BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,35
ALTIN 2.932,88
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay'a 'dev' teknoloji

Türk Silahlı Kuvvetleri, önemli bir projeyi daha hayata geçirmek için düğmeye bastı.

Abone ol

‘Müşterek resim' adı verilen proje kapsamında Genelkurmay Başkanlığı'na dev elektronik ekranlar kurulacak.

Kuvvet komutanlıklarının tüm kritik unsurlarının hareketliliği, bu ekrandan gerçek zamanlı olarak takip edilecek. Savaş uçakları ve insansız hava araçlarının elde ettiği görüntülerle başlatılan operasyonlar da canlı izlenecek. Uzaydan gelen görüntüler, anında ekrana yansıyacak. Projeyi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı yürütüyor. Üst düzey bir askerî yetkili, "Sistemin hayata geçirilmesiyle Türk ordusu sınıf atlayacak." ifadelerini kullandı. Söz konusu sistem, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ve Merkezî Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) kullandığı modelden ilham alınarak geliştirilecek.

ABD Başkanı Barack Obama, El-Kaide örgütünün lideri Usame bin Ladin'in 2011 yılında Pakistan'da öldürüldüğü operasyonu Beyaz Saray'da saniye saniye canlı izlemişti. Obama'ya Başkan Yardımcısı Joe Biden, dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma Bakanı Robert Gates de eşlik etmişti. Şu anda Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıklarından gelen veri ve istihbaratı ayrı ayrı sistemlerde değerlendiriyor. Bazı kritik veriler, Genelkurmay Başkanlığı Harekât Merkezi'ndeki ortak havuza da iletiliyor. Fakat icra edilen operasyonların bütün olarak eşzamanlı bir şekilde canlı izlenebildiği bir teknolojiye Silahlı Kuvvetler henüz sahip değil. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in katıldıkları Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında, bu projenin hayata geçirilmesinin kararlaştırıldığı belirtiliyor. Proje tamamlandığında, Genelkurmay Karargâhı Hollywood filmlerini aratmayacak. Karargâhta görevli generaller, koltuklarına oturup karşılarındaki dev ekrandan icra edilen operasyonları takip edecek. Ekran, farklı kısımlara bölünebilecek. Aynı anda birden çok operasyon beyaz cama yansıyacak. Aynı şekilde bu ekran vasıtasıyla TSK unsurlarıyla da irtibata geçilecek. Mesela seyir halindeki bir denizaltının kaptanının görüntüsü ekrana getirilerek karargâhtaki subaylarla iletişim kurulabilecek. Ayrıca insansız hava araçlarının takip ettiği düşman unsurlar da anında bu ekrandan seyredilecek. Takibin başlaması, hedefin belirlenmesi, ‘vur' emri verilmesi ve hedefin imhası gibi tüm süreçler Ankara'nın gözetiminde olacak.

Proje kapsamında Türk savunma şirketleri etkin rol alacak. Bazı donanım ve yazılımlar için ise yurtdışından destek alınabileceği ifade ediliyor. Geçtiğimiz günlerde, bünyesinde Uzay Grup Komutanlığı oluşturan TSK'nın, gelecekte teknoloji ağırlıklı projelere hız vereceği kaydediliyor.