Dünyanın en büyük sivil taşımacılık filosuna sahip olan Panama'nın bandırası denizcilik şirketlerine tanınan haklar nedeniyle tercih ediliyor. Panama bandıralı gemilerin sayısı ABD ve Çin bandıralı gemilerin toplamını geçiyor.
Abone olPanama 3 milyonluk nüfusuyla küçük bir ülke olsa da dünyanın en büyük sivil gemi filosuna sahip. Panama bandıralı sivil gemilerin sayısı, ABD ve Çin bandıralı gemilerin toplamından daha fazla.
Panama, coğrafi konumu itibariyle dünya ticareti için hayati öneme sahip bir bölgede yer alıyor. Panama kanalı Atlantik ve Pasifik okyanuslarını birbirine bağlayan en önemli nokta olarak kabul ediliyor.
Panama kanalı yüzyıllardır gemilerlere güvenli ve kestirme bir güzergah imkanı verdi ve çok daha tehlikeli ve uzun bir yol olan Boynuz Burnu'na kadar gitmemelerini sağladı.
Modern dünyanın 7 harikasından birisi olarak görülen Panama kanalı 77 kilometre uzunluğunda ve büyük bir mühendislik başarısı olarak kabul ediliyor.
Her yıl kanaldan geçen 14 bin civarı geminin büyük kısmı da Panama'nın bandırasını taşıyor.
Panama'nın gerçekten kendisine ait çok küçük bir ticaret filosu var. Ülkede sadece birkaç şirket denizcilik alanında faaliyet gösteriyor.
Panama bandırasının avantajı
Panama bandıralı gemilerin büyük kısmının sahipleri ise yabancılar.
Bunun birçok avantajı var. Kanalı kullanan Panama bandıralı gemiler geçiş için daha kolay kayıt yaptırabiliyor ve kendi ülkelerindeki yüksek gelir vergilerini ödemek zorunda kalmıyor.
Panama bandırasıyla denizlerde dolaşan yaklaşık 8 bin 600 gemi var. ABD bandıralı gemilerin sayısı 3 bin 400 iken, Çin'de bu sayı 3 bin 700.
Uluslararası hukuka göre, seyir halindeki her bir ticaret gemisi bayrağını taşıdığı ülkeye kayıtlı olarak kabul ediliyor.
O ülke geminin teftişinden ve mürettebatın çalışma koşullarından sorumlu oluyor.
Her şeyin başlangıcı alkol yasağı
Panama bandırasının yabancılar tarafından tercih edilmeye başlanması ise, 1920'li yıllara uzanıyor.
O dönemlerde ABD'li iki işadamı, gemilerinde alkol servisi yapmak istiyor fakat ABD'deki alkol yasakları buna izin vermiyor.
Bunun üzerine girişimciler de, gemilerini Panama'da kaydettirip Panama bandıralarıyla yolcu taşımaya başlıyor.
Ardından işverenler birçok talebi olan ABD'li mürettebatı işe almak yerine ucuz işgücü sağlama hedefiyle Panama bandıralarını tercih etti.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünya ticaretinin daha entegre hale gelmeye başlamasıyla birlikte uluslararası sularda yüzen Panama bandıralı gemilerin sayısı da arttı.
Panama'nın 'esnek denizcilik yasaları' politikasını daha sonra başka küçük ülkeler de takip etti.
Soğuk Savaş döneminde ABD'li şirketler tarafsız Afrika ülkesi Liberya'nın bandırasını tercih etmeye başlamıştı.
Bugün dünyanın en büyük ticaret filosu sıralamasında Panama'yı sırasıyla Liberya, Marshall Adaları, Hong Kong ve Singapur takip ediyor.
Ekonomiye büyük katkı
Panama'nın gemi kayıt politikası ülke için büyük bir gelir kaynağı haline de gelmiş durumda.
Kayıt ücretleri, hizmet bedelleri ve vergilerden yılda 500 milyon dolarlık bir gelir yaratılıyor.
Ancak Panama'nın politikasını eleştirenler gemilerin gerçek kimliğinin Panama bandırası altında kolaylıkla saklanabildiğini söylüyor.