BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

Gençlerin demokrasi çağrısı

Temelini ODTÜ İletişim Topluluğunun attığı "Buluşma Forumu" demokrasi çağrısı yaptı.

Abone ol

Buluşma Forumu, 45 üniversitenin temsilcilerini bir araya getirerek, 19 Mayıs’a özel “Genç Siviller Rahatsız” bildirisi hazırladı Gençlerin demokrasi çağrısı yapan bildirisini 38 ülkeden 2 bin kişi imzaladı

Adını "19 Mayıs kutlamalarını stadyumlardan kurtaralım" kampanyasıyla 6 yıl önce duyuran ODTÜ İletişim Topluluğu, şimdi de ilginç bir girişime imza attı

ODTÜ İletişim Topluluğu tarafından kurulan ve 45 üniversitenin temsilcilerini biraraya getiren "Buluşma Forumu", “Genç siviller rahatsız” başlıklı bir bildiri yayınladı...

BİN 678 KİŞİ İMZA VERDİ
Kendilerini "Bu ülkenin hastanelerinde doğmuş, okullarında okumuş, kimsenin üniformasını giymeyen ve şiddetle ilgisi olmayan" yurttaşlar topluluğu olarak tanımlayan "Genç Siviller", bir hafta önce imzaya açtıkları bildiride, çok dilli ve çok kültürlülüğün Türkiye'nin en büyük hazinesi olduğuna dikkat çekiyor. Kürt sorununun Terörle Mücadele Yasası gibi "babadan kalma" usullerle çözülemeyeceğini belirten topluluk, bu sorumlulukla bildiriyi imzaya açtıklarını belirtiyor.

Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Yaş otuz beş, yolun yarısı eder" dizelerinden hareketle, imzacıları 35 yaşla sınırlı tutan Genç Siviller'in bildirisine, şimdiye kadar 38 ülkeden bin 678 kişi imza koydu. İmzacılar arasında CHP Gençlik Kolları, Mezopotamya Kültür Merkezi, AK Parti üyeleri, DTP'liler, Arı Hareketi, gazeteciler ve akademisyenler gibi toplumun değişik kesimlerinden insanların bulunması dikkat çekti. Forumun yöneticisi Turgay Oğur, bildiriyi beş toplantı sonucu oluşturduklarını belirterek, "Bildiri metni, farklı üniversiteler ile sivil toplum kuruluşlarından gelen öneriler doğrultusunda, değişik dünya görüşlerine sahip gençler tarafından bir aylık süreç içerisinde oluşturuldu" dedi.

Türkiye'de halkın farkında olarak ya da olmayarak ortak olduğu çatışmalı ortamın herkesi kaosa sürükleyeceğini belirten Oğur, "Özgürlükleri kısarak, bölgeye asker yığarak Kürt sorunu çözülemez. Tek çözüm sivilleşmek ve kardeşlik ruhunu yeniden kazanmak" diye konuştu. Kurtuluş Savaşı'nın "çılgın Türkler" gibi "çılgın Kürtlerle birlikte verildiğini hatırlatan Oğur, "Bunu unutmamaz gerekiyor. Terörle Mücadele Yasası'nın bu sorunu daha da büyüteceğini, hatta bütün Türkiye'yi sıkıyönetim ortamına sürükleyeceğini düşünüyoruz. Amacımız çocuklarımıza iyi bir gelecek ve itibarlı bir Türkiye bırakmak" dedi. Bildiriyi 19 Mayıs günü yapacakları basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuracaklarını söyleyen Oğur, ortak bir muhalif dil bulunabileceğine inanan her genci, "www.19mayisbildirisi.org"daki bildiriye imza atmaya davet etti.

Bir yolunu bulacağız

ODTÜ İletişim Topluluğu tarafından kurulan ve 45 üniversitenin temsilcilerini biraraya getiren "Buluşma Forumu"nun yayınladığı "Genç Siviller" bildirisinde, birbirinden ilginç ifadelere de yer verildi. bildiride yer alan bazı ifadeler şöyle:

Çünkü biz biliyoruz ki hayat ne Kürtlük ile geçer ne de Türklük ile..
Zaten bu dünyada Türkler ile Kürtler birlikte yaşayamayacaksa, artık batsın bu dünya..
Muhtaç olduğumuz kudret de damarlarımızda birbirine karışmış kanda saklıdır..
Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda, Türkiye Cumhuriyeti'ni yaratan süreçte diğer tüm "çılgınlar" kadar çılgın Kürtlerin de gösterdikleri ortak fedakârlık sayesinde bugünlere ulaştık..
Bu sorunlar çözülecek, bu coğrafyada birlikte yaşamanın hepimizi mutlu edecek bir yolunu mutlaka bulacağız. Güzel günler göreceğiz, güneşli günler..
BİLDİRİDEN SLOGANLAR

Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak... (Necip Fazıl Kısakürek)
Tehlikenin farkında mısınız? (Cumhuriyet’in reklam sloganı)
Kral çıplak (Haluk Levent'in şarkı sözü)
Bu ateş hepimizi yakar (Özgür Gündem gazetesinin bombalandığı zaman attığı manşet)
Bu gök deniz nerede var nerede bu dağlar taşlar... (C. Reşit Rey'in Gençlik Marşı)
İstikbalde dahi bizi bu hazinemizden mahrum etmek isteyecek dahili ve harici... (Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi)
Batsın bu dünya... (Orhan Gencebay'ın şarkısı)
Korkma... (İstiklal Marşı'nın giriş sözcüğü)
Benim hâlâ umudum var... (Mazhar Alanson'un şarkısı)
Güzel günler göreceğiz, güneşli günler... (Nazım Hikmet'in şiiri)

Nevzat ÇİÇEK
Kaynak:Bugün Gazetesi