BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,42
ALTIN 3.059,59
HABER /  GÜNCEL

Gelişmiş ülkelere iltica talebi arttı

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı gelişmiş ülkelere yönelik sığınma istatistikleri, geçen seneye göre yüzde 17 oranında artış olduğunu ortaya koyuyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, bu yılın ilk altı ayında Avrupa ve Kuzey Amerika'ya yapılan sığınma başvurularında büyük bir artış yaşandığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, gelişmiş ülkelere yapılan sığınma başvurularında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 17'lik bir artış olduğunu bildirdi.

Yeni yayımlanan göç ve sığınma verileri, gelişmiş ülkelerin Ocak-Haziran 2011 döneminde, 200 bin civarında başvuru aldığını ortaya koyuyor.

Mülteci Yüksek Komiserliğinin raporunda sığınmacı sayısındaki artışın kısmen Tunus, Mısır ve Libya'da yaşanan toplumsal hareketlilikten kaynaklandığı; ancak bu sebeple yaşanan artışın, beklenenin altında kaldığı belirtildi.

Raporda, Kuzey Afrika kaynaklı göçün sınırlı olmasının temel nedeninin, sığınmacıların öncelikli olarak komşu Afrika ülkelerine yönelmeleri olduğuna dikkat çekildi.

Göçmen ve sığınmacı verilerinde, Afganistan, Çin, Sırbistan, Kosova ve Iraklılar başı çekiyor.

'Denizin içindeki su damlası'

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Haziran 2011'de yayımladığı rapora göre, en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke Pakistan.

Aynı raporda Birleşmiş Milletler'in sorumluluğu altındaki 15,4 milyon mültecinin Irak ve Afganistan'da bulunduğu belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komiserliği'nden Antonio Guterres, Dünya Mülteciler Günü'nde yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin uluslararası sığınmacılardan aşırı derecede etkileniyor oldukları yönündeki şikâyetlerini "abartılı" olarak değerlendirmişti.

Farklı Orta Doğu ülkelerinde yaşanmakta olan toplumsal hareketlilikler sebebiyle ülkelerini terkederek Avrupa'ya sığınmak amacıyla İtalya'nın Lampedusa adasına ulaşan binlerce sığınmacıyı ziyaret eden Antonio Guterres, yaptığı açıklamada "Avrupa'ya yönelen sığınmacılar denizin içindeki su damlası gibi" demişti.