BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  EKONOMİ

GE'den Türkiye'ye 900 milyon dolarlık yatırım

Yeni teşvik sistemi yatırımcıları cezbetti. Amerika'nın ünlü firması General Electric''in CEO'sundan önemli açıklamalar.

Abone ol

General Electric (GE) Küresel Büyüme ve Operasyonlar Başkanı ile Üst Yöneticisi (CEO) John G. Rice, şirket olarak Türkiye'ye 900 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıkladı. Türkiye'de iyi bir yatırım ortamı bulunduğuna işaret eden Rice, bunda yeni teşvik sisteminin önemli rol oynadığını vurguladı.

GE Küresel Büyüme ve Operasyonlar Başkanı Rice, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı basın toplantısı ile Türkiye’ye yapacakları yatırımlara dair açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Türkiye'de ilgi duydukları yatırım alanlarına temas eden Rice, "Havacılık, ulaşım, altyapı ve enerji alanında yatırım imkanlarını değerlendirmeye devam edeceğiz. Ayrıca ortaklıklarımızı güçlendireceğiz." dedi. Rice, GE'nin ülkenin elektriğinin yüzde 25'ini karşıladığını, enerjiye de yüzde 60 katkı yaptığını ifade etti. 

BURADA İYİ İMKANLAR VAR

Türkiye'de 900 milyon dolar yatırım yapacaklarını bildiren John Rice, "Burada iyi imkanlar var, iyi bir yatırım ortamı var. Bunda yeni teşvik sistemi önemli rol oynuyor." ifadelerini kullandı. General Electrik Küresel Büyüme ve Operasyonlar Başkanı, 900 milyon dolara denk gelen yatırımın ilerleme ile kalkınma getireceğini vurguladı. AK Parti iktidarının şirketlerinin faaliyetlerini kolay kıldığını, bu tavrı ile daha faydalı, daha iyi ortaklıkların önünü açacağını da kaydetti. Rice, yatırım yapacakları alanları soran gazetecilere şu cevabı verdi:

"Yatırımların detaylarını 2-3 ay içinde netleştireceğiz. Malum, Türkiye'de sağlık alanında geniş bir rekabet ortamı var. Bu minvalde sağlık teşhis görüntülemeden en temel tekniklere kadar erişimi kolaylaştıran ürünler yatırım alanımıza girecektir. İlk alanlarımızdan biri en ücra bölgelerde hayatını idame ettiren insanlara sağlık hizmetlerini erişilebilir kılmak olacak."

"TÜRKİYE'Yİ İYİ BİLİYOR, İYİ OKUYORLAR"

GE'nin Türkiye yatırımlarından duyduğu memmniyeti dle getiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Bu şirket, 64 senedir Türkiye'de. Ben, 54 senedir onlar 64 senedir burada. Bunların yatırımlarını dünyanın diğer ülkeleri yerine Türkiye'de yapmaları tesadüf değil. Çünkü Türkiye'yi iyi biliyor, iyi okuyorlar; ilerlemeyi görüyorlar." dedi. GE gibi büyük grupların yatırımında yeni teşvik sisteminin yanında siyasi devamlılığın da önemli olduğunu savunan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Türkiye'ye dünyanın önde gelen firmaların yöneliminde idarenin iletilerinin onay görmesi, insan kaynağı ve konumu mühim. Ar-Ge ve inovasyon gibi konularda ortak faaliyetlerde bulunulacak fakültelerin, kurumların varlığı değerli. Kuşku yok Ar-Ge ve teşvikler kıymetli. Bunların tamamı bir yatırımcının yatırım kararını etkiler. Böyle bir ortamda GE, Türkiye'yi yatırımlarda ilk sıraya aldı. Ülkede her türlü imkanın yer aldığına işaret etti. Yani ülkenin yatırım alma gücü ve teknik devinimi GE tarafından gayet iyi okunmuş. Teşvik sistemini iyi anlayıp kavramışlar. Kaldı ki GE'nin eğildiği sektörlere bakıldığında da bizim hedeflerimizi 12'den vurduğunu anlıyoruz. Şirket tarafından sıhhat alanında yapılan yatırımlar, enerji alanında yapılacak yatırımların yanında Ar-Ge ile ulaşım yatırımlarına bakıldığında tamamının teşvikin en temel tarafları olduğunu görüyoruz. Yani teşvik sistemimizde getirmek taleplerimizin tamamı GE yatırımlarında öne çıkyor."

General Electric'in 3 sene içinde rüzgar türbini üreteceğini de aktaran Zafer Çağlayan, Türkiye'nin enerji alanında 130 milyar dolar yatıracağından, sisteme 60-70 bin megawatt ilave yapacağından söz etti. AK Parti iktidarı olarak ulaşıma önemle eğildiklerini, alana 110 milyar dolar kaynak ayırdıklarını ve 10 bin kilometre demiryolu ağı yapacaklarını ifade eden Ekonomi Bakanı, bu minvalde GE'nin demiryolu ve lokomotif üretimi adına yatırımlarına destek vermeyi vaat etti.

Teşvik sisteminin her kanadı ve her bacağının birbiri ile uyumlu olduğunun altını çizen Çağlayan, şunları söyledi:

"Gayet cömert, babayiğit bir teşvik sistemi. Bakın, bizler demiryolu ve denizyolu taşımacılığı yapanları da 5. bölge desteklerine dahil ettik. Böylece nakliyeciye navlun getirisi sunmaya, demiryolu taşımacılığında maliyetleri indirmeye gayret ediyoruz. GE'nin uçak motoru ve havacılığa yapacakları yatırımlara da ehemmiyet veriyoruz. Bunlar en çok deteklenen alanlar. Diğer yandan sağlık konusu önemli. Sağlık turizmine önem veren ve dünyadan ayrışan ülke olarak Türkiye ye yapılacak yatırımlar mühim. GE yerinde olsam ben de bu konuları seçerdim. Ben GE'nin Türkiyeye bakarken iyi, objektif baktığına kanaat getiriyorum. Türkiye'ye, Türkiye olarak bakmak şaşı bakıştır. Türkiyeye bölgesi ile çevre ülkelere uzaklığı ile bakmak doğru bakıştır."

Toplantıda cari açığa da değinen Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de cari açığı tartışılan bir konu olmaktan çıkaracağız. Bunalım gibi cari açığı da çöpe atacağız. Geçen sene 2,7 milyar dolar gerileme elde edilmiş önemli. Nisan ayı cari açık rakamı bu konuda umutlarımızı artırıyor, aldığımız tedbirlerin doğruluğunu ortaya koyuyor. İlk 5 ayda ihracatın 65 milyar dolar olması, ithalatın gerilemesi önemli argümanlar. Bu eğilim aldığımız tedbirlerle devam edecektir. Artık cari açık sorunu gündemde değil. Bunu kalıcı hale getirmeliyiz. Bu minvalde yapılan yatırımlar çok kalıcı çok önemli yatırımlar yapılacak. Bakın GE'nin enerji yatırımı 2,7 milyar dolar ithalat yaptığımız bir kalemdir."