BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Genel Sağlık Sigortası erteleniyor

1 Ekim 2010'da yürürlüğe girmesi beklenen ve başvurulmadığı takdirde para cezası öngören uygulama ertelenecek.

Abone ol

Hiçbir soysal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasının kolaylaştırmak amacıyla daha önce 1 Ekim 2010’da yürürlüğe girmesi beklenen Genel Sağlık Sigortası’nın 1 Ocak 2012’ye erteleneceği bildirildi. Daha önce de 2008’de uygulanması beklenen Genel Sağlık Sigortası uygulaması da 2010'a ertelenmişti.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındakilerin dışında, sosyal güvencesi olmayan ve Yeşil Kart uygulamasından yararlanamayan yaklaşık 3 milyon kişinin kayıt olması gereken uygulamaya başvurmayanlar için de para cezası söz konusu idi.

SGK yetkilileri uygulamanın 1 Ocak 2012’ye erteleneceğini, erteleme sürecinin ardından yasa yetişmez ise yürürlülük tarihinin ertelenmesi ve para cezasının uygulanmaması için yönetmelik çıkarılacağı bilgisini verdi.

UYGULAMA NASILDI?

Genel Sağlık Sistemi gereği, hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar GSS kapsamına alınacak ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için vatandaş sigorta primlerini kendi ödeyecekti.

Başvurmayanlara 760 lira para cezası öngörülüyordu. Buna ek olarak gelir tesptinde aylık geliri de 1521 liranın üzerinde sayılıp maaşlarından 182.5 lira sigorta primi kesilecekti.

Gelir esasına göre belirlenecek primlerde brüt asgari ücret temel olarak alınmış. Asgari ücretin kişi başına dağılımı esas alınacaktı.

Ailede kişi başına düşen aylık geliri, brüt asgari ücretin 3'te 1'inden daha az olan vatandaşların GSS primleri devlet tarafından karşılanacaktı.

Kişi başına düşen aylık geliri asgari ücretin 3'te 1'i ile asgari ücret olan 760 lira olan Vatandaşlar aylık yaklaşık 30 TL prim ödeyeceklerdi. Ödenecek prim miktarları aylık gelirler esas alınarak SGK'nın kriterlerine göre belirlenecekti.

Aile içinde eşlerden birinin başvurması yeterli olacak ve okuyan çocuklarda lise okuyanlar için 20 yaşına kadar, üniversite okuyanlar içinse 25 yaşına kadar öğrenciler ailenin sigortasından faydalanabileceklerdi.

Öğrenci olmayan ve 18 yaş ve üstü çocukların ise GSS sigortasına başvurmaları gerekiyordu. Sistemde işsizler için prim düzenlemeleri harcamalar üzerinden gerçekleşecekti. (Haber7)