BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,10
ALTIN 2.875,39
HABER /  GÜNCEL

Genç MİTçiler şikayetçi

MİT'e büyük umutlarla giren genç istihbaratçılar birer birer istifa ediyor. İstifa nedenleri ise aynı...

Abone ol

Son yıllarda MİT'e büyük umutlarla giren genç istihbaratçılar arasında meslekten kopuş furyası yaşanıyor. Son birkaç yıl içinde kurumdan ayrılanların sayısı yüzlerle ifade edilmekte. İstifa sebepleri arasında, "istenmeyen işlere verilme" başı çekiyor. Genç istihbaratçıların rahatsızlığı teşkilattaki "zenci-beyaz" tartışmalarına da yeni boyutlar kazandıracak.

Zaman zaman nükseden Milli İstihbarat Teşkimatı kadrosuyla ilgili sorunlar, teşkilat yöneticileri arasındaki mücadeleler ve "hizipleşme' tartışmaları bunun kanıtı. CHP İzzmik Milletvekili Ahmet Ersin'e ulaşan şikayet mektubu hizipleşme tartışmalarının son uzantısıydı. Mektup, Vatan ve Yeni Şafak gazetelerinde haber konusu oldu. Bir MİT görevlisi tarafından gönderildiği belirtilen mektupta, teşkilat içinde "zenci" olarak nitelendirilen sahipsiz üyelerle "dayısı olan" beyaz üyelere yönelik muamelelerde büyük farklılıklar olduğu anlatılıyor. Mit içindeki kadro sorunları bu iki sayfalık mektupta anlatılanlardan daha ciddi boyutlarda.


2000'li yılların başından itibaren ilanla MİT'e giren yaklaşık 300 genç istihbaratçının idare sorunlar nedeniyle kurumdan ayrıldığı belirtiliyor. Haftalık'ın edindiği bilgiye göre, kimi yurt dışında eğitim görmüş, dil bilen ve "gelecek cadeden" genç istihbaratçılar, aktif pozisyonlarda çalışmayı umarken geri planda basit idari işlemler yapmakla görevlendirilince meslekten vazgeçti. MİT'ten ayrılan bu küskün grubun istifasında, askeri ve sivil bürokrasinin çeşitli kademelerinde akrabaları bulunan mensuplarında katıldığı öne sürülüyor.


Haftalık