cesetleri bulunamayan 5 teröristin PKK'lılarca götürüldüğü tahmin ediliyor.

İşte Genelkurmay'ın çok konuşulacak o açıklamasının ayrıntıları:

SALDIRILAR ARTINCA BİRLİKLER HAZRO'YA KAYDIRILDI:

Kaçırılan askerleri aramak için başlatılan çalışma kapsamında 7’nci Kolordu Komutanlığınca uygulanan plan Hazro Jandarma Karakol Komutanlığına teröristlerce saldırı düzenlenmesi sonrası genişletildi. Bir kısım birlikler Hazro kuzey doğusuna kaydırıldı.

1’inci Jandarma Komando Taburu, 13/14 Temmuz gecesi saat 21:00’den itibaren emniyetli bir bölgeye kadar araçla götürüldü, müteakiben 5,5-6 Km. mesafedeki görev bölgesine yaya olarak intikale başladı. Yaya intikalde, karşılaşılan güçlükler nedeniyle gecikme oldu ve daha yakın bir bölgede “geçici üs bölgesi” tesis edilerek tertiplenildi.

ÇATIŞMADAN 48 DAKİKA ÖNCE BİRLİK UYARILDI

Açıklamaya göre basına da yansıyan "Askerler yorgun neden vur muyorsunuz" şeklindeki telsiz mesajı alınıp yer tespitleri yapıldıktan sonra saat 13.30'da 1’inci Jandarma Komando Taburu'na iletildi.

YANGIN NASIL ÇIKTI?

13 askerin şehit düşmesine neden olan geçici üs bölgesine terörist saldırı saat 14:18’de başladı. Birkaç dakika sonra atılan el bombaları kuru otların tutuşmasına neden oldu ve yangın rüzgarın da etkisiyle mevzileri kapsayacak şekilde süratle yayıldı.

HELİKOPTER 1 SAAT 6 DAKİKADA ULAŞTI

Çatışma haberi ana karargaha 21 dakika sonra saat 14:39’da iletildi ve silahlı helikopter istendi. Helikopter uçuş öncesi yapılması zorunlu kontroller nedeniyle saat 15:21’de kalkarak saat 15:45’te çatışma bölgesinde oldu. Açıklamaya göre ana karargahın bildirilmesinden 1 saat 6 dakika sonra helikopter olay yerine gelmiş oldu. Genelkurmay bu sürenin uygulama standartlarına uygun olduğunu belirledi.

HELİKOPTERDEN ATEŞ AÇILDI 

Söz konusu saldırı helikopterin gelmesinden önce saat 15:30 civarında bitti. Açıklamaya göre silahlı helikopterler bölgeye ulaştıklarında, yoğun duman nedeniyle teröristleri tespit edemedi, ancak muhtemel kaçış istikametleri ateş altına alındı. Ardından şehit ve yaralı askerler havadan tahliye edildi.

4 KONU MAHKEMELİK OLDU

Raporda askerlerin "üstün bir cesaret, gayret ve fedakarlıkla" emirleri yerine getirdikleri açıklandı, ancak 4 konuda tereddüt oluştuğu belirtilerek bu konuların açıklığa kavuşturulması için yargıya intikal ettirildiği duyuruldu.

İşte askerin tereddüte düştüğü 4 konu:

1- Geçici Üs Bölgesi olarak tertiplenilen arazi kesiminin coğrafi yapısı ve bitki örtüsü bakımından askeri taktik prensiplerine uygun olup olmadığı,

2- Bölgedeki tertiplenmenin, mevzilenmenin ve dağılmanın taktik prensiplere göre yapılıp yapılmadığı, yeterli yakın emniyet, gözetleme ve ikaz tedbirlerinin alınıp alınmadığı,

3- Terörist ikazının alınmasından sonra, alınan ilave tedbirlerin yeterli olup olmadığı,

4- Helikopterlerin zamanında hazır olup olmadığı, insansız hava araçlarının zamanında bölgeye ulaşıp ulaşmadığı.

ASKERDEN MEDYADAKİ İDDİALARA YANIT

ASKER UÇAK KULLANDI MI?: Silvan'daki saldırı sonrası basına yansıyan çok sayıda haberde ihmal iddiaları dile getirilmişti. Genelkurmay açıklamasında tek tek bu iddialara da yanıt verildi. Buna göre kesinlikle çatışma sırasında uçak kullanılmadı. Birliğin dönüş hazırlığı yaparken pusuya düşürülmesi söz konusu değil.

GERİ EMNİYET BİRLİĞİ Mİ?: Asker Komando Taburu'nun “Geri emniyet birliği” olmadığını tersine özel eğitim merkezlerinde 10 hafta süreyle yoğun bir eğitim alan bir birlik olduğunu açıkladı.

ASKER YORGUN MUYDU?: Açıklamaya göre 10-13 Temmuz günlerini kapsayan devrede, Jandarma Komando Taburunun 1’inci Bölüğü 32 saat görev, 59 saat dinlenme; 2’nci Bölüğü ise 27 saat görev, 64 saat dinlenme yapmış. Askere göre bu şartlarda bir komando birliğinin çok yorgun olduğunu iddia etmek mümkün değildir.

40 KG YÜK MÜ TAŞIYORLARDI?: Basında askerin 40 KG yük taşıdığı iddia edilmişti. Genelkurmay, "Asker, gerektiği takdirde 40 Kg. yükle de yürüyebilir. Bu bir eziyet değil, yapacağı görevin gereğidir. Bu olayda, mevsim yaz olduğundan barınma malzemesi azdır ve sırt çantaları 23-25 Kg. arasındadır" yanıtı verdi.

ÖLDÜRÜLEN 5 TERÖRİSTİN CESEDİ NEREDE?: Olayla ilgili en çok kafa karıştıran konulardan biri öldürülen terörist sayısı oldu. PKK'lılar 7 değil 2 kişi öldü diğerleri kontra derken Genelkurmay bu iddiaya da yanıt verdi. Açıklamaya göre, çatışma sırasında etkisiz hale getirildiği görülen 5 terörist, arazide bulunamadı. Yoğun duman perdesi gerisinde çekilen teröristlerin, bu cesetleri de götürdükleri veya bir yere gizledikleri değerlendiriliyor..

BAŞBAKAN'IN ELEŞTİRİSİ HAKLI BULUNDU: Başbakan Erdoğan olaylardan sonra basının çatışmanın yaşandığı yerde çekim yapmasını eleştirmişti. Genelkurmay açıklamasında da, "Çatışma bölgesinin kontrole alınmayarak, basının girmesine fırsat verilmesi bir hata olmuştur" denildi.