BIST 9.919
DOLAR 35,37
EURO 36,43
ALTIN 3.031,73
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Gençler 'Ben de varım' diyecek

Başkanlığını 22.Dönem Milletvekili Dr. Mahmut KOÇAK’ın yaptığı Alternatif Politikalar Merkezi önemli bir çalışmaya daha imza atmaya hazırlanıyor.

Abone ol

5-11 Aralık 2010 tarihinde “Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı” ile birlikte, Türkiye’nin dört bir yanından gelecek gençlere, “Demokratik Katılımcılık” teması altında gerçekleştirilecek olan bir eğitimle ev sahipliği yapacak olan merkez, bu program’a başvuran gençlere, proje öncesinde interaktif bir anket uygulayarak “Türkiye ve Gençlik” isimli bir çalışmaya imza attı.

Programa katılmak için müracaat eden 718 genç üzerinde, internet üzerinden uygulanan bu anket ile; çok önemli sonuçlar tespit edildiğini belirten merkez başkanı KOÇAK, “30 farklı üniversite’den seçilen 52 gencin, siyaset ve iş dünyasından tanıdık isimlerin yanı sıra bir çok akademisyen ile bir araya gelerek, tespit edilen sonuçlar üzerine 1 haftalık bir çalışma gerçekleştireceğini” açıkladı.

Ülkemizde 30 milyon gencin var olduğuna dikkat çeken Koçak; “Bu anket aslında sadece Türkiye ve Gençliğe dair bilgileri değil aynı zamanda Genç Türkiye’nin sorunlarını ve gerçeklerini ortaya koymaktadır.” diyerek, “Ben De Varım!” ismini vermiş oldukları etkinliğin detaylı sonuçlarını etkinlik sonrası kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu.

Proje öncesi uygulanan ankete dair bazı sonuçlar ise şöyle;
Gençler Gelecekten Umutlu

Ankete katılan gençlerin %56.2’si gelecek 10 yılın Türkiye’sine umutla bakarken, “10 yıl sonra Türkiye bugüne göre ne konumda olur?” sorusuna “Bugünkü durumdan daha kötü olur” diyenlerin oranı ise %16.4. Ankette ortaya çıkan bir başka sonuç ise; Gençlerin, katılım konusunda kendilerini yetersiz görmesi. Bu sonuç; Türkiye gençliğinin kendini ifade ve sivil toplum alanında daha görünür olabilme arayışının bir yansıması olarak değerlendirilebilir.

Gençler yaşadığı olumsuzluklara rağmen ülkesini terk etmiyor.

Ankette sorulan, tüm yaşadıkları olumsuzluklara rağmen, “Üniversite hayatı sonrasında Türkiye’de mi yaşamayı tercih edersiniz yoksa yurtdışında mı ?” sorusuna ise gençlerin cevabı çoğunlukla Türkiye. Gençlerin ülkelerinde yaşamayı tercih ediyor olmaları; geleceğe dair umutlarını koruduklarının da bir teyidi şeklinde okunabilir.

Kaderine Razı Gençlik! – Antidemokratik Üniversiteler.

Gençlerin birçoğu okumakta oldukları bölümü, üniversite sınavında almış oldukları puana göre seçerken, %70’i okumakta oldukları bölümden memnun olduğunu bildiriyor. Bilinçli bir şekilde tercih gerçekleştirilmese de, ortaya çıkan bu memnuniyet bir noktada gençlerin kaderine razı olduğunu ortaya çıkarıyor. Bu sonuç; üniversite sınav sisteminin ciddi bir tadilata ihtiyaç duyduğunu göstermesi bakımından anlamlıdır.

“Okudukları üniversitede gerekli demokratik ortama sahip olup olamadıkları” konusunda görüşlerini aldığımızda ise, görüşlerin büyük bir çoğunluğu üniversitelerin yeterince demokratik ortamlar sunmadığı konusunda birleşiyor.

Gençler Yeni Anayasa İstiyor

Öğrencilerin görüş birliğine ulaştığı bir başka başlık ise “Anayasa”. Ankete katılan gençlerin %78.1’i yeni bir Anayasa’nın gerekli olduğunu düşünüyor. Kamuoyunda genel kabul gören ve talep edilen yeni anayasa arayışına gençlerin de destek verdiği anlaşılıyor.

AB Bir Rüya Mı? Gençler Ne Diyor?

Kimilerinin “bir rüya” kimileri için ise “olmazsa olmaz” olarak gördüğü, Avrupa Birliği, Gençler için ;

“Yaşam standardındaki artış, yeni eğitim fırsatları ve seyahat özgürlüğü” olarak görülüyor.

Son olarak, Türkiye’nin geleceğe umutla bakan gençliğinin, ülke’nin en önemli sorunu olarak gördüğü üç şey ise ; Eğitim , İşsizlik ve Terör.