BIST 9.584
DOLAR 35,26
EURO 36,79
ALTIN 2.962,91
HABER /  GÜNCEL

Geleceğin siyasetçileri tartıştı

İstanbul Tuzla’da düzenlenen Liselerarası Münazara Turnuvasında hitabet gücünü konuşturan geleceğin liderleri, özel mülkiyet sıkıntısını anl...

Abone ol

İstanbul Tuzla’da düzenlenen Liselerarası Münazara Turnuvasında hitabet gücünü konuşturan geleceğin liderleri, özel mülkiyet sıkıntısını anlattı. Savundukları görüşlerini düzgün diksiyon ve genel kültür bilgisiyle tartışan öğrenciler, usta siyasetçileri aratmadı.
Tuzla Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Tuzla Gençlik Merkezi tarafından 34 okuldan 80 takımın katılımıyla düzenlenen Liselerarası Münazara Turnuvası’nın finali Tuzla Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi, Robert Koleji ve Galatasaray Lisesi’nden de iki takım olmak üzere toplam 4 takımın katıldığı final turnuvasında öğrenciler “Hükümet savunur ki, özel mülkiyet kaldırılsın” konulu münazarada kıran kırana bir mücadele verdi.
Güçlü hitap, bilgi birikimi ve etkin beden diliyle kendilerini dinleyen konuklara seslenen öğrenciler, adeta deneyimli birer siyasetçi gibi özel mülkiyetin avantajlarını ve dezavantajlarını anlattı. İki grup özel mülkiyetin var olması gerektiğine dikkat çekerken, karşı gruplar ise insanların eşit yaratıldığından dolayı, eşit mülkiyet hakkına sahip olmaları gerektiğini söyledi. Münazara sırasında karşıt görüşlü öğrenciler zaman zaman konuşan öğrenciye müdahale ederken, görüşünü en etkin şekilde savunan öğrenciler ise tavırlarıyla deneyimli siyasetçileri aratmadı.
Turnuva sonrasında jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda dereceye girenler açıklandı. Turnuvanın birincilerini açıklayan Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Turgut Özcan, öğrencileri tebrik ederek, “Bu seviyeli tartışma ve üslubun meclis tarafından da örnek alınmasını arzu ediyorum” dedi.

“DÜŞÜNEN İNSAN ZATEN POLİTİKA YAPIYOR”
Turnuvada hem takım, hem de en iyi konuşmacı olarak ipi göğüsleyen Robert Koleji son sınıf öğrencisi Mert Zorlar, “Bunun için çalışılması gerekir. İlk önce siyaset ve hukuk gibi konularda gerçekten bir bilgi birikimi lazım. Bunun dışında çok fazla turnuvaya gitmek ve geri bildirimlerden yararlanmak lazım. Bunun sonucunda iyi bir konuşma çıkabileceğini düşünüyorum” dedi.
İlerde siyaset düşünmediğini belirten Zorlar, “Mühendis olmak istiyorum” diye konuştu.
Robert Koleji 11’inci sınıf öğrencisi Barışcan Göç, “1.5 senedir münazara yapıyorum. Birçok turnuvaya katılıyorduk. Biz bundan zevk alıyoruz. Genel bir birikim ve tecrübeden oluşuyor. Hem kendini geliştirmek, hem de başkalarından olabildiğince şey kazanmak önemli. Her zaman bir heyecan faktörü var ama onu nasıl kullandığınız önemli. Siyasetle ilgiliyim. Bence düşünen insan zaten bir yerde politika yapıyor” diye konuştu.

“DERECEYE GİRENLERE PARA ÖDÜLÜ VERİLDİ”
Muhalefet adına turnuvada yarışan ve 2’inci olan Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Latif Aktaş, “Münazaranın içeriği için bol bol kitap okumaya çalışıyoruz. Hitabet daha çok pratik kaynaklı bir şey. Siyasete ilgim vardı” şeklinde konuştu.
Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Adil Şimşek ise, “2,5 senedir münazara yapıyorum. Böyle bir turnuvayı haber aldık gelmek istedik. Hedefimiz şampiyonluktu ikinci olduk. Kürsüde korkma gibi bir şeyler yaşamıyoruz. Ekonomi ya da uluslar arası ilişkiler okumayı düşünüyorum” diye konuştu.
Hitabet gücünün ve bilgi birikiminin konuşturulduğu turnuvada birinci takıma 5 bin TL, 2’inci takıma 2 bin TL, 3’üncü takıma bin TL, 4’üncü takıma tablet bilgisayar ve en iyi konuşmacıya ise 500 TL para ödülü verildi.
(İHA)