BIST 9.420
DOLAR 34,35
EURO 36,29
ALTIN 2.841,05
HABER /  GÜNCEL

Geleceğin otomobiline bindi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bakanı Taner Yıldız, Bursa’da 3 gün sürecek olan Bilim Şenliğinin açılışını yaptı. Şenlikte geleceğin otomo...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bakanı Taner Yıldız, Bursa’da 3 gün sürecek olan Bilim Şenliğinin açılışını yaptı. Şenlikte geleceğin otomobillerine binen Yıldız, nükleer güç santralleri ile alakalı sanayicilere de çok fazla iş düştüğünü ifade etti.
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin bu yıl 3.’sünü düzenlediği Bilim Şenliği, ‘Yenilenebilir enerji’ ana temasıyla AKKM’nin bahçesinde başladı. 210 proje standı, 190 ortaokul, orta öğretim ve meslek lisesi projesi, 55 üniversite kulübü, 25 atölye çadırı, 7 yurt dışı bilim şov ekibi, 10 bilim merkezi, 20 mucit, 10 AR-GE firmasının katıldığı ve 20 ayrı geleceğin otomobilinin sergilendiği Bilim Şenliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katıldığı törenle start aldı. Çadırları gezerek gençlerden bilgi alan Yıldız, en çok ilgiyi geleceğin elektrikli otomobillerinin sergilendiği standa gösterdi. Bakan Yıldız, Başkan Altepe ile birlikte, 9 Eylül Üniversitesi öğrencilerinin ürettiği elektrikli otomobile binerek objektiflere poz verdi.

“BİZİM BÜYÜK BİR PAZARIMIZ VAR”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Özellikle enerji sektöründe, yenilenebilir enerji kaynaklarında, Türkiye’nin yerli kaynaklarında çok büyük bir pazar var. Bunu yalnızca iş adamlarımıza, yalnızca kamu çalışanlarımıza değil, aynı zamanda kamu çalışanlarımıza, üniversitelerimize ve geleceğimiz olan gençlerimize hitap ederek söylüyorum. Türkiye, önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde, 2023 yılında, 118 milyar dolarlık, yaklaşık 300 milyar TL’lik bir harcama yapmak durumunda. Bunu neyle yapacak? Yine uluslararası sermaye ama yerli kaynaklarımızla beraber yapacak. Şimdi görüyorum, elektrikle, elektronikte bizim nükleer güç santrallerimizle, rüzgar güllerimizle, hidro elektrik santrallerimizle, HES’lerimizle ve elektrik dağıtımında bir çok sektörde, jeotermalde bizim büyük bir pazarımız var. Bu pazara yerli kaynaklarımızla beraber ulaşabilmenin en önemli yollarından bir tanesi bu bilim şenliklerinden ve üniversitelerimizden geçiyor” diye konuştu.

"NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİ, SANAYİMİZİN LİG ATLAMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ"
Bugün HES’teki yerli üretimin çok yüksek noktaya geldiğini memnuniyetle dile getiren Yıldız, “Jeotermalde de aynı şekilde yükselmek zorunda. Burada jeotermal yatırım yapan yatırımcılarımız var. Kendilerini Aydın’dan Denizli’den Manisa’dan yakınen takip ediyoruz. O yüzden onlara da başarılar diliyoruz. Ben öğrencilerimize gördükleri eğitimin yanı sıra mutlaka yabancı dillerini geliştirmelerinin lazım geldiğini bu teknoloji merkezlerinin bilgi transferleriyle beraber, teknoloji transferleriyle beraber mutlaka yapmamız gerektiğini söylüyorum. Bakın, nükleer güç santrali yaptığımızda 515 bin adet parçanın üretimini sağlamamız gerekiyor. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı Bursa sanayisi Türkiye’de ilk 5’te. O yüzden nükleer güç santralleri ile alakalı sanayicilerimize çok fazla iş düşüyor ve biz Japonlarla beraber bir bilgi teknoloji üniversitesinin kurulmasına 200 milyon dolarlık bir bütçeyle beraber kurulmasına karar verdik. Biz yalnızca elektrik üretimi açısından değil, sanayicimizin de lig atlaması açısından bunu son derece önemsiyoruz” dedi.

“TÜRKİYE BU AÇIĞINI EN KISA SÜREDE TAMAMLAMAK ZORUNDA”
AK Parti hükümetinden önce Türkiye’de 63 öğrenciye bir bilgisayar düştüğünü hatırlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda 17 öğrenciye bir bilgisayar düşüyor. Önümüzdeki 4 yıl içinde Milli Eğitim Bakanlığımız Fatih Projesi ile beraber her bir öğrenciye bir tablet verecek. Aynı zamanda 8 tane derslikte ilköğretim okullarımızda yaklaşık 30 bin tane bilişim teknoloji sınıfı kuruldu. Niçin? Bütün bu pazarlara hitap edecek yerli kaynaklarımızı oluşturabilsin diye. İllerimize de son 11 yılda 1 milyon civarında bilgisayar gönderdik. Bunun 920 bin adedini okullarımıza gönderdik. ABD’de neredeyse her 2 yılda bir o okuldan mezun olanların tekrar bilgilerini yenileyeceği bir ortama girdik. İnternet ilk açıldığında 5.5 milyar sayfa ile açıldı. Şu anda kaç milyar sayfaya geldiğini tam bilemiyoruz. Sürekli bir şekilde bunlar artıyor. O yüzden Türkiye bu açığını mutlaka seri bir şekilde kapatmak zorunda. Yalnızca örnek olsun diye söylüyorum. Rüzgar güllerinden 2013 yılında elde edilen enerji, eğer doğal gazdan elde edilmiş olsaydı 600 milyar dolar daha yurt dışına daha fazla para ödemiş olacaktık. Yazıktır, günahtır bu. O yüzden bizim mühendislerimize, bir mühendis olarak söylüyorum, önemli görevler düşüyor. Bugün bunların yüzde 100’ünü teknoloji transferleriyle beraber yerli üretim yapmak hedefimiz ama bunu Enerji Bakanlığı yapmayacak. Bu özel sektörle beraber, Bursa Büyükşehir Belediyesi gibi zeminini hazırlayan MEB, üniversitelerimiz gibi bilgi teknoloji merkezleriyle buluşturan yapılara ihtiyacımız var. Bunun yalnızca Bursa sanayisi ile ilgili değil, bütün illerimize yayılmasını istiyoruz. Biz hem pazar oluşturmak hem sanayicilerimizden hem de özel sektörümüzden bunların inşallah yatırımlarını yapmış olmaktır.”

“190 ÖĞRENCİMİZİ MOSKOVA’YA EĞİTİME GÖNDERDİK”
Yalnızca nükleer güç santralleri ile alakalı Rusya’ya Moskova’da eğitim görmek için 190 öğrenci gönderdiklerini hatırlatan Yıldız, “100 tane de bu yıl sonunda göndereceğiz. Toplam 600’e çıkaracağız. Her türlü masraflarını, hatta burslarını da vererek bunu sağlıyoruz. Şimdi asıl amacımız, bunun Türkiye’de yapılmasını sağlamak. Yani Türkiye’de üniversitelerimizle beraber, gerek yurt dışından gelen hocalarımız gerekse Türkiye’deki hocalarımızla birleşerek 600 tane öğrencinin de Türkiye’de yetişmesini hep beraber sağlayacağız” dedi.
Vali Münir Karaloğlu, gençlerimizin artık ezberci eğitim politikaları yerine akılla tahtalarda eğitim gördükleri bir döneme geçtiğini ifade ederek, cari açığın en büyük göstergesi olan enerjide dışa bağımlılığın önüne geçecek olan yenilenebilir enerjinin çok önemli olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, her geçen gün yetkileri artan yerel yönetimler olarak ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, “Vizyon sahibi, dinamik, başarılı bir gençlik arzuluyor ve bu uğurda çalışıyoruz. Aktif bir nesil istiyoruz. Türkiye’de artık yerli üretimin ön plana çıkması için Bursa önemli ölçüde öncülük yapılıyor. Bursa’daki örnek bilim merkezi Avrupa’da dahi bulunmuyor. İlk yıl 50 bin, geçen yıl 110 bin kişinin katıldığı bilim şenliğimize, bu yıl da rekor katılım bekliyoruz. İcatların, deneylerin, buluşların gerçekleştiği, mucitlerimizin gösterilerini izleyeceğiz. Elektrikli geleceğin araçları da şenliğimize renk katacaklar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Törene; AK Parti Bursa Milletvekilleri İsmet Su, Hüseyin Şahin, Önden Matlı, CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Bilici ve protokol üyeleri katıldı.