Gelmiş geçmiş en ünlü kadın hükümdarlar biri varki…
Zekaları, yönetim ve liderlik becerileri, öngörüleri ve azimleriyle, oturdukları tahtı hak ettiklerini bizlere göstermiş çok sayıda örnek içerisinden 14 tarihi figürü şöyle sıralayabiliriz...
Hatşepsut - Mısır Kraliçesi, MÖ 15. yüzyıl Hatşepsut veya Hatçepsut, vikipediaya göre tarihte adı kayıtlara geçen ilk kadın. Eşi Firavun II. Thutmose beklenmedik bir şekilde ölünce, varisi III. Thutmose’nin çok küçük yaşta olması sebebiyle Hatşepsut, genç kral büyüyene kadar naipliğini yapıyor; sonra ise dönemin baş rahibi ile bir anlaşma yaparak ülkeyi yaklaşık 30 yıl boyunca tek başına yönetiyor. Devrin en büyük ticaret yolunun da girişimcisiydi. O dönemde Mısır, Hatşepsut sayesinde refaha kavuşuyor.
Nefertiti - Mısır Kraliçesi, MÖ 14. yüzyıl Mısır Firavunu Akhenaton'un eşi, Mısır'ın en güçlü kadınlarından biriydi. Çünkü Nefertiti kocası Akhenaton'la, yani firavunla aynı düzeyde bulunuyordu. Hatta firavunun uygulaması gereken cezaları ya da yapması gereken işleri yapabilme yetkisi vardı. Akhenaton saraya yayılan salgın bir hastalıktan öldü; Nefertiti de ondan sonra bir süre daha tahtta kaldı ve öldü. İsmi "güzellik geliyor" ya da "güzelden gelen" anlamına gelir.
Şammuramat (Şamiram / Semiramis) - Asur Kraliçesi ve Tanrıçası, MÖ 9. yüzyıl "Erkek düşkünü", "utanmaz" Kraliçe Semiramis'in efsanelere konu olan bağlarıyla Kral Menua'nın karısı Tariria için bugünkü Kadem Bastı Mevkii'nde yapay teraslar halinde yaptırdığı ünlü asma bahçeleri arasında, tarihsel bir aşk ilişkisi bulunduğu pek bilinmese de, öyküsü binlerce yıldır halkın dilinden günümüze aktarılır.
Kleopatra - Mısır Kraliçesi, MÖ 69-30 Antik Mısır'ın son Hellenistik kraliçesinin asıl unvanı VII. Kleopatra olmasına rağmen, kendisinden önce gelenler unutulduğu için, kısaca Kleopatra olarak bilinir. 9 dil bilen Kleopatra, çok zeki bir kadındı. Kleopatra'nın bir halı içinde Sezar'ın sarayına girdiği ve bu büyük kralı kendine aşık ettiği hikayesini hepimiz biliriz. Bu olaydan sonra aynı zamanda rakibi olan kardeşi, kimsenin bilmediği bir sebeple Nil sularında boğuldu. Kardeşinin aradan çekilmesi ile Kleopatra tek başına iktidar koltuğuna oturdu. En büyük hayali, iki imparatorluğu birleştirip Büyük İskender'in de hayali olarak bilinen tüm dünyaya sahip olmaktı. MÖ 44'te Sezar ölünce ise, bu hayallerini ertelemek zorunda kaldı. Öldüğünde 39 yaşındaydı.