BIST 8.882
DOLAR 34,25
EURO 37,79
ALTIN 2.929,81
HABER /  DÜNYA

Gemi krizi büyüyor!

Kıbrıs Rum yönetimi, Rum Bayrağı taşıyan geminin Mersin limanına alınmamasına sert tepki gösterdi

Abone ol

Güney Kıbrıs Rum yönetimi, bugün Rum bayrağı taşıyan geminin Mersin Limanı'na yanaşmasına Türk makamlarınca izin verilmemesine tepki gösterdi.
Rum hükümet sözcüsü Yorgo Lilikas, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin bu hareketiyle Avrupa Birliği'ne (AB) verdiği sözleri yerine getirmediğini belirterek, bu konuda AB nezdinde tüm gerekli girişimlerde bulunmakta olduklarını kaydetti.

Ankara'nın son hareketiyle AB ile yürürlükte olan Gümrük Birliği Anlaşması'nı bir kez daha ciddi olarak ihlal ettiği ileri süren Lilikas, Türkiye'nin bu davranışıyla (AB ile) uyumu reddettiğini bir kez daha kanıtladığını, AB'ye katılım sürecinde verdiği sözleri ve sorumlulukları yerine getirme konusunda inandırıcı olmadığını savundu.

Öte yandan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Kumuçakos, "Türkiye'nin AB üyeliğine aday bir ülke olarak üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini" savundu.

Kumuçakos, Kıbrıs Rum bandıralı "ABLE F" adlı RO-RO gemisinin bugün Mersin Limanı'na yanaşma girişimine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Kumuçakos, açıklamasında, "Türkiye'nin Avrupa'ya olan yaklaşımı ve üyelik prosedüründeki ilerleme, AB'nin üzerinde uzlaşmaya varılmış bir dizi belgelerinde belirtilen belirli koşullar ve önkoşullar temelinde ve Türkiye'nin bunlara uyum derecesinde gerçekleşmektedir. Türkiye'nin bugünkü hareketinin bu konuda yardımcı olmadığı bellidir. Her aday ülke gibi Türkiye de AB'ye ve üye ülkelere karşı üstlenmiş olduğu yükümlülükleri yerine getirmekle mükelleftir" görüşüne yer verdi.