CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, yurt sorunlarının ve öğrencilerin yaşam tercihlerinden dolayı karşılaştıkları baskı iddialarının araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi verdi.
Abone olMilletvekili Sakine Öz, yükseköğrenimde devam eden yurt sorunlarıyla iç içe geçen “yaşam tercihine yönelik müdahale” iddialarının üniversitelerde, mahallelerde ve ev ziyaretleri yoluyla gençlerden dinlenmesi, Meclis bünyesinde çözümlerin saptanmasını önerdi. CHP Milletvekillerinin imzasıyla destek verdiği önerge bugün yayınlandı. Önerge üzerine güncel sorunlardan örneklerle açıklama yapan Sakine Öz, şu ifadelerde bulundu:
“Ülkemizde, özellikle yükseköğrenim düzeyindeki öğrencilerimizin yurt ve burs sorunu, uzun bir süredir çözüm beklemektedir. Hükümetin ve Meclisimizin mevcut çalışmaları, gençlerimizin bu temel sorununu kapsamlı biçimde çözüme kavuşturmaktan oldukça uzaktır. Yükseköğrenimdeki öğrencilerimiz arasında hiçbir ayrım gütmeksizin, “barınma sorunu” yaşadığını ve “yaşam tercihi”nden ötürü baskı gördüğünü iddia eden öğrencilerimizin sorunlarının yerinde araştırılması, amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını öneriyoruz.”
“Gündem Değişse de Yurt Sorunu Bitmiyor”
“Yurt sorununu çözemeyen hükümet, konuyu farklı yönlere çekmeyi ve gençlerimizi tedirgin etmeyi sürdürüyor. Başbakan Erdoğan’ın gündeme getirdiği “kızlı-erkekli yurtlar” çarpıtması, farklı kentlerde gençlerimiz üzerinde olumsuz etkiler doğurmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta İstanbul, Adana, Denizli ve Manisa’da gençlerimizin yaşam tercihlerine müdahale iddiaları basına yansıdı. Bu iddialar sonrasında görüştüğüm gençlerimiz yaşadıkları sorunları bana aktardı, hükümetin toplum içinde yarattığı gerilimin günlük yaşamlarını ne kadar sorunlu hale getirdiğini aktardılar. Ne var ki, bu sorunlar dinmedi, büyüdükçe büyüyor. Aydın’da geçtiğimiz gün, apartmanlarında yaşadıkları sorunlar nedeniyle sınav döneminde evlerini boşaltmak durumunda kalan gençlerimizin mağduriyeti basında yer buldu.
Gençlerimizin kaldıkları evlerle, okudukları okullarla ilgili şikayetleri artarken, ne gibi sorunlar yaşadıklarını sadece medya aracılığıyla edinmek, Meclisimizin sorunları gerçek anlamda ve ilk elden öğrenmesini güçleştirmektedir.
Her yeni gün, öğrencilerimiz barınma ve geçim sorunları nedeniyle mağduriyetlerini birçok milletvekilimizle paylaşmakta, yürüttüğümüz çalışmaların mevcut sorunlarını gidermeyişinden yakınmaktadır.
Ülkemizin gündemi sürekli değişmeye zorlansa da, sorunların birçoğu çözülmeden üstü örtülüyor. Yurt sorunları ve “kız-erkek evleri” gibi anlatılan gençlerin yaşam tercihleri de devam eden bu sorunlarımız arasındadır.
Yurt binaları henüz hizmete girmeyen öğrencilerimiz olduğu gibi, kaldıkları devlet yurtları bu yıldan itibaren kampüslerinden oldukça uzak bölgelere taşındığı için yol, yiyecek masraflarının arttığını, ulaşım zorlukları nedeniyle yolda zaman kaybı yaşadıklarını, servis araçlarının karıştığı trafik kazalarının arttığını, okullarında yeterince süre geçiremediklerini kaydeden binlerce öğrencimiz, şikayetlerini bana ve birçok milletvekili arkadaşıma ulaştırmaktadır.”
“Siyaset Sorun Yaratmasın, Çözüme Odaklansın”
“Siyaset, sorun yaratma değil, sorunları kalıcı biçimde çözme alanıdır. Meclisimiz ise, belli çevrelerin kendi arasındaki kısır çekişmelerin yönlendirdiği gündemlere hapsolamaz. Aylardır yurt sorunu için taleplerini sıralayan, sorunlarını her yolu deneyerek bize ulaştıran üniversite öğrencilerimizin barınma sorunları üzerine düşünmeyen siyaset kurumu, büyük bir boşluğa sürüklenmektedir.”
“Meclis, Gençlerin Sorununu Sadece Medyadan Öğrenemez”
“Her yurttaşın eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanacağı, devletin yaşam tercihlerine karışmayacağı bir Türkiye için Meclisimiz daha çok çaba harcamalı ve öğrencilerimizin yaşam tercihlerinden dolayı gerek okullarında, gerekse yurtlarda ve barındıkları apartmanlarda beliren sorunlarını bir araştırma komisyonu kurarak yerinde dinlemelidir.
Siyaset kurumunun asli görevlerinden biri olan ‘denetlemek’ ve ‘politika üreterek sorunları kalıcı biçimde çözmek’, özellikle yurt sorununda daha fazla öne çıkmaktadır. Meclisimiz, öğrencilerin barınma sorunu ve yaşamın her alanına yansıyan özgürlük talepleri konusunda çok daha aktif bir siyasal tavır içinde çalışabilmelidir.
“Kız-erkek” öğrenci evi tartışması adıyla kamuoyuna son derece yanlış biçimde sunulan yurt ve barınma sorununda Meclisimizin sessiz kalmasını, süreci medyada çıkan haberler üzerinden yorumlamasını asla kabul etmiyorum.
Sürece aktif dahil olması gereken Meclis, kurulmasını önerdiğimiz Araştırma Komisyonu yoluyla, barınma sorununa çözüm adına saptamalar yapmalı, yasal ve idari önlemler için gençlerimizi dinleyerek işe başlamalıdır.
Gençlerimizin yaşam tercihlerine karışmak, devletin haddi değildir. Devlet, asıl sorumluluk alanı olan gençleri desteklemek ve önlerindeki barınma engellerini kaldırmak adına çalışmalıdır.”
“Baskı Gören Her Öğrenciyle Ayrım Yapmadan Görüşelim”
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, öğrenciler arasında ayrım yapmayan önerisi hakkında şöyle konuştu: “Yükseköğrenimdeki öğrencilerimiz arasında hiçbir cinsiyet, etnik köken, coğrafya, dini ve siyasi tercih, yaşam biçimi, bireysel tercih, gelir durumu ayrımı gütmeksizin, “barınma sorunu” yaşadığını ve “yaşam tercihi”nden ötürü idari, siyasi, akademik ya da toplumsal baskı gördüğünü iddia eden öğrencilerimizin sorunlarının yerinde araştırılması, amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını öneriyoruz.”