Dolar kuru neden yükseliyor sorusunun perde arkasında çok başka şeyler var. Ekonomist Kerem Alkin işin perde arkasında Türkiye uykudayken yürütülen döviz kuru manipülasyonları olduğunu yazdı.
Abone olProfesör Doktor Kerem Alkin dolar kurundaki tırmanışın perde arkasını aktardı. Dediğine göre 3 haftadır Türkiye'ye gece yarısı döviz kuru operasyonları çekiliyor. Twitter hesabından dolar kurundaki artışı yorumlayan Kerem Alkin şu bilgileri verdi;
-Son 3 haftadır, Türkiye gece uykudayken yürütülen döviz kuru manipülasyonu çok yönlü yürütülüyor. Derecelendirme kuruluşları ve uluslararası finans kurumları üzerinden önce algı manipülasyonu, ardından gece sadece 15 dakikada dolar kurunu 10-15 kuruş fırlat. Bunu kabullenemeyiz!
BU OPERASYON NİYE ÇEKİLİYOR?
Peki geceyarısı kur operasyonlarıyla, Türkiye'nin büyüme dinamikleri neden saldırı altında? Bunu da Sabah Gazetesi'ndeki köşesinde 'Büyümenin kompozisyonu ve enflasyonla mücadele' başlıklı yazıda irdeleyen Kerem Alkin şunları yazdı;
-'Türkiye Ekonomisi için ekonomik büyümenin ne anlama geldiğini ekonomi- politik cepheden okuyamayan kimi yerli ve yabancı ekonomistler, Türkiye Ekonomisi'nin büyüme performansına takmış durumdalar; daha da garibi ekonomimizde yaşanan son gelişmeleri, örneğin aşırı kur hareketleri ve enflasyondaki katılaşmayı ille de büyümeye bağlamaktalar. Bunun için bir ifade de bulmuşlar: Türkiye 'ne olursa olsun, büyüyelim'den vazgeçmeliymiş.
Dolar nasıl durur? Ekonomist Dani Rodrik 3 yol var diyor
Türkiye'nin büyüme dinamikleri eğer enflasyonist bir etkiye sebep olacak ise, bunun talep enflasyonu bazlı olması gerekir. Oysa Türkiye 1.5 yılı aşan bir süredir, 20 aydır maliyet enflasyonu baskısı yiyen bir ekonomi. Bunun nedeni de ilk etapta kur değil. 15 Temmuz hain darbe girişiminin kamu mali disiplini üzerindeki etkilerini bertaraf etmek adına, kamu gelirlerini artırıcı ek tedbirlerle yurt içi ÜFE'nin, maliyet enflasyonunun önemli bir göstergesi olan endeksin yükselmeye başladığını gördük.
Aynı esnada, küresel petrol fiyatlarının, 2016 başına 30 doların altında başlamış iken, bir varil petrolün fiyatının yine 18-20 ay önce 50 doların üzerine taşındığını ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın maliyet enflasyonu etkisini de hesaba katın. 2016'nın son 4 ayı ile, 2017'nin bütününde, Türkiye fiyat esnekliği düşük olan hammadde ve yarı mamullerde fiyat ayarlamalarını iyi yönetemedi; mali disiplin adına yapılan vergi ve vergi dışı normal gelir ayarlamaları ve ithalata getirilen ek vergiler ve kısıtlamalar da maliyet enflasyonu üzerinde artırıcı bir etkiye sebep oldu.
Borsa İstanbul ne kadar döviz sattı başkandan açıklama
Bu esnada, Türk halkının destansı direnişi ile bertaraf edilmiş olan hain darbe girişimi sonrasında, yine halkımızın büyük özverisiyle, 15 milyar dolar düzeyinde bozdurulan DTH ile, döviz kurları kontrol altındayken, Moody's'in tartışmalı not indirimiyle, döviz kurlarındaki hareketlilik de arttı ve kur artışları da maliyet enflasyonunu tetikledi, besledi.
Türkiye, mali disipline, istihdama, ekonominin dinamiklerine pozitif katkı sağlayan bir büyüme patikasında yoluna devam ediyor. Türkiye'nin 'ne olursa olsun büyüme'nin derdinde olduğu iddiası, ancak son 1.5 yıllık enflasyon trendine bir katkısı varsa gündeme getirilebilir.
Türkiye'nin mega proje yatırımlarına, özel kesim dinamizmine ve net ihracata dayalı büyümesi iyi okunmalı. 24 Haziran sonrası yakalanacak siyasi istikrarla, kamu yatırım harcamalarının büyümeye katkısı göreceli azalırken, özel sektör yatırımlarındaki yeni sıçrama, hamle, büyümenin enflasyonla mücadeleye katkısını daha da perçinleyecek. Türkiye'nin makro sorunlarının, maliyet enflasyonu ve cari açığın gerekçelerini doğru okuyup, Türkiye'yi büyüme patikasından uzaklaştırmamamızda sonsuz yarar var. Maliyet enflasyonu ve cari açığı esas yapısal reformlar çözecek.
Alman bankasından dolar yorumu! Bakın kaç lira olacakmış
Dolar daha da yükselir 5 lira olur mu? İşte 10 yılın kur fiyatları