BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,82
ALTIN 2.963,35
HABER /  GÜNCEL

Geçmişten günümüze 'casus hayvanlar'

Geçen hafta Mısırlı yetkililer casusluk yaptığı şüphesiyle bir leyleği gözaltına aldı. Bacağına takılmış olan göç künyesini casusluk cihazı sandıkları için. Bu leylek gibi suçsuz başka hayvanlar da geçmişte casuslukla suçlandı.

Abone ol

Geçen hafta Mısırlı yetkililer casusluk yaptığı şüphesiyle bir leyleği gözaltına aldı.

Bacağına takılmış olan göç künyesini casusluk cihazı sandıkları için. Bu leylek gibi suçsuz başka hayvanlar da geçmişte casuslukla suçlanmıştı.

2011'de Suudi yetkililer, İsrail'in Mossad istihbarat teşkilatına çalıştığı şüphesiyle bir akbabayı tutuklamıştı.

2010'da ise bir televizyon kanalı, Mısır'ın Kızıldeniz sahilindeki Şarm el Şeyh tatil beldesinde gerçekleşen bir dizi köpekbalığı saldırısını, ülkenin turizmine zarar vermek amacıyla İsrail'in uzaktan kumandalı yürüttüğü saldırılar olarak duyurmuştu.

İran da hayvan casuslar tehdidini hissetmekten geri kalmadı. 2007'de İran ordusu, nükleer istasyon yakınında gördükleri 14 "casus sincap" ekibini tutukladı.

Fakat bütün hayvan casus hikayeleri bunlar kadar abartılı değil. Almanların kuşbakışı fotoğraf çekmek amacıyla güvercinlere kamera yerleştirdiği 1908'den bu yana hayvanlar askeri operasyonlarda kullanılıyor.

Bu opearsyonların bazısı başarılı olurken bazıları da fiyasko ile sonuçlandı. ABD istihbarat örgütü CIA'nin 'Akustik Pisicik Operasyonu' adıyla bir kediye dinleme cihazı yerleştirme girişimi, Washington'daki Sovyet elçiliği önünde kediye araba çarpması sonucu başarısızlığa uğradı. Bu projenin 14 milyon dolara mal olduğu söylenir.

Bir diğer başarısız proje de yine ABD tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında denenen Yarasa Bomba projesidir. Kundaklama cihazı yerleştirilen yarasaların uçaklarla Japonya üstüne bırakılarak patlamadan önce ahşap binalara yerleşmelerinin sağlanması amaçlanıyordu. Daha sonra atom bombasının daha etkili olduğu görüldü.

Hayvanlar alemindeki en iyi casus muhtemelen yunus balıkları olmuştur. ABD ve Rusya, su altındaki mayınları tespit etmeleri ve düşman yüzücüleri etkisiz hale getirmeleri için yunus ve fok balıklarının eğitildiğini doğruladı. Fakat yunus balıkları da genç askerler gibi hormon salgıladığı için asker kaçağı haline gelebiliyor. Bu yıl Mart ayında Ukrayna Savunma Bakanlığı, ordudaki üç yunusun kaçarak Karadeniz'de eş aramaya çıktığı haberini yalanlamak zorunda kaldı.