BIST 9.864
DOLAR 35,08
EURO 36,61
ALTIN 2.937,00
HABER /  GÜNCEL

Gençlerden erörle ortak mücadele çağrısı

İİT üyesi 30 ülkeden gençlerin katılımıyla gerçekleşen, İİT Modeli Zirvesinin kapanışında konuşan İskenderov, Türkmenlerin Irak'ta uğradığı katliama dikkat çekti.

Abone ol

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKDGF) Genel Sekreteri Büyükelçi Elşad İskenderov, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin ortak eyleme temel teşkil edecek ortak vizyon geliştimesi gerektiğini belirterek, “İİT Modeli zirvesinin öğrencilere kendi coğrafyalarına, değerlerine ve çıkarlarına bağlı kalarak uluslararası gerçeklikler konusunda bir vizyon kazanma imkanı veriyor” dedi.

İİT üyesi 30 ülkeden gençlerin katılımıyla İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Altunizade yerleşkesinde gerçekleştirilen İİT Modeli Zirvesinin kapanışında konuşan İskenderov, Hocalı soykırımına ve Türkmenlerin Irak'ta uğradığı katliama dikkat çekerek, terörün ve aşırılığın her türüyle mücadelenin öneminin alltını çizdi.

İİT üyesi ülkelerin ortak eyleme temel oluşturacak ortak bir vizyona sahip olması gerektiğini ifade eden İskenderov, “İİT Modeli zirvesinin öğrencilere kendi coğrafyalarına, değerlerine ve çıkarlarına bağlı kalarak uluslararası gerçeklikler konusunda bir vizyon kazanma imkanı veriyor” dedi.

İnsani trajedilerin önüne geçilmesinde İİT üyesi ülkelerin birlik içinde hareket etmesi gerektiğini belirten İskenderov, “Eğer 1992’de Hocalı katliamının önüne geçilebilseydi veya sorumlular gereğince cezalandırılabilseydi, muhtemelen Srebrenica soykırımı da, bugün Iral Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütnün Türkmenleri maruz bıraktığı katliam da olmayacaktı” diye konuştu.

İİT üyesi ülkelerde bilim ve teknolopji konusundaki geriliğin önüne geçilmesini öneminin altını çizen İskenderov, yine İİT coğrafyasındaki mezhep çatışması tehlikeye de işaret etti.

İskenderov, İİT üyesi ülkelerde kalkınmaya yönelik ortak bir vizyona ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu konuda gençlerin rolünün önemine dikkat çekti.

TERÖRLE ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Zirvenin sonunda “İslam Dünyası: Meydan okumalar ve gelişen fırsatlar” başlıklı bir sonuç bildirisi yayımlandı.

İİT Modeli Zirvesi’nde katılımcı gençler tarafından alınan kararlarda da İİT coğrafyasında yaşanan insani trajedilerin önüne geçmek için ortak eyleme geçilmesi istendi ve özellikle yaklaşan Ramazan ayında insani yardımlara hız verilmesi çağrısında bulunuldu.

İKDGF’nin 4 haftalık dış politika akademisi eğitimini takiben gerçekleştirilen ve katılımcı gençlerin diplomatik usulller hakkında edindikleri bilgileri simulasyon oturumlarıyla hayata geçirme imkanı buldukları zirvede onaylanan sonuç bildirisinde “Sahraaltında ve Asya’da Yoksulluk”, “Nijerya’daki insan hakları ihlalleri (Boko Haram)” , “Hocalı Soykırımı” , Suriye krizi ve İİT üyesi ülkelerde sürdürülebilir kalkınma konularına yer verildi.

Bildiride terör örgütlerinin insan kaçırma ve rehin alma eylemlerindeki artıştan duyulan kaygı dile getirilirken, uluslararası toplumun terör sorunuyla ortaklaşa ve sorumluluk içinde mücadele etmesi gerektiğini ifade edildi.

İİT üyesi ülkelerde cinsiyet eşitsiliğini giderme, okuma yazma oranlarını artırma ve iktidarı kitlelere vermenin önemine dikkat çekilen bildiride, İİT’nin özellikle Hocalı katlimanın “soykırım” olarak tanınması konusunda aktif bir politika izlemesi ve bunu, dünyada başka toplu öldürmelerin önlenmesi için bir vesileye dönüştürmesi çağrısı yapıldı.

İİT Modeli Zirvesinde gençlerin aldığı kararların, İİT'nin Cidde'deki genel merkezine sunulacağı bildirildi.

İİT Modeli Zirvesinde simulasyonlarda gösterdikleri performansa göre katılımcı ülkeler ödüllendirilirken, Mozambik ekibi birinci, Azerbaycan ikinci, Nijer ekibi de üçüncü seçildi. Türkiye ekibi de sıralamanın dışında İİY Modeli Zirvesinin “en iyi ekibi” ilan edildi. Türkiye ekibinin, bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek İİT Modeli Zirvesi’ne de katılması kararlaştırıldı.