BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay'dan iki habere yalanlama

Genelkurmay Başkanlığı bazı gazetelerde yayınlanan 'GATA'da Taşdeler İstifası' ve 'GATA'da Arnavut Hastaya İşkence Gibi Ameliyat' başlıklı haberleri yalanladı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı 26 Aralık 2011 tarihli bir gazetede yayınlanan "GATA'da Taşdeler istifası" başlıklı haberle ilgili açıklamasında söz konusu haberde, halen GATA'da tedavisi devam eden Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler'e rapor verilmesi için Prof.Hv.Tbp.Alb. Sedat Köse'ye Prof.Hv.Tbp.Tümg. Sadettin Çetiner'in baskı yaptığı ve Prof.Hv.Tbp.Alb. Sedat Köse'nin baskılar neticesinde istifa ettiği gibi gerçek dışı bilgiler yer aldığını bildirdi.

Genelkurmay açıklamasında şöyle denildi:

"Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, 08 Ağustos 2011 tarihinde GATA Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığına başvurmuş ve aynı tarihte koroner yoğun bakım ünitesine yatırılarak takip ve tedavisine başlanmıştır.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 22 Kasım 2011 tarihli yazısı ile; Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler'in sağlık sorunlarına ait ayrıntılı rapor gönderilmesi istenmiş ve söz konusu sağlık sorunlarının sanığın savunmasına engel teşkil edip etmediği sorulmuştur.

Söz konusu yazıya cevaben, hastanın tedavisini sürdüren Ana Bilim Dallarından ilgili öğretim üyelerinin hazırlamış olduğu rapor 29 Kasım 2011 tarihinde ilgili Başsavcılığa gönderilmiştir.

Haberde iddia edildiği şekilde Org. Taşdeler için yeni bir rapor istenmemiştir.

İstifa ettiği iddia edilen Prof.Hv.Tbp.Alb. Sedat Köse ve kendisine baskı uyguladığı söylenen Prof.Hv.Tbp.Tümg. Sadettin Çetiner, yukarıda sözü edilen raporu imzalayan öğretim üyelerinden olup, istifa ve baskı iddialarını içeren bahse konu haber tamamen gerçek dışıdır. Prof.Hv.Tbp.Alb. Sedat Köse halen GATA Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkan Vekili olarak görevine devam etmektedir."

"ARNAVUT HASTANIN YAKINLARI MEMNUNİYETLERİNİ YAZIYLA BİLDİRDİLER"

Genelkurmay Başkanlığı 26 Aralık 2011 tarihinde bir gazetede, "Arnavut hastaya işkence gibi ameliyat" başlıklı haberle ilgili bir açıklama da yaptı.

Arnavut hasta Trashgin Osmani'nin 14 Kasım 2011 tarihine kendisine verilen randevuya gelişi esnasında yolda fenalaştığını ve acil olarak GATF Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda tedavi altına alındığını belirten Genelkurmay, açıklamasında "Müdahale edilmediği takdirde dakikalar içinde ölümle sonuçlanacak solunum arrestisi geçirmesi nedeniyle, aynı gün ameliyatına karar verilmiş ve gerekli prosedürler yerine getirilerek riskli bir ameliyat gerçekleştirilmiştir. Hayat kurtarıcı nitelikteki ameliyat kararı, Göğüs Cerrahisi ve KBB Klinikleri tarafından ortak olarak verilmiştir. Hastanın teyzesi ve Arnavutluk Ataşeliğinde görevli bir subay bu süreçte sürekli olarak hastaya refakat etmişlerdir" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması şöyle devam etti:

"Sternum kapatılmasında yanlış olarak kullanıldığı iddia edilen malzeme yaygın olmamakla birlikte birçok klinikte özellikle enfekte sternum kapatılmasında kullanılan CE, FDA, ISO 9001 ve ISO 13485 belgesi olan tıbbi bir malzemedir. Bu hastanın özel durumu nedeniyle, göğüs kafesinin kapatılması işleminde, çelik tel sütürlerin sternumu kesme olasılığı göz önüne alınarak bu malzeme kullanılmıştır. Hastanın halen sternal iyileşmesi devam sürecindedir. Yapılan fizik muayenesinde herhangi bir patoloji tespit edilmemiştir.

Hastaya yapılan tüm işlem ve tedaviler, tıbbi ve etik kurallar çerçevesinde tıp ilminin gereklerinin yerine getirilmesinden ibaret olup, haberde iddia edildiği gibi yanlış yapılan bir işlem söz konusu değildir.

Hastaya refakat eden teyzesi, dayısı ve Arnavutluk Askeri Ataşesi GATA Eğitim Hastanesinde yapılmakta olan tedaviden çok memnun olduklarını; gazetede çıkan ve asılsız iddialara dayanan gerçek dışı haberden de duydukları rahatsızlığı belirtmişlerdir."

Genelkurmay Başkanlığı, hastaya refakat eden teyze, dayı ve Arnavutluk Askeri Ataşesi'nin tedaviden duydukları memnuniyeti içeren belgeleri de "ek" halinde yayınladı.