BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  EKONOMİ

Gemi yakıtına ÖTV müjdesi

Maliye Bakanlığı, akaryakıt kaçakçılığı ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele eylem planları kapsamında bir adım daha attı.

Abone ol

Bu kapsamda, baz yağı ve solvent gibi, aynı zamanda 10 numara yağ yapımında kullanılan bazı mallarda gümrük idaresine ve yurt içi teslimlerde vergi dairesine verilecek olan indirimli teminat oranları yüzde 5’den yüzde 25’e çıkarıldı.

Maliye Bakanlığı’nın, ”Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 24)” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, tebliğle piyasada 10 numara yağ sorunu olarak bilinen, akaryakıtlar dışındaki bazı malların ilgili mevzuata aykırı olarak akaryakıt ürünlerine karıştırılmak veya doğrudan akaryakıt olarak kullanılmak suretiyle vergi kaybına ve haksız rekabete neden olunması sorununu önlemek amacıyla, ÖTV Kanunu’nun ilgili maddesinde düzenlenmiş olan tecil-terkin uygulaması kapsamında, baz yağı ve solvent gibi, aynı zamanda 10 numara yağ yapımında kullanılan bazı mallarda, gümrük idaresine ve yurt içi teslimlerde vergi dairesine verilecek olan indirimli teminat oranları yüzde 5’den yüzde 25’e yükseltildi.

Buna göre, daha önce verilmesi gereken teminatın, indirimli teminat oranı kapsamında sadece yüzde 5’i verilirken, yeni düzenlemeye göre yüzde 25’i verilecek. Yasa dışı uygulamaların önüne geçilebilmesi için şartlar değiştirildi

Ayrıca söz konusu Tebliğ ile denizcilik sektörünün teşvik edilmesi amacıyla, gemilerin kullandığı deniz yakıtlarında ÖTV tutarı sıfıra indirildi.

Deniz yakıtı uygulamasında karşılaşılan yasa dışı kullanımların önüne geçilebilmesi amacıyla da akaryakıt teslim etmeye yetkili dağıtıcı şirketlere Maliye Bakanlığı tarafından verilen ”Dağıtım İzin Belgesi”ni almak için gerekli koşullara ilave şartlar getirildi, bu belgenin iptal edilmesine ilişkin şartlar ise kolaylaştırıldı.

Tebliğle getirilen diğer bir düzenleme ise aerosol ürünleriyle (deodorant, böcek ilacı, oda spreyi vb.) ilgili.

Bu ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi amacıyla, bu üreticilere teslim edilen LPG’nin ÖTV tutarı da sıfıra indirildi.

LPG uygulamasında karşılaşılan yasa dışı kullanımların önüne geçilebilmesi amacıyla da LPG teslim etmeye yetkili dağıtıcı şirketlere Maliye Bakanlığı tarafından verilen ”Dağıtım İzin Belgesi”ni almak için gerekli koşullara ilave şartlar getirildi ve bu belge ile üreticilerin ”LPG Satın Alma İzin Belgesi”nin iptal edilmesine ilişkin şartlar kolaylaştırıldı.

Buna ek olarak, bu amaçla gerek dağıtıcı şirketlere gerekse aerosol üreticisi şirketlere uygulama kapsamında teminat yükümlülüğü de getirildi.