BIST 9.972
DOLAR 34,11
EURO 38,10
ALTIN 2.860,82
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay el koydu

ÖKK'de görevli yüzbaşı Bozkır'ın tutuklandığı Küre operasyonunda asker devreye girdi.

Abone ol

Ankara'da, çete lideri Kasım Zengin ve eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çakır'ın ardından Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda (ÖKK) görevli yüzbaşı Nuri Bozkır'ın tutuklanmasıyla yeni boyut kazanan Küre Operasyonu'nda Genelkurmay Başkanlığı da devreye girdi.

Masaj salonu sahibi Zeliha Tüfekçi'nin kendisine şantaj yapıldığı iddiasıyla başlatılan operasyon kapsamında, yine ÖKK'da görevli bir binbaşının daha gözaltına alındığı iddia edildi.

İddianın kulislere yansıdığı saatlerde Genelkurmay da devreye girdi. Genelkurmay Askeri Başsavcısı Öztürk dün öğle saatlerinde adliyede bir araya geldiği Savcı Kelkit'le yaklaşık 4 saat görüştü. Görüşmenin ardından savcılık, binbaşının gözaltına alındığına yönelik iddiaları doğrulamadı. Öztürk'ün operasyonun ÖKK'ya doğru genişlediği aşamada devreye girmesi, soruşturmanın "askeri suç" olarak değerlendirilebileceği yorumlarına neden oldu. Sorgusunda, sorulan bazı isimlere "subay arkadaşlarım" yanıtını veren Bozkır'ın bu ifadesi de soruşturmanın "askeri" yönde genişlediği yorumlarını pekiştirdi. Savcılığın, soruşturma kapsamında 6 kişi hakkında arama kararı çıkarttığı da öğrenildi.

Kod adı "Hacı"

Polis, çete içinde 'Hacı' kod adını kullanan yüzbaşı Bozkır'ın Zengin'le yaptığı görüşmelerin şifreli olduğunu ve daha çok yüz yüze görüşmeyi tercih ettiğini belirledi. Tutuklanan Mustafa Aksoy'un da Zengin gibi Bozkır'dan gayrı nizami harp eğitimi aldığı saptandı. Bozkır'ın Aksoy'a verdiği CD'den ise Türkiye'deki İslami akımlar, tarikatlarla ilgili notların yanı sıra bomba yapımına ilişkin bilgiler çıktı.

Orman taranacak

Bozkır'ın telefon görüşmelerinde geçen "Ayaş Tüneli'nde infaz yapıp, Düzce'de kırsala atıyorduk" sözleri nedeniyle, Düzce-Yığılca yolu üzerindeki Hasanlar Barajı mevkiindeki inceleme yapılacağı öğrenildi.

Operasyonun başlamasını sağlayan suç duyurusunda Zengin ve adamlarını 'derin devletin adamı' olarak gördüğünü söyleyen Tüfekçi, Zengin ve adamlarının salonunda çekilen bir görüntüyle şantaj yaparak kendisinden 50 bin YTL aldıklarını ifade etti. Tüfekçi; Çakır'ın kendisini Interpol Müdürü, Osman Hüseyin Selçuklu'nun MİT'te Daire Başkanı, Zengin'in ise MİT elemanı olarak tanıttığını belirtti.

İstihbaratı güçlü

Tutuklanan isimler, çetenin istihbarat bakımından son derece güçlü olduğunu ortaya koydu. Yüzbaşı Bozkır'ın Şemdin Sakık'ın Kuzey Irak'tan Türkiye'ye getirilmesi operasyonuna katıldığı iddia edildi. Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Çakır ise 12 Eylül 1980 öncesi Ankara Emniyeti'nde DAL grubu olarak adlandırılan birimde terör örgütü operasyonlarına katıldı.

Çakır, Turgut Özal'a suikast yapan Kartal Demirağ'ın sorguladı. 1997'de Emniyet Genel Müdür yardımcısı oldu. Meral Akşener ve Sadettin Tantan tarafından iki kez görevden alınan Çakır, yargı kararıyla döndü. 2002'de emekli olan Çakır'ın bir grup emekli general ve bürokratla "Müdafaai Hukuk Vakfı" oluşumuna katıldığı öğrenildi. Vakfın başkanlığını emekli Orgeneral Necati Özgen yürütüyor

Yüzbaşıdan bomba CD'si

Milliyet, 'Küre operasyonu' kapsamında tutuklanan yüzbaşı Nuri Bozkır ve Nuri Aksoy'un ifadelerini ele geçirdi. Kendisini "Yüzbaşı rütbesiyle, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görev yapmaktayım. Babam emekli albaydır. Birlikte bekâr olarak oturmaktayım" sözleriyle tanıtan Bozkır, Kütahya'daki paraşüt eğitimi sırasında ayağını kırdığını söyledi.

Ardından hava değişimine geldiğini belirten Bozkır, askerliğini birliğinde yapan Ömer Faruk Çalışkan'ın bu sırada kendisini aradığını ve kurdukları şirkete davet ettiğini kaydetti. Çalışkan'ın şirkette, 'Emre Köroğlu' olarak bildiği çete lideri Kasım Zengin'i 'ağabeyi' diye kendisiyle tanıştırdığını söyleyen Bozkır, "5-10 kez büroya gittim. Serdar Yük'le de burada tanıştım. Orada 'Ateş Binbaşı' lakaplı şahsı da tanıdım, daha doğrusu bir kere gördüm" dedi.

Aksoy'la da birliğe karate dersi veren Çağdaş Agun'un spor merkezinde tanıştığını anlatan Bozkır, çete kurup yönetmediğini, devletin gizli bilgilerini kimseye vermediğini, şantaj yapmadığını savundu. Aksoy'a bilgi ve CD verdiği iddialarını da yalanlayan Bozkır, Zengin'le adamlarına gayri nizamiharp eğitimi verdiği, bomba yapımını anlattığı iddia edilen Ayaş Tüneli için ise "Bizim birliğin eğitim amaçlı kullandığı bir yer" dedi.

'CD'yi emniyete verdim'

Güvenlik şirketi sahibi olduğunu belirten Aksoy da, "Bozkır'dan eğitim CD'si veya kitapçığı istedim. O da bunun üzerine bir CD verdi. Yakın koruma, bomba vesaireyi anlatan CD'yi emniyete verdim" dedi.
Zengin'in bürosunda 'Ateş Binbaşı' isminin geçtiğini söyleyen Aksoy, ancak kendisiyle tanışmadığını öne sürdü.

Haber: Tolga Şardan
Kaynak: